2015. április 1., szerda

Tojásfestékek a konyhánkból


       A tojásokat mindig mossuk meg és zsírtalanítsuk festés előtt csak akkor fogja be egyenletesen a festék.
  • Pirosas, barna színt érünk el, ha a vöröshagyma héjában főzzük meg a tojásokat, minél tovább áll a lében annál sötétebb lesz a színük a tojásoknak. Annyi hideg vízbe beáztatott hagymahéjra rakjuk a tojásokat, hogy a lé lepje el az egészet és úgy főzzük meg. Ha hideg vízbe tesszük a tojásokat akkor nem reped meg a héja. A forrástól számított 10 perc főzés elég, minél tovább  hagyjuk a lében, annál sötétebbek lesznek a színek.
  • Piros színt kapunk, ha lila hagyma héját használunk.
  • Barna színt érhetünk el, ha fekete kávéba, vagy erős teába tesszük a tojásokat, hagyjuk benne állni.
  • Sárga színt eredményez, ha sárgarépát, narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük és ebbe a lébe rakjuk a tojásokat. A kurkuma fűszer is megfelelő erre a célra, gyönyörű sárga színt eredményez a használata. Minél tovább áll benne a tojás annál intenzívebb lesz a színe.
  • Vörös színt eredményez, ha fél liter céklalébe teszünk 2 evőkanálnyi ecetet és ezt negyed óráig főzzük és ebbe áztatjuk a tojásokat. Minél tovább hagyjuk a lében annál sötétebb színt kapunk, ha rögtön kivesszük akkor rózsaszínű tojásaink lesznek.
  • Zöld színt valamilyen zöld növénnyel, mint például a spenót érhetünk el. Fél órán keresztül főzzük a növényt, annyi vízben, ami épp hogy csak ellepi, majd ebbe a lében festhetjük a tojásainkat.
  • Kék színt, pedig vörös káposzta főzetével érhetünk el. Egy nappal előbb kell megfőzni az összevagdalt káposztát, annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, félóra főzés itt is elég. A tojásokat kékre fogja festeni másnap. A bodzabogyó és az áfonya is kékre festi a tojást.
A festékből óvatosan kivéve papíron szárítsuk meg a tojásokat, majd egy puha ruha segítségével egyenletesen kenjük át disznózsírral. Szép fényes és vegyszer mentes színes tojásokat kapunk.