2021. július 21., szerda

Törökméz

Gyerekkoromban nagyon imádtam! Búcsúban mindig kértem ilyen finomságot. Akkor még nem tudtam, hogy ilyen egyszerűen elkészíthető. Búcsúk, vásárok elengedhetetlen kelléke volt anno.

Törökméz

Hozzávalók:

10 dkg kristálycukor,

3 evőkanál méz,

3 teáskanál szódabikarbóna,

csipet só

Elkészítése:

A mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor olvadni kezd a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen! Levesszük a tűzről, gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. Ne ijedjünk meg! A szódabikarbónától az egész kicsit felhabzik( ezért kell a mélyebb edény), ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Kb. 1 óra alatt teljesen törhetővé szilárdul és fogyaszthatjuk.

A kép az est.hu oldalról van.


Nincsenek megjegyzések: