Gyerekkoromban nagyon imádtam! Búcsúban mindig kértem ilyen finomságot. Akkor még nem tudtam, hogy ilyen egyszerűen elkészíthető. Búcsúk, vásárok elengedhetetlen kelléke volt anno.
Törökméz |
Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor,
3 evőkanál méz,
3 teáskanál szódabikarbóna,
csipet só
Elkészítése:
A mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen! Levesszük a tűzről, gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. Ne ijedjünk meg! A szódabikarbónától az egész kicsit felhabzik( ezért kell a mélyebb edény), ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Kb. 1 óra alatt teljesen törhetővé szilárdul és fogyaszthatjuk.
A kép az est.hu oldalról van.