2018. március 17., szombat

Kinyomós sütemény

Láttam a neten a hagyományos kinyomós sütit, amit régen darálón keresztül nyomtunk ki. Megkívántam és neki láttam a saját receptem szerint... Össze is gyúrtam már a tésztát, amikor is rájöttem, nincs meg a darálós kinyomóm. Eszembe jutott, hogy ezt puskás kinyomóval is elkészíthetem. Így született a mostani sütim.

Csokis keksz

Hozzávalók:
15 dkg margarin,
 15 dkg porcukor,
2 egész tojás,
30 dkg liszt,
2,5 evőkanál holland kakaópor,
2 kanál rum (mivel rumom nem volt, de volt narancs aromám, így azt tettem bele)

Hideg zsír a kikenéshez.

Elkészítése: 

A margarint a cukorral és a tojásokkal kikevertem, majd hozzáadtam a szárazanyagot és az aromát is. Összegyúrtam, majd puska kinyomóval kinyomtam a hideg zsírral kikent tepsibe. Azért hideg zsírral, mert így marad a tepsibe a tészta. Két nyomás adott egy tésztát, a tészta olyan állagú, hogy könnyen lehet vele dolgozni. Előmelegített sütőben(180-190 fokon) 5-10 perc alatt megsütöttem.
Kinyomós süti
A narancs aromától igazán kellemes ízű lett, de a rumos is finom!

Citromos keksz:

Hozzávalók:
500 g liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
3 egész tojás,
1/2 csomag sütőpor,
1 citrom leve, 
1/2 citrom reszelt héja
Az elkészítése ugyanaz, mint fentebb írtam.

Na és hogy egy helyen legyenek az eredeti darálós keksz receptjét is ide teszem, ez a recept az én nagyanyám kézírásával van meg egy cetlin, amit a mai napig megőriztem. Pedig én is nagymama korú vagyok.

Hozzávalók:
75 dkg liszt,
25 dkg zsír,
25 dkg porcukor,
2 egész tojás,
1/2 sütőpor,
kis tej, hogy jól gyúrható legyen. Az elkészítése ugyanaz, mint a többié.

Ezt a verziót még nem próbáltam:
70 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
25 dkg margarin,
csipet só,
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna


U.i.: Dobozba téve sokáig eláll. Tea és kávé mellé is kínálhatjuk. Nagyon finomak!

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia. A nagyid kézzel írt receptje milyen? Miért nem azt hasznàlod?? Jónak tűnik és ezt fogom megsütni. Várom hosszabb válaszodat, hogy melyik recept miért. Köszönöm szépen.

Gabriella írta...

Szia. A nagyid receptje milyen? Nem az a legjobb? Melyiket sütöd? Én azt sütném de bizonytalan vagyok. Segíts! Köszönöm szépen.

Nagyi írta...

Szia Gabriella! A nagyim receptje:
Hozzávalók:
75 dkg liszt,
25 dkg zsír,
25 dkg porcukor,
2 egész tojás,
1/2 sütőpor,
kis tej, hogy jól gyúrható legyen. Tészta darálon át daráljuk a kiválasztott formára. Nagyon szépen megtartja a formáját és finom.

Gabriella írta...

Köszönöm kedves! A receptet láttam csak ugye több féle van itt. Ezért kérdeztem melyik a legjobb...újfent köszönöm. Hagyományosra vágyom ami nem gumis kissé boltis de nem porlad szét.