2021. március 16., kedd

Briós

 Váncza József okleveles gyógyszerész az édesapjával együtt kifejlesztették a sütőport 1925-ben. Kezdetekben a lakásukban gyártották. Hamarosan bővítették a repertoárjukat készítettek még puding- és parféporokat, vanillint és citromos cukrot is. Adtak ki receptes füzetet is. Ebből a nagyon régi Váncza receptes füzetből osztom meg veletek a Briós receptjét.

Briós recept

2021. március 9., kedd

Édes tölcsér házilag

 Igaz, még nincs itt a fagyizás ideje, de hamarosan jönnek majd az első gyümölcsök, amiből isteni fagyikat készíthetünk. Ebben az édes tölcsérben tálalt fagyi a gyerekek kedvence lesz! (Na meg az enyém is!) Ezt az édes tölcsért Tormási Anikónak köszönhetem. Ő készítette és fotózta. Köszönöm Anikó!

Édes tölcsér

Hozzávalók: ( 6 adaghoz)

2 db tojásfehérje,

67 g porcukor,

67 g vaj,

100 g finomliszt,

10 g habtejszín

Elkészítése:

A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a tojásfehérjéket és jól kidolgozom, majd belekerül a habtejszín és a liszt, ismét jól átdolgozom. Ezután 1/2 evőkanalanként kisütöm a sütőben kb. 3 percig.  Ami lehet gofri sütő, vagy a modernebb Momert ostyasütő. Még melegen felcsavarom.

Az ostyát lehet variálni, ha mézeset szeretnénk, akkor 1 evőkanálnyit kell beletenni. Ha esetleg sósat, pl. mogyorósat, akkor a mogyorót apróra daráljuk és 1 1/2 kanálnyit rakunk bele még.

Ezek az ostyák ilyen ostyasütővel készültek:

Ostyasütő

Mivel még nincs gyümölcs szezon, így úgy gondoltam, hogy vanília fagyival már most is elkészíthető.

Vanília fagyi:

800 ml tej,

200 ml (állati )tejszín,

2 db vaníliarúd,

10 db tojássárgája,

260 g cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem és folyamatosan kevergetve 85 fokig felfőzőm, tovább nem szabad, mert akkor rántotta lesz belőle. A tűzről levéve keverőgéppel alaposan kihabosítom. Langyosan lapos edénybe öntöm, beteszem a mélyhűtőbe kb. 3- 4 órára, közben óránként átkeverem. 

Jó étvágyat hozzá!



2021. március 3., szerda

Sajtos pogácsa

 A legfinomabb pogácsa, ez a kedvenc pogácsám az unokáim is nagyon szeretik. Ezt a pogácsát most a lányom sütötte.  Frissen isteni finom! 

Sajtos pogácsa


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

30 dkg reszelt sajt,

30 dkg vaj,

1 csapott evőkanál só,

1/2 dl tej,

3 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

1 tojás,

2 dl tejföl

A tetejére 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral. 

A lisztbe keverem a sót, majd belemorzsolom a vajat. Amikor elég morzsalékos hozzáteszem a sajtot és azzal is elkeverem. Ezután kerül bele az élesztős tej, tejföl, és a tojás. 

Lisztezett edénybe teszem,letakarom és legalább két órát, de akár egy éjszakát is lehet pihentetni a hűtőszekrényben. (Van hogy este összegyúrom és reggel sütöm ki.) Ujjnyi vastagságúra kinyújtom, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom a kis pogácsákat. A felvert tojással lekenem és mindegyik tetejére teszek reszelt sajtot. A tepsiben még hagyom kelni fél órát, aztán a sütőbe teszem. 220 fokos sütőben 20 perc alatt megsülnek.



2021. február 22., hétfő

Töltött lángos

 Ezt a finom töltött lángos receptet is tőletek kaptam. Tormási Anikó készítette és fotózta ezt a különleges lángost. Köszönöm szépen!

Töltött lángos

Hozzávalók:

A lángoshoz:

50 dkg liszt,

5 dkg élesztő,

1 1/2 dl meleg víz,

1 kiskanál cukor,

csipet só,

1 nagy evőkanál natúr joghurt,

2 evőkanál olaj

Töltelék:

50 dkg máj,

50 dkg vegyes zöldség (mirelit)

1 fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma,

só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítése:

  Összeállítjuk a tésztát 45 percig pihentetjük. (Az élesztőt nem kell felfuttatni.)

