2020. szeptember 8., kedd

Hólabda (Kozák sapka)

 Hólabda receptet kerestem a neten, hát volt is sok féle... végül a kedves  kolléganőm jól bevált receptjét készítettem el, a nagyanyja féltve őrzött receptjét osztotta meg velem. Ez az eredeti hólabda, vagy ha úgy tetszik kozák sapka receptje! Nagyon finom lett, megérte vele vesződni!


Hozzávalók:

Tészta:

7 tojás,

7 kanál víz,

14 kanál cukor,

1 kanál kakaópor ( én holland kakaóport használtam),

14 kanál liszt,

1/2 csomag sütőpor. 

Krém:

4 dl tej,

5 kanál liszt,

25 dkg rámamargarin (vagy 2 vaj),

28 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor (Én kettőt tettem bele).

Máz:

10 dkg keserű csoki, (vagy 2 kanál kakaópor),

1 kanál cukor,

1/2 vaj.

Oldalára: 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tojásokat szét választottam, a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig kevertem, hozzáadtam a vizet és elkevertem. A poranyagokat összekevertem és úgy adtam hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá vertem  és óvatosan beleforgattam a tésztába. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntöttem (nagy gáz tepsibe) majd előmelegített sütőben (200 fokon) sütöttem. Kb. 20 perc sütés elég neki, tűpróbával ellenőriztem. Amikor kihűlt, pogácsa szaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd félbe vágtam mindegyiket.

A krémhez a tejet simára kevertem a liszttel és sűrűre főztem, hagytam kihűlni. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevertem és a kihűlt pudinggal elkevertem. Ezzel a krémmel töltöttem a kis pogácsákat, az oldalát is bekentem a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgattam. A tetejére a csokit, a cukrot és a vajat felfőztem és rákentem. 

Nagyon mutatós sütemény és mennyei finom! Névnapomra készítettem el, nagy sikert aratott.