2021. március 3., szerda

Sajtos pogácsa

 A legfinomabb pogácsa, ez a kedvenc pogácsám az unokáim is nagyon szeretik. Ezt a pogácsát most a lányom sütötte.  Frissen isteni finom! 

Sajtos pogácsa


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

30 dkg reszelt sajt,

30 dkg vaj,

1 csapott evőkanál só,

1/2 dl tej,

3 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

1 tojás,

2 dl tejföl

A tetejére 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral. 

A lisztbe keverem a sót, majd belemorzsolom a vajat. Amikor elég morzsalékos hozzáteszem a sajtot és azzal is elkeverem. Ezután kerül bele az élesztős tej, tejföl, és a tojás. 

Lisztezett edénybe teszem,letakarom és legalább két órát, de akár egy éjszakát is lehet pihentetni a hűtőszekrényben. (Van hogy este összegyúrom és reggel sütöm ki.) Ujjnyi vastagságúra kinyújtom, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom a kis pogácsákat. A felvert tojással lekenem és mindegyik tetejére teszek reszelt sajtot. A tepsiben még hagyom kelni fél órát, aztán a sütőbe teszem. 220 fokos sütőben 20 perc alatt megsülnek.