Addig elkészítjük a tölteléket. Az aprított hagymát megpirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk az apróra vágott májat, kevés vízzel megpároljuk. Egy másik fazékban megpároljuk a vegyes zöldséget kevés delikáttal. Amikor a máj megpuhult, akkor hozzáadjuk a sót, borsot,pirospaprikát és fokhagymát. Összerottyantjuk és elzárjuk. Amikor a párolt zöldség is kész, akkor összeborítjuk a májjal és kész is a töltelék. A  tésztát úgy töltjük, ahogy jól esik és forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat kívánok!

2021. február 21., vasárnap

Trubelka, a hagyományőrző vaníliás roló receptje

 A Trubelka receptjét Tormási Anikó készítette el és küldte nekem, amit nagyon köszönök neki! Ez egy nagyon régi recept, hagyomány őrző finomság. Sóskúton nagy hagyománya van, évente megrendezik a a Trubelka fesztivált. A családi ünnepek és lakodalmak elengedhetetlen süteménye. A hagyományos süti vaníliakrémmel készül. Eszembe juttatta, hogy az én nagymamám tejszínhabbal töltötte és megtisztított kukorica szárra tekerve sütötte. Felidéződtek régi szép emlékek...

Trubelka, vaníliás roló

Hozzávalók:

1 tészta:

350 g darált háj, 

150 g liszt,  (Nagyi titka liszt)

2 tészta:

350 g liszt, (Nagyi titka liszt)

2 dl fehér száraz bor,

1 egész tojás,

1 csipet só, 

Főtt vaníliás krém:

3 dl  2,8% -os tej,

2 evőkanál cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

2 db tojás,

2 evőkanál liszt,

vanília aroma

Elkészítése:

Első lépés: A hártyától megtisztítom és 2-3 x ledarálom a hájat.

Második lépés: A 35 dkg hájat a 15 dkg liszttel összedolgozom és félre teszem.

Harmadik lépés: Egy másik tésztát csinálok 35 dkg lisztből, a tojásból, fehérborból és csipet sóból. Összedolgozom. Ezt a tésztát kinyújtom, a közepére rakom a lisztes hájas gombócot, ráhajtogatom a tésztát és kinyújtom, majd hajtogatom.  Fél órai pihentetés után megismétlem, kinyújtom és hajtogatom 5 x 6 x , attól függően, hogy mennyi időm van. Végül négyzet alakúra kinyújtom, jó vékonyra és egy centiméteres csíkokra vágom. Kiégetett seprűnyélre tekerem. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütöm. 

A krémhez a tejet felteszem melegedni a vaníliás cukorral, amikor már melegszik hozzáadom a félüveg vaníliás aromát és a lisztet is. A két tojássárgáját kikeverem a két evőkanál cukorral és hozzácsurgatom a még nem annyira meleg tejes-lisztes keverékhez. Jó sűrűre főzöm  (kb. 5 perc). A tojásfehérjéket kemény habbá verem és a kihűlt krémbe óvatosan beleforgatom. Ettől lesz lágyabb, könnyedebb.

Azután fogom az üres roládjaimat és megtöltöm a finom krémmel. 

Ez a sütemény kis falum hagyományőrző sütije!

Tormási Anikó hagyományőrző receptje és fotója.

 Anikó köszönjük szépen és várjuk a további finom receptjeidet!

U.i: Ha esetleg nincs otthon bor, akkor 2 dl víz és  1 evőkanál 20% ecet keverékével helyettesíthető.







2021. február 8., hétfő

Müzli szelet

 

Müzli szelet

Hozzávalók:

18 dkg vaj, vagy margarin

14 dkg méz

25 dkg barnacukor

35 dkg zabpehely

1 kiskanál őrölt fahéj

10 dkg dió vagy mogyoró

8 dkg mazsola

10 dkg aszalt gyümölcs

5 dkg őrölt mandula

5 dkg szezámmag

5 dkg darabokra vágott tökmag

kevés víz

csipet só

Elkészítés: 

A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a mézet és a cukrot, amikor már elég sűrű belekerült a többi hozzávaló. Az egészet állandó keverés mellett rövid ideig összemelegítettem. Sütőpapírral bélelelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 percig sütöttem. Majd kiborítottam a tepsiből és kihűlés után vizes késsel szeleteltem.


