hűtős kenyérkék |
Blogom a kipróbált, finom receptek tárháza: Finom étel recept, egészséges étel recept, édes sütemény, sós sütemény. Olcsó, gyorsan készülő és mutatós recept képekkel.
2021. április 14., szerda
Hűtős kenyér
2021. március 28., vasárnap
Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve
Ma különleges ebédet készítettem. Próbáljátok ki nagyon finom! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve |
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús,
1 szikkadt zsemle,
2 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
só, bors ízlés szerint,
1 teáskanál őrölt pirospaprika,
kemény füstölt sajt, (kockára vágva)
2 csomag bacon szalonna
Elkészítése:
A darált húshoz adjuk a vízben áztatott, kifacsart zsemléket, az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a tojásokat és fűszerezzük. Jól összedolgozzuk a masszát. Kis golyókat formálunk belőlük, mindegyik közepébe nyomunk egy kocka sajtot, majd két bacon szalonnát tekerünk rá. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kis baconös golyókat beletesszük egy kizsírozott tepsibe. 40-45 perc alatt pirosra sütjük.
Fűszeres krumplit és savanyú erős, hegyes paprikát tettem mellé.
Medvehagyma eltevése
A fiatal leveleket salátának, mártásnak, fűszernövénynek szokták használni. A legnépszerűbb a medvehagymás pogácsa, palacsinta, tócsni. Nagyon egészséges, méregtelenít, érelmeszesedés ellen is jót tesz, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést. A szezon idején gyűjtött medvehagymát eltehetjük későbbre többféle módon is.
Szárított medvehagyma |
Szárítás:
A megmosott medvehagymát felaprítjuk és megszárítjuk. Jól szellőző helyen, naptól védve szárítjuk. Naponta megforgatjuk egy kicsit, majd üvegekbe töltjük. A hőmérséklet függvénye, hogy mennyi idő alatt szárad ki. Kb. 3-7 nap alatt kiszárad. Aszalóban alacsony hőfokon (35-40) szárítsuk, majd ha már nem tartalmaz nedvességet tiszta, jól záródó üvegbe tesszük és mehet a polcra. Fokhagymára emlékeztető illata van.
Fagyasztás:
Felaprítjuk és zacskóba tesszük, a fagyasztóban eláll sokáig.
Krém :
Krémlevesnek, mártásnak, főzeléknek, szendvicskrémnek lehet felhasználni a különböző krémeket.
1 csokor medvehagyma,
1 dl olívaolaj,
3 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál só
A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, összetörjük, a fokhagymát is megtisztítjuk, majd pépesítjük az egészet a többi hozzávalóval együtt. Ehhez a mennyiséghez egy 250 g üvegre, vagy több kisebb üvegre lesz szükségünk. Az üveg tetejét olajjal zárjuk le, majd rá a tető és kész is.
Pesztó:
Egy olaszos ételt, pesztót is készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk kenyérre kenve, vagy más tésztafélék alapanyagaként is. Sok féle képpen elkészíthető. Paradicsommal, sajttal is szokták készíteni.
1 csokor medvehagyma,
6 dkg mandula, (vagy más olajos mag, mint pl. dió, fenyőmag)
5 dkg parmezán sajt, (vagy más kemény sajt)
só, bors ízlés szerint,
0.5 dl olívaolaj
A medvehagymát összevágjuk és pépesre törjük, hozzáadjuk a mandulát és a többi hozzávalót és még tovább törjük, célszerű ezt egy mozsárban végezni. Kisebb fajta üvegekbe tesszük, majd olajat öntünk a tetejére, ami jól lezárja a tetejét a levegőtől. Rátesszük a tetőt és mehet a helyére.
2021. március 24., szerda
Joghurt torta
Bea napot ünnepeltünk, Beám ezúttal is kitett magáért, ezt a csodás joghurt tortát készítette nekünk. Nagyon-nagyon finom volt! Ezúton is köszönjük!
Joghurt torta |
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál liszt
Krémhez:
4 dl joghurt (2 x 2 dl),
4 dl tejszín,
10 dkg porcukor,
3 evőkanál citromlé,
1 vaníliás cukor,
rumaroma,
1 csomag zselatin,
kell még:
3 evőkanál lekvár,
gyümölcs, vagy befőtt amennyit csak szeretnél (itt barack, kiwi, áfonya volt használva hozzá)
1 csomag színtelen tortazselé
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk. A piskótát kivesszük a tortaformából és megtisztítjuk a formát, majd visszahelyezzük a piskótalapot. A kihűlt piskóta tetejét megkenjük a rumaromás lekvárral.
