2021. március 9., kedd

Édes tölcsér házilag

 Igaz, még nincs itt a fagyizás ideje, de hamarosan jönnek majd az első gyümölcsök, amiből isteni fagyikat készíthetünk. Ebben az édes tölcsérben tálalt fagyi a gyerekek kedvence lesz! (Na meg az enyém is!) Ezt az édes tölcsért Tormási Anikónak köszönhetem. Ő készítette és fotózta. Köszönöm Anikó!

Édes tölcsér

Hozzávalók: ( 6 adaghoz)

2 db tojásfehérje,

67 g porcukor,

67 g vaj,

100 g finomliszt,

10 g habtejszín

Elkészítése:

A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a tojásfehérjéket és jól kidolgozom, majd belekerül a habtejszín és a liszt, ismét jól átdolgozom. Ezután 1/2 evőkanalanként kisütöm a sütőben kb. 3 percig.  Ami lehet gofri sütő, vagy a modernebb Momert ostyasütő. Még melegen felcsavarom.

Az ostyát lehet variálni, ha mézeset szeretnénk, akkor 1 evőkanálnyit kell beletenni. Ha esetleg sósat, pl. mogyorósat, akkor a mogyorót apróra daráljuk és 1 1/2 kanálnyit rakunk bele még.

Ezek az ostyák ilyen ostyasütővel készültek:

Ostyasütő

Mivel még nincs gyümölcs szezon, így úgy gondoltam, hogy vanília fagyival már most is elkészíthető.

Vanília fagyi:

800 ml tej,

200 ml (állati )tejszín,

2 db vaníliarúd,

10 db tojássárgája,

260 g cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem és folyamatosan kevergetve 85 fokig felfőzőm, tovább nem szabad, mert akkor rántotta lesz belőle. A tűzről levéve keverőgéppel alaposan kihabosítom. Langyosan lapos edénybe öntöm, beteszem a mélyhűtőbe kb. 3- 4 órára, közben óránként átkeverem. 

Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések: