2020. június 3., szerda

Tejes bableves

Egy nagyon régi étel, nagyanyáink sokszor készítették. Tájegységenként eltérő a készítési módja.
Most három elkészítési módot osztok meg veletek az olvasói hozzászólásokból. Olvasva a kommenteket igen csak kedvelt étele volt a családoknak.
Szárazbab

1. variáció:
 Hajdúnánási olvasónk írta:  "Mi is fejtett vagy zöldbabból, de szárazbabból is készült. Feltettük sós vízbe főlni, majd készítettünk rántást, amit tejjel engedtük fel és azzal sűrítettük a levest. Tettünk bele ecetet és cukrot is, vagyis édes-savanyú bableves volt."

2. variáció:
"A tejes bableves nálunk fejtett babból készül. Felteszem főni a babot annyi vízbe, amennyi ellepi, fokhagymát, kicsi vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát, kicsi zellergumót, sót teszek bele. (Nyáron paradicsomot, paprikát, zeller zöldjét és petrezselyemzöldet is teszek bele.) Amikor majdnem megfőtt felöntöm annyi tejjel, amennyi levest akarok. Kicsit még főzőm, majd behabarom 1 evőkanál liszt és kicsi tej habarással. Csipkedettet főzők bele. Nagymamámtól tanultam, nagyon szeretjük!"

3. variáció:
"A szárazbabot előző este beáztatni, másnap hideg vízbe feltesszük főzni, csak só kell bele, de azt is csak akkor teszed a levesbe, ha elkezdett forrni. Semmi mást nem teszel bele, nincsenek zöldségek! Ha puha a bab, akkor csinálsz egy tejes, vagy tejfölős habarást, mint amikor a paprikás csirkét készíted, de nem teszel bele pirospaprikát! Ez egy végtelen egyszerű étel."

Nagyon sok féle elkészítési módja van! Kérlek benneteket, hogy kommentbe írjátok meg, hogy Ti hogyan készítitek?


Nincsenek megjegyzések: