Ez az eredeti Non plus ultra receptje. Régi klasszikus omlós tészta, nem hiába nevezik az apró sütemények királynőjének. Horváth Ilona Szakácskönyvének 3. bővített kiadásából való ez a recept. Ez a könyv a nagymamámé volt, nekem is van egy későbbi kiadása, lassan már szét esik, annyit forgattam. A recept változatlan mind a két kiadásban.
Non plus ultra |
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
20 dkg vaj,
5 dkg vaníliás cukor,
2 tojássárgája
Bevonat:
20 dkg porcukor,
2 tojásfehérje,
20 dkg barack-, vagy málna lekvár
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Majd ezután kerül bele a cukor, vaníliás cukor és a tojások sárgája. Gyorsan összedolgozzuk, majd letakarva 1/2 órára hideg helyre tesszük. Vékonyra kinyújtjuk (kb. 2 mm-esre) és apró pogácsa szaggatóval (2- 3 cm-is) kiszúrjuk és tepsibe tesszük. A tojásfehérjét a a porcukorral és pár csepp citromlével habbá verjük. A hab ne legyen túl kemény! Kis kanállal mindegyik karika tetejére egy kis halmot rakunk. Közép meleg sütőben jó 10 percig világosra sütjük. ( Légkeveréses sütőben 160 fok 10 percig).
Az egyik tésztakorongra teszünk egy mokkáskanál lekvárt és összeragasztjuk egy másikkal, úgy, hogy a hab kívül legyen.