A krémhez 2 dl joghurtot langyosra melegítünk, 1 csomag zselatint teszünk hozzá. A másik 2 dl joghurtba kerül a porcukor, citromlé, vaníliás cukor és a rumaroma. Végül a két joghurtot összekeverjük és lassan hozzáadagoljuk a habosra vert tejszínhez. A krém felét rákenjük a piskótára, hűtőbe tesszük, amikor megdermedt megpakoljuk gyümölccsel, majd rákerül a másik adag krém is. Ezt is hagyjuk megdermedni a hűtőben. Végül amikor már jól lehűlt, megdermedt a krém, akkor a tetejét is gyümölccsel díszítjük. Majd elkészítjük az utasításoknak megfelelően a zselét és langyosan és óvatosan ráöntjük a torta tetejére. Amikor megdermedt a zselé, körbe vágjuk és leszedjük a tortaformát róla.
Készítette: Győrfi Józsefné (A mi Beánk)
Érdemes elkészíteni, nem túl édes, nagyon finom torta. Jó étvágyat hozzá!
2021. március 21., vasárnap
Rádiós szelet
Beától egy újabb finomság! Létre hoztam egy címkét Bea receptjei néven. Ha erre a címkére szűrtök, akkor az általa készült finomságok jelennek meg! Bea már több évtizede kiváló háziasszony, jó szakácsnő. Köszönöm neked, hogy megosztod velünk a receptjeidet, tapasztalataidat!
Rádiós szelet |
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt,
12 dkg zsír,
3 tojássárgája,
2 dkg élesztő,
3 evőkanál tej,
Habhoz:
3 tojásfehérje habbá verve,
15 dkg cukor,
25 dkg dió
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, beleütjük a tojást és beleöntjük az élesztős tejet, jól kidolgozzuk. 3 cipóra osztjuk, vékonyra kinyújtjuk a lapokat bekenjük lekvárral. Két ellenkező oldalról feltekerjük mindkét oldalt, annyira, hogy 2 cm maradjon középen. Ide halmozzuk a habos diót. keleszteni nem kell. Közepes, hagyományos tepsibe (20x30) előmelegített 180 fokos sütőben pirosodásig sütjük.
U:I: Azért rádiós szelet, mert rákerül a dió!😊
2021. március 20., szombat
Négerkocka 2.
Tettem már fel négerkocka receptet, ez egy másik kicsit eltérő recept Bea konyhájából.
Nagyon jól néz ki és istenien finom! Köszönöm Győrfi Józsefné! Beám ez valami fantasztikus!
Négerkocka |
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
1 evőkanál méz,
2 dkg kakaópor,
1/2 csomag sütőpor,
10 dkg liszt
Hab a tetejére:
20 dkg cukor,
4 db tojásfehérje
Csokimáz:
2 evőkanál porcukor,
3 evőkanál kakaópor,
4 evőkanál tej,
10 dkg Ráma margarin
Elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral és a mézzel habosra keverjük. A lisztbe keverjük a sütőport és a kakaót. A tojássárgás cukorhoz keverjük a poranyagokat, majd a tojások felvert habját is beleforgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kihűlt a tészta lekvárral lekenjük, erre simítjuk tojáshabot. A habhoz a tojásfehérjéket a cukorral együtt gőz felett keményre verjük, majd rákenjük a lekvározott tésztára, elsimítjuk. Megvárjuk, hogy a tojáshab is kihűljön és csak akkor tesszük rá a csokimázat.
A mázhoz a cukrot elkeverjük a kakaóval és a tejben sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a szeletelt margarint, azonnal lehet a habra önteni és széles késsel rásimítani.
2021. március 17., szerda
Bögrés diós szelet
Ezt a nagyon finom diós szeletet kolléganőm Győrfi Józsefné készítette a hétvégén. Köszönöm szépen Beám!
Egyszerű, isteni finom bögrés sütemény! További előnye, hogy csak egy tojás kell hozzá.
Bögrés diós szelet |
Hozzávalók:
A tésztához:
1 tojás,
1 bögre liszt,
1 bögre kristály cukor,
1 bögre darált dió,
1 bögre tej,
1 dl olaj,
1 cs. vaníliás cukor,
1 cs. sütőpor,
Krém:
2 csomag vaníliás puding,
6 dl tej,
6 evőkanál porcukor,
15 dkg vaj, (vagy margarin)
Tetejére: csokireszelék
Elkészítése:
A tojást habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat, elkeverjük, végül a többi hozzávaló is belekerül. Az egészet egy kb. 20 x 30 cm zsírozott, lisztezett (vagy zsírpapírral bélelt) tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Eközben a pudingporból és a tejből pudingot főzünk. A vajat habosra keverjük a 6 kanál porcukorral. A kihűlt pudingot belekeverjük a vajkrémbe.
Amikor a tészta kihűlt rákenjük ezt a krémet. Csokireszelékkel megszórjuk és szeleteljük.
Jó étvágyat!
U.I.: Szakál Gáborné elkészítette laktóz mentes változatban.
Ételallergiások itt elérik a laktózmentes változatot is: