A liszteket az alapján osztályozzák, hogy milyen fajta gabonából készültek, mekkora a szemcse méretük és mennyi maghéjat tartalmaznak, mekkora a fehérje (sikér) tartalmuk és a nedvesség tartalmuk. A sikér tartalom, vagyis a glutén a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát befolyásolja. Minél magasabb a sikér tartalom, annál lazább, levegősebb lesz a tésztánk.
A csomagoláson látható első betű azt jelzi, hogy miből készült a liszt:
B: búza,
R: rozs,
T: tönkölybúza,
D: durumbúza
A második betű az őrlés módját és a szemcseméretet árulja el:
L: Liszt (ez a legapróbb szemcseméret),
D: dara,
F: fogós liszt ( ez nagyobb, durvább szemcseméretű),
FF: kétszer fogós liszt ( ez a rétesliszt),
G: Graham liszt,
TK: teljes kiőrlésű,
K: korpa
Ezután a számok a hamutartalmat, vagyis a visszamaradt ásványi anyag tartalmat mutatják. Ez az érték minél kisebb, annál tisztább a liszt, minél magasabb annál több korpát tartalmaz.
Lisztek fajtái:
BL55: Ezt a finom szemcsés lisztet használjuk a legtöbbet. Ebből készítünk péksüteményt, cukrásztermékeket, omlós és kelt tésztákat. Főzésnél rántáshoz, habaráshoz, panír készítéshez használjuk. Alacsony a sikértartalma, ezért kenyérsütésre nem alkalmas.
BL80: Búzakenyérliszt, finom szemcsés héjrészt is tartalmaz. Fehér kenyeret készítünk belőle. Keverhető alacsonyabb sikértartalmú lisztekkel.
BL112: Félfehér búzaliszt, világos sárga színű és félbarna kenyereket készítünk belőle.
BFF55: Búzarétesliszt, azaz fogós liszt. Ebből készíthetünk rétest, piskótát, nokedlit. Fehér liszttel keverve használhatjuk kenyér sütésre is. Magas sikértartalmú.
GL200: Graham búzaliszt. Teljes kiőrlésű liszt, azaz a búza minden alkotóeleme megtalálható benne. A tápanyagértéke és vitamin tartalma magas, durvább szemcse méretű, kenyér sütéshez más liszttel keverve használhatjuk.
BTKL: Finom szemcsés teljes kiőrlésű búzaliszt. A szemcse mérete különbözteti meg a Graham liszttől.
BK: Búzakorpa, mely a búza őrlésének a mellékterméke.
DSL: Durumbúza liszt, sárgás színű, maghéj nem található benne. Száraztészta készítésére használjuk. Kenyér sütéshez kenyérliszttel keverjük, magában nem alkalmas kenyér készítéshez.
RL60: fehér rozsliszt.
RL90: Világos rozsliszt.
RL125: Sötét rozsliszt.
RTKL: Teljes kiőrlésű rozsliszt. Az ásványi-anyag tartalmuk magasabb a búzalisztnél, de a sikér tartalmuk viszont alacsonyabb. Búzaliszttel keverve alkalmazzuk.
TBL70: Fehér tönkölybúza liszt.
TBL300: Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt. A búzalisztnél magasabb a sikér-, vitamin-, ásványi-anyag tartalma. B 12 kivételével, minden B vitamint tartalmaz. Az ételeknél a búzaliszt helyettesíthető vele. Kelt tészták készítéséhez ideális.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése