Blogom a kipróbált, finom receptek tárháza: Finom étel recept, egészséges étel recept, édes sütemény, sós sütemény. Olcsó, gyorsan készülő és mutatós recept képekkel.
2021. július 4., vasárnap
Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Túrós pogácsa
2021. július 1., csütörtök
Házi fortélyok ABC-je
Pakolás közben akadtam erre az 1992-es Kincses kalendáriumra, amiben közölnek néhány trükköt pl. ha az ételt elsózzuk, akkor néhány csepp almaecettel és ugyanannyi cukorral semlegesíthető. Az én praktikám az, hogy ilyenkor főzők bele krumplit, ami felveszi a sót.
A másik, hogy a túl édesre sikerült ételhez adjunk néhány csepp citromlét, amely megköti a cukrot. Szó van benne még a halszag semlegesítéséről, csípésről, dohányszag semlegesítéséről és még sok minden másról. Megosztom veletek. Szép napot mindenkinek!
Házi fortélyok ABC-je |
2021. június 30., szerda
Levendula szörp
Meglátogattuk a levendula kertet a Desedánál. Gyönyörű látvány volt és azaz illat... fenomenális volt. A szedd magad akciónak köszönhetően lett sok levendulám.
Első körben szirupot készítettem belőle.
Levendula szörp
Hozzávalók:
1 csokor friss levendula,
1 liter víz,
1 kg kristálycukor,
1/2 evőkanál citromsav,
1/2 citrom
1/2 mokkáskanál natrium benzoát (Az eredeti receptben nem szerepel tartósító, ezt csak én tettem bele, a biztonság kedvéért.)
Elkészítése:
A vizet felforraltam a cukorral és szirupot főztem belőle. Beletettem a citromsavat és a tartósítót is. Hagytam hűlni egy kicsit. Ezalatt felaprítottam a levendulát, szárával együtt. Beletettem egy mélyebb tálba, rákarikáztam a citromot. Leöntöttem a sziruppal. Fedőt tettem rá 24 órára hűvös helyre tettem. Majd gézen átszűrtem és üvegekbe töltöttem. Vízzel, szódával hígítva, jól behűtve, vagy jégkockával igazi frissítő ebben a melegben.
2021. április 27., kedd
Túrós rétes leveles tésztából
Anna Morvay túrós rétese és fotója. Leveles tésztából készült túrós rétes hajtogatás nélkül...
Túrós rétes |
Hozzávalók:
20 dkg margarin,
25 dkg finomliszt,
1 csipet só,
1 evőkanál ecet ( 10%- os ),
4 evőkanál hideg víz
Töltelék:
250 g túró,
1-2 dl tejföl,
1 csomag vaníliás cukor,
cukor ízlés szerint,
rumba áztatott mazsola ízlés szerint.
Elkészítése:
A lisztet a sóval elkeverjük, belemorzsoljuk a margarint. Amikor elég morzsalékos a közepébe mélyedést vájunk és beleöntjük az ecetes vizet. Viszonylag gyorsan összeállítjuk. Amikor egyneművé válik készen is vagyunk. Kettévesszük, alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük és 30 perc pihenés után felhasználhatjuk. Pár napig eláll a hűtő normál részében.
Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük tejföllel, rászórjuk a túrót, a porcukrot és a mazsolát, feltekerjük. Két rúd lesz belőle. A tetejét felvert tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
U.I.: Ha ezt a tésztát még hajtogatjuk is 10 perces pihentetésekkel 3x4x, olvasztott vajjal megkenve igazi leveles tésztát kapnánk.
2021. április 26., hétfő
Zsíros pogácsa
Zsíros pogácsa |
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg fagyos zsír,
1 tojás,
1 csomag sütőpor,
1/2 evőkanál só,
2 dl tejföl
Elkészítése:
A sütőport és a sót elkeverjük a liszttel, majd elmorzsoljuk a zsírt a liszttel. Bele kerül a tojás és a tejföl is. Összegyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, bevagdossuk a tésztát, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval. megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt pirosodásig sütjük.
2021. április 24., szombat
Non plus ultra
Ez az eredeti Non plus ultra receptje. Régi klasszikus omlós tészta, nem hiába nevezik az apró sütemények királynőjének. Horváth Ilona Szakácskönyvének 3. bővített kiadásából való ez a recept. Ez a könyv a nagymamámé volt, nekem is van egy későbbi kiadása, lassan már szét esik, annyit forgattam. A recept változatlan mind a két kiadásban.
Non plus ultra |
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
20 dkg vaj,
5 dkg vaníliás cukor,
2 tojássárgája
Bevonat:
20 dkg porcukor,
2 tojásfehérje,
20 dkg barack-, vagy málna lekvár
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Majd ezután kerül bele a cukor, vaníliás cukor és a tojások sárgája. Gyorsan összedolgozzuk, majd letakarva 1/2 órára hideg helyre tesszük. Vékonyra kinyújtjuk (kb. 2 mm-esre) és apró pogácsa szaggatóval (2- 3 cm-is) kiszúrjuk és tepsibe tesszük. A tojásfehérjét a a porcukorral és pár csepp citromlével habbá verjük. A hab ne legyen túl kemény! Kis kanállal mindegyik karika tetejére egy kis halmot rakunk. Közép meleg sütőben jó 10 percig világosra sütjük. ( Légkeveréses sütőben 160 fok 10 percig).
Az egyik tésztakorongra teszünk egy mokkáskanál lekvárt és összeragasztjuk egy másikkal, úgy, hogy a hab kívül legyen.
2021. április 14., szerda
Hűtős kenyér
hűtős kenyérkék |