A házilag készített hamburger buci sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti.
Hamburger buci |
Blogom a kipróbált, finom receptek tárháza: Finom étel recept, egészséges étel recept, édes sütemény, sós sütemény. Olcsó, gyorsan készülő és mutatós recept képekkel.
A házilag készített hamburger buci sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti.
Hamburger buci |
Debreceni konzervgyár csemege uborka receptje.
Csemege uborka télire |
1 l víz,
17 dkg cukor,
2 dkg só,
1 dl 20%-os ecet, ( vagy 2 dl 10 %-os),
1 mokkáskanál borkénpor
Elkészítése:
A felforralt és kihűtött vízhez keverjük a hozzávalókat. Fuszerezhetjuk ízlésünk szerint. Ráöntjük az üvegbe rakott uborkára. Lezárjuk és mehet a helyére. Érdemes legalább 5 l levet készíteni, ha nem fogyna el a következő eltevésnél felhasználható. Aki nem szereti édesen, kevesebb cukorral készítse.
A fotó forrása: Shutterstock
Ma egy különleges csemegét készítettem, akácvirágot sütöttem palacsinta tésztában. Az akácvirág főzete a népgyógyászat szerint köhögéscsillapító és sav csökkentő hatású. Már majdnem teljesen elvirágzott az akác, de azért még találtam fiatal, telt akácvirágot. szedtem belőle, mert már idén nem lesz rá több lehetőségem. Gyerekkorom szép emléke a bundában sült virág, a mai napig szeretem nagyon.
Akácvirág bundában sütve |
Elkészítése:
10-15 fiatal akácvirágot utaktól, vegyszeres területtől távol szedtem. Kiterítettem a teraszon egy kicsit, hogy a bogarak kimászhassanak belőle.
1 tojásból közepesen sűrű palacsinta tésztát készítettem, majd egyenként beleforgattam a virágfürtöket a tésztába. Forró olajban aranysárgára sütöttem. Az olajat leitattam róla, majd vaníliás porcukorral megszórtam. Fügelekvárba mártogatva fogyasztottam. Az illata is isteni és nagyon finom csemege.
A Szennai skanzenben jártunk a családdal húsvétkor. Sok érdekes programmal készültek. Többek között volt tojáskeresés,tojásfestés viasszal. Ami nekem újdonság volt, hogy a megfestett piros tojásra ecetbe mártogatott fogpiszkálóval festettünk mintát. Az ecet lemarta a festéket. Szép alkotások születtek. Ott kaptuk ezt a nagyon finom húsvéti kalács receptet is, amit most megosztok veletek.
Húsvéti perec Jó étvágyat hozzá! |
1 kg liszt,
2 tojássárgája,
5 dkg élesztő,
kb. 5-6 dl tej,
10 dkg olvasztott margarin,
1/2 dl étolaj,
5 evőkanák porcukor,
pici só
Elkészítése:
2 dl langyos tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, pici sóval a maradék porcukorral szárazon elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a 2 tojás sárgáját, a margarint, étolajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejjel kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrótáblán átdolgozzuk. 6 egyforma részre osztjuk, Ujjnyi vastagságú tésztát sodrunk és kerek perecnek megformázzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk és kelesztjük. Sütés előtt tojással, sütés után cukros vízzel megkenjük.
Elkészítési idő 2 óra 25 perc
Skanzen recepttár konyhájából kaptuk.
Nagy lányom sütötte ezt a finom ropogós tésztát. Az unokáim kedvence lett ez a vékony és ropogós sütemény. Azért Tercsi süti , mert így hívták akitől kapta...
Tercsi süti |
37 dkg liszt,
20 dkg margarin,
pici só,
2 tojássárgája,
10 dkg porcukor,
1 kávéskanál rum,
szódavíz vagy fehérbor
kenéshez: tojásfehérje
szóráshoz: 10 dkg vágott dió és kristálycukor
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük és elmorzsoljuk a margarinnal, belekerül a tojássárgája, rum és annyi szódavíz , hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Nagyon vékonyra (késfoknyira) kinyújtjuk, fél hold alakú formákat szaggatunk belőle, megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a dióval és a kristálycukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Forró sütőben pirosra sütjük.
Hasonló recept a Marika tészta is, csak nem ennyire vékony és nem ennyire ropogós. A Marika tészta tejföllel készül, amitől omlósabb lesz a süti.