2021. január 23., szombat

Túrós batyu

 Nagyon finom túrós batyut készítettem. Nem volt szükségem nagy adagra ezért elfeleztem az adagot. Így is 12 db batyum lett.

Túrós batyu

Hozzávalók: (24 db)

A tésztához:

60 dkg liszt,

3.2 dl tej,

1 tojás,

1 mokkáskanál só,

2-3 evőkanál kristálycukor,

8 dkg olvasztott vaj,

2.5 dkg élesztő

A töltelékhez:

50 dkg túró,

2 csapott evőkanál búzadara,

4 evőkanál cukor,

1 vaníliás cukor, 

1 citrom reszelt héja,

10 dkg mazsola,

2 tojássárgája és felvert habja,

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben kis cukorral. A lisztbe kevertem a sót a cukrot, majd belekerült a tojás, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Összegyúrtam, hagytam duplájára kelni.  Elkészítettem a tölteléket. Mindent összekevertem a tojáshabot legvégül forgattam bele.

A megkelt tésztát kinyújtottam (téglalap alakúra), kb. 3 mm vastagságúra. Felvágtam a tésztát kb. 10x10 centis darabokra. A közepükre osztottam el a tölteléket. Egy evőkanálnyi került 1 kockára. Összefogtam a tészták sarkait, összenyomtam, majd még csavartam is rajta egyet. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a batyukat, hagytam még 20 percet pihenni, majd megkentem őket felvert tojással.  200 fokon sütöttem kb. 20 percig, addig még szép piros lett. Tálalásnál porcukorral hintettem meg.

Kívül ropogós, belül krémes, igazán finomra sikerült. 






2021. január 1., péntek

Kelbimbó krémleves

 Téli vitaminbomba, A-,B6-,C- D-,K-vitaminban gazdag étel. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és folsavat is.  Fehérje és szénhidrát tartalma jelentős. Gyorsan elkészíthető, finom leves. Nagyon szeretem a krémleveseket...

Kelbimbó krémleves

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó,

2 szem burgonya (kb. 30 dkg),

1 fej vöröshagyma,

3-4 gerezd fokhagyma,

2 kávéskanál só,

1/2 kávéskanál bors,

1/2 kávéskanál szerecsendió,

1/2 kávéskanál gyömbér,

petrezselyemzöld a díszítéshez,

1 evőkanál olívaolaj,

2,5 dl főzőtejszín,

1/2 l víz

Elkészítése: 

A kelbimbót a négybe vágott vöröshagymával, fokhagymával, annyi vízben főzzük meg, ami éppen csak  ellepi, ez kb. fél liter. Fűszerezzük, kb. 20 perc a főzés ideje. A tejszínnel ép csak felforraljuk, majd a tűzről levéve turmixoljuk. Liszt nem kell bele, mert a burgonya sűríti be. Lágy, selymes krémlevest kapunk. Petrezselyemzölddel díszítjük.

Én leves gyönggyel fogyasztottam, de tálalhatjuk sült baconszalonnával, vagy camembert sajtot is kockázhatunk bele.

A karácsonyi menük után,  szinte felüdített a fogyasztása. 

Ez a recept elkészíthető brokkolival, karfiollal is. Jó étvágyat hozzá!


2020. december 25., péntek

Lisztek fajtái: Melyiket mibe tegyük?

Manapság igen csak kibővültek az üzletekben kapható lisztek fajtái. Jó ha tisztában vagyunk ezekkel a jelölésekkel, hogy ne érjen csalódás a konyhánkban.
 A liszteket az alapján osztályozzák, hogy milyen fajta gabonából készültek, mekkora a szemcse méretük és mennyi maghéjat tartalmaznak, mekkora a fehérje (sikér) tartalmuk és a nedvesség tartalmuk. A sikér tartalom, vagyis a glutén a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát befolyásolja. Minél magasabb a sikér tartalom, annál lazább, levegősebb lesz a tésztánk.
A csomagoláson látható első betű azt jelzi, hogy miből készült a liszt:
B: búza,
R: rozs, 
T: tönkölybúza, 
D: durumbúza
 A második betű az őrlés módját és a szemcseméretet árulja el:
L: Liszt (ez a legapróbb szemcseméret), 
D: dara,   
F: fogós liszt ( ez nagyobb, durvább szemcseméretű),  
FF: kétszer fogós liszt ( ez a rétesliszt), 
G: Graham liszt, 
TK: teljes kiőrlésű, 
K: korpa 
 Ezután a számok a hamutartalmat, vagyis a visszamaradt ásványi anyag tartalmat mutatják. Ez az érték minél kisebb, annál tisztább a liszt, minél magasabb annál több korpát tartalmaz.   

