2021. március 28., vasárnap

Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve

 Ma különleges ebédet készítettem. Próbáljátok ki nagyon finom! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve


Hozzávalók:

1/2 kg darált hús,

1 szikkadt zsemle,

2 gerezd fokhagyma,

2 tojás,

só, bors ízlés szerint,

1 teáskanál őrölt pirospaprika,

kemény füstölt sajt, (kockára vágva)

2 csomag bacon szalonna

Elkészítése:

A darált húshoz adjuk a vízben áztatott, kifacsart zsemléket, az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a tojásokat és fűszerezzük. Jól összedolgozzuk a masszát. Kis golyókat formálunk belőlük, mindegyik közepébe nyomunk egy kocka sajtot, majd két bacon szalonnát tekerünk rá. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kis baconös golyókat beletesszük egy kizsírozott tepsibe. 40-45 perc alatt pirosra sütjük.

Fűszeres krumplit és  savanyú erős, hegyes paprikát tettem mellé. 



Medvehagyma eltevése

 A fiatal leveleket salátának, mártásnak,  fűszernövénynek szokták használni. A legnépszerűbb a medvehagymás pogácsa, palacsinta, tócsni. Nagyon egészséges, méregtelenít, érelmeszesedés ellen is jót tesz, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést.   A szezon idején gyűjtött medvehagymát eltehetjük későbbre többféle módon is. 

Szárított medvehagyma


Szárítás:

A megmosott medvehagymát felaprítjuk és megszárítjuk. Jól szellőző helyen, naptól védve szárítjuk. Naponta megforgatjuk egy kicsit, majd üvegekbe töltjük. A hőmérséklet függvénye, hogy mennyi idő alatt szárad ki. Kb. 3-7 nap  alatt kiszárad. Aszalóban alacsony hőfokon (35-40) szárítsuk, majd ha már nem tartalmaz nedvességet tiszta, jól záródó üvegbe  tesszük és mehet a polcra. Fokhagymára emlékeztető illata van.

Fagyasztás:

 Felaprítjuk és zacskóba tesszük, a fagyasztóban eláll sokáig.

 Krém :

Krémlevesnek, mártásnak, főzeléknek, szendvicskrémnek lehet felhasználni a különböző krémeket.

1 csokor medvehagyma, 

1 dl olívaolaj, 

3 gerezd fokhagyma,

1 kiskanál só

A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, összetörjük, a fokhagymát is megtisztítjuk, majd pépesítjük az egészet a többi hozzávalóval együtt. Ehhez a mennyiséghez egy 250 g üvegre, vagy több kisebb üvegre lesz szükségünk. Az üveg tetejét olajjal zárjuk le, majd rá a tető és kész is.


Pesztó:

Egy olaszos ételt, pesztót is készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk kenyérre kenve, vagy más tésztafélék alapanyagaként is. Sok féle képpen elkészíthető. Paradicsommal, sajttal is szokták készíteni.

1 csokor medvehagyma,

6 dkg mandula, (vagy más olajos mag, mint pl. dió, fenyőmag)

5 dkg parmezán sajt, (vagy más kemény sajt)

só, bors ízlés szerint,

0.5 dl olívaolaj

A medvehagymát összevágjuk és pépesre törjük, hozzáadjuk a mandulát és a többi hozzávalót és még tovább törjük, célszerű ezt egy mozsárban végezni. Kisebb fajta üvegekbe tesszük, majd olajat öntünk a tetejére, ami jól lezárja a tetejét a levegőtől. Rátesszük a tetőt és mehet a helyére.