Régi lakodalmas sütemény, amit most elővettem és megsütöttem. Tulajdonképen a lapok a mézes krémes lapjaihoz hasonlítanak, méz nélkül és citromos krémmel töltve. Egy egyszerű, olcsó sütemény, de finom!
Hozzávalók:
Tésztához:
1 egész tojás,
14 dkg zsír,
1/2 csomag sütőpor,
14 dkg porcukor,
40 dkg liszt,
2 dl tejföl
Krémhez:
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,
Továbbá kell hozzá még 4-5 evőkanál baracklekvár
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük, a zsírt elmorzsoljuk a poranyaggal, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk, majd tepsihátán, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen egyenként megsütjük a kb. 25x40 cm darabokat (közepes tepsi méret). Világosra sütjük, kb. 10-15 perc alatt sül meg 180 fokon.
A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és a citromhéjat a levével együtt. Kihabosítjuk. Hidegen töltjük a tésztalapokat.
A sorrend a következő: lap, a krém felét rákenjük, lap, megkenjük lekvárral, lap, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a maradék lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és szeleteljük.
Citromos szelet |
Hozzávalók:
Tésztához:
1 egész tojás,
14 dkg zsír,
1/2 csomag sütőpor,
14 dkg porcukor,
40 dkg liszt,
2 dl tejföl
Krémhez:
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,
Továbbá kell hozzá még 4-5 evőkanál baracklekvár
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük, a zsírt elmorzsoljuk a poranyaggal, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk, majd tepsihátán, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen egyenként megsütjük a kb. 25x40 cm darabokat (közepes tepsi méret). Világosra sütjük, kb. 10-15 perc alatt sül meg 180 fokon.
A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és a citromhéjat a levével együtt. Kihabosítjuk. Hidegen töltjük a tésztalapokat.
A sorrend a következő: lap, a krém felét rákenjük, lap, megkenjük lekvárral, lap, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a maradék lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése