Nagyobbik lányomat vártam haza és ezt a pozsonyi kiflit sütöttem meg. Kicsit nagyok lettek, de finomak.
Pozsonyi kifli |
Hozzávalók: (16 db kifli)
30 dkg liszt,
8 dkg zsír,
4 dkg margarin,
6 dkg porcukor,
1 tojássárgája,
1 dl tej,
1/2 csomag élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
csipet só
Diótöltelékhez:
15 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
1 dl tej,
1 citrom reszelt héja,
Kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam az egy mk. cukorral a langyos tejben. A poranyagokat összemértem, majd ebbe öntöttem a felfutott élesztőt és a tojássárgáját. Két részre osztottam és hagytam pihenni félórát. Addig a tejben felfőztem a diót a cukorral együtt, majd belekevertem a citromhéjat is.
A tésztát vékonyra nyújtottam, majd nyolc felé vágtam, a nagyobbik felébe került a dió töltelék, feltekertem és kifli alakúra hajtottam. Zsírpapírral bélelt tepsibe raktam a kifliket. 15 perc pihenés után lekentem tojássárgájával, majd 10 perc után a felvert tojás fehérjével is lekentem. újabb tíz perc és lekentem egész tojással is, majd még 15 perc pihenés után tettem az előmelegített sütőbe. 180 fokon 30-35 perc a sütési ideje, akkor jó amikor szép piros színe van.
Nagy adag esetén kb. 80 kiflihez
1 kg liszt,
18 dkg zsír,
18 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
6 tojássárgája,
3 dl langyos tej,
1 csomag( 5 dkg ) élesztő,
1 evőkanál cukor,
1 mokkáskanál só,
Kb. 15- 20 dkg kis gombócokat készítünk, ezeket nyújtjuk és vágjuk nyolcfelé.
A fele adaghoz a diótöltelék a következő:
25 dkg dió,
25 dkg porcukor,
1 dl tej,
1 citrom reszelt héja.
A töltelék lehet dió, mák, gesztenye, lekvár is.
Jó étvágyat hozzá!