2021. augusztus 27., péntek

Húsos krumpligombóc

 Nagyon finom, én nagyon szerettem, de igen csak régen ettem ilyet. Boros- Gadár Anita posztja juttatta ismét eszembe ezt a finomságot.

Húsos krumpligombóc

Hozzávalók:

A krumpligombóchoz:

60 dkg burgonya (az új burgonya erre a  célra nem jó),

1 egész tojás,

30 dkg finom liszt

A pörkölthöz: ( lehet pörkölt maradékból is készíteni)

35 dkg darált sertéshús,

1 közepes fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

só, bors ízlés szerint, 

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál piros fűszerpaprika,

450 g tejföl,

fűszerkömény ízlés szerint, (valamint ízlés szerinti fűszerek)

Elkészítése:

A krumplit megmossuk, hámozzuk és felaprítjuk, majd sós vízben megfőzzük, szűrjük, és összetörjük.

A vöröshagymát felkockázva kevés zsíron( vagy olajon) megdinszteljük, beletesszük a darált húst és tovább dinszteljük még kb. 5 percig. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Felengedjük vizzel kb. (1-2dl) és puhára főzzük. Kicsit több leve legyen, mint ahogy a pörköltnek szoktuk. Ha megfőtt, leszűrjük és ledaráljuk a húst. A tejföl 2/3 részét 1 csapott evőkanál liszttel és fél pohár vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a pörkölt szaftot, majd felforraljuk, éppen csak összerottyantjuk.  A ledarált húshoz adunk egy kanálkával és elkeverjük.

Az áttört krumpliból, lisztből, tojásból csipet sóval tésztát készítünk. Kinyújtjuk a tésztát és kockára vágjuk. Mindegyik közepébe halmocskákat rakunk a darált húsból, majd gombócokat formálunk. Forrásban levő sós vízben megfőzzük, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor jó. Tálba szedjük és a tejfölös szafttal leöntjük. A maradék tejföllel díszítjük. Forrón tálaljuk. Igen laktató étel.

U..: Van, hogy egy kávéskanál mustárt is teszek a tejfölös szaftba, akkor amikor újra felforraljuk. Én így jobban szeretem.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A babérlevél nem hiányozhat belőle!