Ez az édes sütemény recept nagyon mutatós és nagyon finom, a vejem kedvence. Ünnepi alkalmakra ajánlom.
Hozzávalók:
2 dl tej,
1 sütőpor,
3 evőkanál cukor,
70 dkg liszt,
25 dkg zsír,
1 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
pici só,
Töltelék:
1/2 dl rum,
1 evőkanál kakaó,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
kevés darált dió,
meggylé,
1 tojásfehérje,
Díszítéshez:
1 császárkörte aroma,
kristálycukor
Őszibarack sütemény |
Elkészítése:
Előző este beáztatunk 2 dl tejbe egy sütőport és 3 evőkanál cukrot.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk az ázalékot, a tojássárgáját, cukrot, sót. Jól összedolgozzuk és dió nagyságú golyókat formázunk. A tetejét ujjunkkal egy kicsit megnyomjuk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert nőni fog, és megsütjük. Még forrón kifúrjuk, kikaparjuk a belsejét. Forrón kell kikaparni, mert ha kihűl törni fog!
A közepéből kijött tésztára öntjük a meggylevet, rumot, hozzáadjuk a diót, 1 kanál kakaót, a lágy vajat és a cukrot. Ezt jól kikeverjük. Ezzel a krémmel két-két barackot összeragasztunk.
1 tojásfehérjét felverünk habnak.1/2 császárkörte aromát 2 evőkanál vizet öntünk bele, a barackokat megkenjük vele és kristálycukorba forgatjuk.
Ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot rumaromával pótoljuk. A császárkörte aromát pedig málnaszörppel helyettesítjük.
Sőt még mandula aromát (zöld) is használhatunk, ha még jobban akarjuk színezni, és buxus levéllel is díszíthetjük.