2023. június 14., szerda

Szódabikarbóna használata a kertben

 A kerti munkánk során használhatunk olcsó, környezetbarát módszereket. Pl. a sokoldalú szódabikarbónát.


1. Lúgos hatásával csökkenti a talaj savtartalmát, így édesíti a paradicsomot.

5 liter vízhez 2 evőkanál szódapor adunk és ezzel locsoljuk a paradicsomot.

2. Ha savanyú a találjunk szódabikarbónás öntözéssel javíthatjuk a kémhatást. Így javítja a talaj minőségét.

3. Ha nem tudjuk, hogy milyen kémhatású a találjunk, akkor indikátorként is használhatjuk a szódaport. Vizet öntünk a talajra, majd rászórjuk a szódaport. Ha pezseg, akkor a talaj pH értéke alacsony, a talaj kémhatása savanyú.

4. Kézmosásra is használhatjuk. Sok olyan növény van, amit szappanos lemosással nem tudunk eltávolítani. Ilyenkor jól jön a szódabikarbóna használata kézmosónak, eltávolítja a szennyeződést.

5. Gombaölő  tulajdonsággal is rendelkezik.

5 liter vízhez 5 teáskanálnyi szódabikarbónát adunk. Ezzel permetezünk.

6.  A rózsákat is védi a lisztharmattól.  10 liter vízhez adjunk 4 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanálnyi folyékony szappant, ezzel permetezzünk.

7.  Rózsa bolhára, tetvekre 1 l vízhez adjunk 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál mosogatószert, 1 evőkanál cukrot. Ezzel permetezzük meg a rózsát. 

8. Csigariasztónak is használhatjuk. A növények köré szórjuk kávézaccal, vagy összetört tojáshéjjal keverve. Jó megoldás  az indiai futó kacsa és a lábatlan gyík is, mert ezek csigákkal táplálkoznak.

9. Hangyariasztónak is használhatjuk a szódabikarbónát. A hangyabolyra és a járataikra szórjuk a szódaport.

10. Kerti növényekre, mint pl. A káposzta, karalábé, karfiol, brokkoli is használhatjuk hernyók ellen. Szódapor és liszt egyenlő arányú keverékéből szórjunk a növényekre. A fahamu is hatásos.