2020. május 2., szombat

Vizes zsemle

 Szombat reggel boltba mentem, de olyan sokan voltak, hogy nem kerültem be 9-ig, utána már csak a nyugdíjasok vásárolhatnak délig a jelenlegi rendelet szerint. Gondoltam, majd délben visszamegyek. A face, mintha tudta volna, hogy mi történt, elém dobta a vizes zsemlét. Nem is kellett több... neki álltam sütni. Nem kell hozzá sok minden, volt itthon hozzá mindenem, élesztőm is.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt,
3 dl víz,
2,5 dkg élesztő, (vagy 1 zacskó szárított élesztő)
1 kiskanál cukor,
1 kiskanál só

Elkészítése:

A langyos vízbe beletettem az élesztőt és a kiskanál cukrot, hagytam felfutni, majd belekevertem a sót is, végül hozzáadtam a lisztet és jól átdagasztottam. (Nekem kevés volt a 3 dl víz, még adtam hozzá kb. 1 dl-t.) A dagasztótálam lezártam és hagytam pihenni 1 órát. Majd átgyúrtam és nyolc cipót formáltam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a kis bucikat, helyet hagyva a kelésnek, mert megnőnek egy kicsit. Ismét pihentettem 1/2 órát, fél időnél bekapcsoltam a sütőt, hogy előmelegedjen. Gázsütőm van, ezért az aljába tettem egy lábos vizet, hogy a gőzt biztosítsam. A kis bucik megkeltek, bevágtam a tetejüket és beraktam a   sütőbe. A recept fél óra sütést írt, és tovább hagytam, kb. 40 percig sült, mert nem találtam elég pirosnak. Kiszedve lekentem vízzel. Finom, friss és illatos, ropogós zsemlét készítettem.
Gyerek korom idézte fel bennem, amikor a pékségben süttettük a kenyereink. Már el is felejtettem ezt a finom illatot és frissességet. belül foszlós, kívül ropogós...