2015. február 5., csütörtök

Töltött káposzta recept

Klasszikus magyar étel recept. Nálunk karácsonykor elmaradhatatlan. Nagy adagokat szoktak belőle készíteni, a mondás úgy tarja, hogy a töltött káposzta minél többet van melegítve, annál finomabb. Ez az adag kb. 4 személyre szól. Nem szeretem a nagy adagokat...

Hozzávalók:

50 dkg darált hús,( sertéscomb, vagy lapocka)
2 szelet főtt-füstölt tarja,
fél szál füstölt kolbász
50 dkg savagyú káposzta (a vecsési a legjobb a készek közül, de a házi az igazi)
8-10 káposzta levél
2 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
só, bors, pirospaprika ízlés szerint,
2 tojás,
10 dkg rizs,
1 evőkanál liszt,
tejföl a tálaláshoz
Töltött káposzta

Elkészítése:

A vöröshagymát elszeljük, vagy lereszeljük. Az egyik fej hagymát üvegesre pároljuk, meghintjük a liszttel, pirítjuk egy kicsit, majd rászórjuk az őrölt pirospaprikát, gyorsan  elkeverjük és felengedjük vízzel. Beletesszük a megmosott savagyú káposztát és fűszerezzük sóval, borssal, kerül bele még 1-2 babérlevél is. Én egy kis paradicsomlevet is szoktam bele tenni.
Belerakjuk a tarja szeleteket és a füstölt kolbász szeleteket.
A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, összezúzott fokhagymával és a másik fej aprított hagymával. A két tojást is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk, majd kb. 10 dkg rizst teszünk hozzá és azzal is összekeverjük. Gombócokat formázunk belőle és az egész káposzta levélbe csomagoljuk. Minden káposzta levélbe egy-egy gombócot. Úgy csomagoljuk bele, hogy egy kicsit hosszúkásra hengerítjük és feltekerjük a levélben és a két végén betűrjük a levelet. Így nem esik szét.
A kis káposztás csomagokat is bepakoljuk a lábasba. A tetejére is rakunk savanyú káposztát, annyi lének kell rajta lenni, hogy ellepje a gombócokat. Lassú tűzön főzzük, kb. egy óra hosszáig.

Volt olyan, hogy nem volt káposzta levelem, akkor csak a sima gombócokat raktam a lébe, úgy is nagyon finom.
A tarja helyet rakhatunk bele oldalast is. Volt, hogy kolbász helyett, házi sonkát tettem bele. Lényeg, hogy egy kis füstölt áru kerüljön bele. Különlegessé teszi az ételt. 
Tejföllel tálaljuk.

2015. február 4., szerda

Őszibarack sütemény recept

Ez az édes sütemény recept nagyon mutatós és nagyon finom, a vejem kedvence. Ünnepi alkalmakra ajánlom.

Hozzávalók:

2 dl tej,
1 sütőpor,
3 evőkanál cukor,
70 dkg liszt,
25 dkg zsír,
1 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
pici só,

Töltelék:

1/2 dl rum,
1 evőkanál kakaó,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
kevés darált dió,
meggylé,
1 tojásfehérje,

Díszítéshez:

1 császárkörte aroma,
kristálycukor
Őszibarack sütemény


Elkészítése:

Előző este beáztatunk 2 dl tejbe egy sütőport és 3 evőkanál cukrot.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk az ázalékot, a tojássárgáját, cukrot, sót. Jól összedolgozzuk és dió nagyságú golyókat formázunk. A tetejét ujjunkkal egy kicsit megnyomjuk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert nőni fog, és megsütjük. Még forrón kifúrjuk, kikaparjuk a belsejét. Forrón kell kikaparni, mert ha kihűl törni fog!

A közepéből kijött tésztára öntjük a meggylevet, rumot, hozzáadjuk a diót, 1 kanál kakaót, a lágy vajat és a cukrot. Ezt jól kikeverjük. Ezzel a krémmel két-két barackot összeragasztunk.
1 tojásfehérjét felverünk habnak.1/2 császárkörte aromát 2 evőkanál vizet öntünk bele, a barackokat megkenjük vele és kristálycukorba forgatjuk.

Ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot rumaromával pótoljuk. A császárkörte aromát pedig málnaszörppel helyettesítjük. 

Sőt még mandula aromát (zöld) is használhatunk, ha még jobban akarjuk színezni, és buxus levéllel is díszíthetjük.

2015. február 3., kedd

Rumos szelet recept

Ez az édes sütemény recept nagyon-nagyon finom. Nem nehéz az elkészítése. Igazán különleges és mennyei ízű krémes sütemény. Ajánlom ünnepre, hétköznapokra, vagy amikor kedved van hozzá. Rumos, vaníliás, kakaós ízkombináció.

Hozzávalók:

1/2 liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
kevés tejföl

Töltelékhez:

1 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl rum,
2 evőkanál baracklekvár,
2 evőkanál kakaó,
10 dkg vaj,

Tetejére:

3 tojásfehérje,
25 dkg porcukor
Rumos szelet

Elkészítése:

A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütjük.

1 tésztalapot összetörünk és 1 dl vaníliás tejben  megáztatjuk. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt, a kakaót és a vajat, habosra keverjük. Megtöltjük vele a két lapot.

A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett habbá verjük. Ezt kenjük a tetejére. Csoki reszelékkel, vagy  tortadarával díszíthetjük. 

2015. február 2., hétfő

Ördögpirula recept

Ez egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető édes sütemény. Kekszből készítjük sütés nélkül.  A  francia drazséval díszített kis golyócskák vidám színfoltjai a terített asztalnak. 

Hozzávalók:

50 dkg darált keksz,
1/2 dl rum,
15 dkg cukor,
3 evőkanál víz,
2 evőkanál baracklekvár,
1 evőkanál kakaó,
10 dkg vaj,
 A díszítéshez kristálycukor,
francia drazsé

Elkészítése:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ráöntjük a kekszre, és a többi hozzávalót is beletesszük, jól összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk belőle, kristálycukorba hempergetjük és francia drazséval díszítjük. 
A díszítéshez használhatunk színes, vagy csak barna tortadarát is.  

Rózsafánk ( forgácsfánk)

 Farsangi fánk, forgácsfánk néven is ismerjük, ügyesebbek gyönyörű rózsákat készíthetnek belőle. Elárulom, hogy hogyan. Azon kívül, hogy gyönyörű nagyon finom is. Farsangra fel!

Hozzávalók:

35 dkg liszt,
3 tojás,
4 evőkanál porcukor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
2-3 evőkanál tejföl,
csipet só,

sütéshez: olaj,
lekvár
Rózsafánk (forgácsfánk)

Elkészítése:

A gyúródeszkára borítjuk a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk, bele ütjük a tojásokat, beleteszünk mindent. Összegyúrjuk, kisodorjuk jó vékonyra. Utána különböző nagyságú  pogácsa szaggatókkal kiszaggatjuk. (Legjobb 4 féle)
Egymásra rakjuk nagyság szerint, a közepét megnyomjuk, széleit derelyevágóval bevagdaljuk.
Forró olajban fordítva sütjük.
A közepébe lekvárt, vagy meggyet teszünk, meghintjük porcukorral, és már kész is a mennyei finomságunk.

2015. február 1., vasárnap

Papagáj szelet recept

Ez az édes sütemény recept igazán fenséges ízkompozíció. Kakaó, citrom és puncs kombinációja nyakon öntve csokival. Csupán csak három felé kell venni a tésztát, őzgerincbe megsütni, csokival nyakon önteni és már kész is.

Hozzávalók:

4 tojás,
30 dkg cukor,
25 dkg margarin,
30 dkg liszt,
1 sütőpor,
2 dl tejföl

1 csomag puncspudingpor,
2 kanál kakaó, (vagy 1 cs. csokipudingpor),
1 vaníliás cukor, citromhéj, (vagy vaníliáspudingpor)

Tetejére: tortabevonó, diónyi margarin
Papagáj szelet

Elkészítése:

A cukrot kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt,.A  lisztben elkeverjük a sütőport és ezt is hozzáadjuk.
Háromfelé vesszük a masszát.
  1. Az egyikbe megy a puncspudingpor
  2. A másikba a kakaó,
  3. A harmadikba a vaníliás cukor és a citromhéj.
Két őzgerinc formát kibélelünk zsírpapírral, (vagy kivajazzuk és lisztezzük).
Ezekbe a formákba belekanalazzuk a krémeket. Egy sor barna, egy sor sárga, és egy sor rózsaszín csíkot rakunk a forma hosszába és megsütjük.
A tetejére pedig csokimáz kerül.
A tortabevonót diónyi margarinnal felolvasztjuk és a sütire kenjük. Valódi csokoládéval még finomabb. 
De készíthetünk is csokimázat.
5 dkg margarin, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor.
A margarint a vízzel felolvasztjuk, belekeverjük a cukros kakaót, felfőzzük. Ezt öntjük a tésztára.


2015. január 31., szombat

Burgonyatál húsgombóccal recept

Nagyon finom egytálétel. Egyik variációja a darált hús elkészítésének. Gombóckák héjában főtt krumplival és nagyon finom mártással leöntve, sütőben sütve. Igazán ízletes, különleges, kicsit csípős ízű étel. Ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók: 

30 dkg darált hús,
80 dkg burgonya,
1 fej vöröshagyma,
7 dkg sajt,
2 dl tejföl,
2 evőkanál liszt,
6 evőkanál olaj,
2 evőkanál curry por, (vagy szerecsendió),
paprika, kakukkfű
só, bors ízlés szerint,
1 tojás
Burgonyatál húsgombóccal

Elkészítése:


  1. A burgonyát a héjában megfőzzük, majd amikor kihűlt felszeleteljük.
  2. A hagymát megdinszteljük 2 kanál olajon, a húshoz adjuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, belerakjuk a tojást és összedolgozzuk az egészet.
  3.  Az erőleves kockát vízben felfőzzük.
  4. A mártáshoz: 

     4 kanál olajon megpirítjuk a lisztet a curryvel. (Én szerecsendiót használtam). Felöntjük a levessel, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, belereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk.
Tepsibe rakjuk a krumplit, majd közé tesszük a húsgombóckákat. Az egészet leöntjük a mártással és kb. 25 percig sütjük. Mivel nem curryvel készítettem, ezért én tettem bele még 1 kávéskanál erős pistát is.
Nagyon finom szaftos egytálétel lesz belőle.

Jó étvágyat hozzá!