Lisztek fajtái:

BL55: Ezt a finom szemcsés lisztet használjuk a legtöbbet. Ebből készítünk péksüteményt, cukrásztermékeket, omlós és kelt tésztákat. Főzésnél rántáshoz, habaráshoz, panír készítéshez használjuk. Alacsony a sikértartalma, ezért kenyérsütésre nem alkalmas.
 
BL80: Búzakenyérliszt, finom szemcsés héjrészt is tartalmaz. Fehér kenyeret készítünk belőle. Keverhető alacsonyabb sikértartalmú lisztekkel.
 
BL112: Félfehér búzaliszt, világos sárga színű és félbarna kenyereket készítünk belőle. 

BFF55: Búzarétesliszt, azaz fogós liszt. Ebből készíthetünk rétest, piskótát, nokedlit. Fehér liszttel keverve használhatjuk kenyér sütésre is. Magas sikértartalmú.

GL200: Graham búzaliszt. Teljes kiőrlésű liszt, azaz a búza minden alkotóeleme megtalálható benne. A tápanyagértéke és vitamin tartalma magas, durvább szemcse méretű, kenyér sütéshez más liszttel keverve használhatjuk. 

BTKL: Finom szemcsés teljes kiőrlésű búzaliszt. A szemcse mérete különbözteti meg a Graham liszttől.  
BK: Búzakorpa, mely a búza őrlésének a mellékterméke. 

DSL: Durumbúza liszt, sárgás színű, maghéj nem található benne. Száraztészta készítésére használjuk. Kenyér sütéshez kenyérliszttel keverjük, magában nem alkalmas kenyér készítéshez. 

RL60: fehér rozsliszt.
 
RL90: Világos rozsliszt. 

RL125: Sötét rozsliszt. 

RTKL: Teljes kiőrlésű rozsliszt. Az ásványi-anyag tartalmuk magasabb a búzalisztnél, de a sikér tartalmuk viszont alacsonyabb. Búzaliszttel keverve alkalmazzuk.
 
TBL70: Fehér tönkölybúza liszt. 

TBL300: Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt. A búzalisztnél magasabb a sikér-, vitamin-, ásványi-anyag tartalma. B 12 kivételével, minden B vitamint tartalmaz. Az ételeknél a búzaliszt helyettesíthető vele. Kelt tészták készítéséhez ideális.

2020. december 20., vasárnap

Pozsonyi kifli

 Nagyobbik lányomat vártam haza és ezt a pozsonyi kiflit sütöttem meg. Kicsit nagyok lettek, de finomak.

Pozsonyi kifli

Hozzávalók: (16 db kifli)

30 dkg liszt,

8 dkg zsír,

4 dkg margarin,

6 dkg porcukor,

1 tojássárgája,

1 dl tej,

1/2 csomag élesztő,

1 mokkáskanál cukor,

csipet só

Diótöltelékhez:

15 dkg darált dió,

10 dkg porcukor,

1 dl tej, 

1 citrom reszelt héja,

Kenéshez: 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttattam az egy mk. cukorral a langyos tejben. A poranyagokat összemértem, majd ebbe öntöttem a felfutott élesztőt és a tojássárgáját. Két részre osztottam és hagytam pihenni félórát. Addig a tejben felfőztem a diót a cukorral együtt, majd belekevertem a citromhéjat is. 

