2021. augusztus 29., vasárnap

Slambuc

 A Vácrátóti Botanikus Kertben készítették, ezt a finom hortobágyi pásztorételt. A hortobágyi változatban nincs paprika és kolbász. Szalonna, krumpli, jó házi tészta, só és víz, ennyi! Valaki azt mondta, hogy fogyókúrás étel, mert egy kilót fogy mire elkészíti. Hivatalosan 32-szer kell fordítani, de lehet 50-szer is... A Hortobágyon slambucot enni: ennél szebb pillanat nem létezik. A slambucot bográcsban készítik. Én is ettem egy tányérkával, tanúsíthatom, hogy nagyon finom!

Slambuc

Hozzávalók: (8 főre)

3 kg krumpli,

1/2 kg  füstölt mangalica szalonna,

1 kg lebbencs tészta,

ízlés szerint só,

szükség szerint víz

Elkészítése:

A szalonnát a bográcsban zsírjára sütjük (ha nem lenne elég zsíros, 1-2 kanál zsír is mehet bele).

A krumplit meghámozzuk, mossuk, karikázzuk és a sült szalonnához adjuk. Néhányszor a zsiradékban átforgatjuk , majd felengedjük annyi vízzel, hogy három ujjnyira ellepje. 20 perc főzés után a tetejére tördeljük a lebbencs tésztát. Annyi vizet öntünk rá, éppen hogy csak ellepje.

Innéttől már fakanalat nem használunk. A bográcsot többször levéve  átforgatjuk, dobáljuk a slambucot. Addig pirítsuk,míg jól meg nem pirul.  Az összefőtt anyag egy darabban fordul meg a bográcsban, ha az oldalához ragad egy kis rész, azt kanállal lekaparjuk. Így sül szépen lassan. Lassan megpirul és pompás az illata. Akkor jó, ha jól meg van pirítva!