A legfinomabb pogácsa, ez a kedvenc pogácsám az unokáim is nagyon szeretik. Ezt a pogácsát most a lányom sütötte. Frissen isteni finom!
Sajtos pogácsa |
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
30 dkg reszelt sajt,
30 dkg vaj,
1 csapott evőkanál só,
1/2 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
1 tojás,
2 dl tejföl
A tetejére 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral.
A lisztbe keverem a sót, majd belemorzsolom a vajat. Amikor elég morzsalékos hozzáteszem a sajtot és azzal is elkeverem. Ezután kerül bele az élesztős tej, tejföl, és a tojás.
Lisztezett edénybe teszem,letakarom és legalább két órát, de akár egy éjszakát is lehet pihentetni a hűtőszekrényben. (Van hogy este összegyúrom és reggel sütöm ki.) Ujjnyi vastagságúra kinyújtom, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom a kis pogácsákat. A felvert tojással lekenem és mindegyik tetejére teszek reszelt sajtot. A tepsiben még hagyom kelni fél órát, aztán a sütőbe teszem. 220 fokos sütőben 20 perc alatt megsülnek.