A tésztát vékonyra nyújtottam, majd nyolc felé vágtam, a nagyobbik felébe került a dió töltelék, feltekertem és kifli alakúra hajtottam. Zsírpapírral bélelt tepsibe raktam a kifliket. 15 perc pihenés után lekentem tojássárgájával, majd 10 perc után a felvert tojás fehérjével is lekentem. újabb tíz perc és lekentem egész tojással is, majd még 15 perc pihenés után tettem az előmelegített sütőbe. 180 fokon 30-35 perc a sütési ideje, akkor jó amikor szép piros színe van.

Nagy adag esetén kb. 80 kiflihez 

1 kg liszt,

18 dkg zsír,

18 dkg margarin,

15 dkg porcukor,

6 tojássárgája,

3 dl langyos tej,

1 csomag( 5 dkg ) élesztő,

1 evőkanál cukor,

1 mokkáskanál só,

Kb. 15- 20 dkg kis gombócokat készítünk, ezeket nyújtjuk és vágjuk nyolcfelé.

A fele adaghoz a diótöltelék a következő:

25 dkg dió,

25 dkg porcukor,

1 dl tej,

1 citrom reszelt héja. 

A töltelék lehet dió, mák, gesztenye, lekvár is. 

Jó étvágyat hozzá!



2020. december 18., péntek

Kráter szelet

 Nem túl régen ettem először ilyen sütit, pedig a recept nagyon régi. Egyik kolleginám hozta, amikor névnapot ünnepeltünk. Egyszerű, gyors, nem drága süti és nekem nagyon ízlik.

Kráter szelet


Hozzávalók:

A tésztához:

5 tojás,

25 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

1 dl tej,

1 dl étolaj,

2 kanál kakaó,

25 dkg liszt,

1 csomag sütőpor.

Pudinghoz:

2 csomag vaníliás pudingpor,

6 dl tej, 

ízlés szerint cukor

Mázhoz:

1 nagy tejföl, 

4 evőkanál porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

reszelt citromhéj.

Elkészítése:

A pudingporból és a tejből ízlés szerinti cukorral pudingot főzünk, kihűtjük.

A tésztához az 5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet, 1 dl étolajat, 2 kanál kakaót, 25 dkg lisztet, a sütőport, kikeverjük és beleforgatjuk az 5 tojás felvert habját.  Tepsibe öntjük a tésztát és vizes kanállal beleszaggatjuk a pudingot. Előmelegített sütőben ( 180 fokon), kb. 30-35 percig sütjük. 

A mázhoz a tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot és a citromhéjat jól összekeverjük, majd még forrón a megsült tésztára öntjük. 

2020. szeptember 8., kedd

Hólabda (Kozák sapka)

 Hólabda receptet kerestem a neten, hát volt is sok féle... végül a kedves  kolléganőm jól bevált receptjét készítettem el, a nagyanyja féltve őrzött receptjét osztotta meg velem. Ez az eredeti hólabda, vagy ha úgy tetszik kozák sapka receptje! Nagyon finom lett, megérte vele vesződni!


Hozzávalók:

Tészta:

7 tojás,

7 kanál víz,

14 kanál cukor,

1 kanál kakaópor ( én holland kakaóport használtam),

14 kanál liszt,

1/2 csomag sütőpor. 

Krém:

4 dl tej,

5 kanál liszt,

25 dkg rámamargarin (vagy 2 vaj),

28 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor (Én kettőt tettem bele).

Máz:

10 dkg keserű csoki, (vagy 2 kanál kakaópor),

1 kanál cukor,

1/2 vaj.

Oldalára: 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tojásokat szét választottam, a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig kevertem, hozzáadtam a vizet és elkevertem. A poranyagokat összekevertem és úgy adtam hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá vertem  és óvatosan beleforgattam a tésztába. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntöttem (nagy gáz tepsibe) majd előmelegített sütőben (200 fokon) sütöttem. Kb. 20 perc sütés elég neki, tűpróbával ellenőriztem. Amikor kihűlt, pogácsa szaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd félbe vágtam mindegyiket.

A krémhez a tejet simára kevertem a liszttel és sűrűre főztem, hagytam kihűlni. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevertem és a kihűlt pudinggal elkevertem. Ezzel a krémmel töltöttem a kis pogácsákat, az oldalát is bekentem a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgattam. A tetejére a csokit, a cukrot és a vajat felfőztem és rákentem. 

Nagyon mutatós sütemény és mennyei finom! Névnapomra készítettem el, nagy sikert aratott.