Igaz, még nincs itt a fagyizás ideje, de hamarosan jönnek majd az első gyümölcsök, amiből isteni fagyikat készíthetünk. Ebben az édes tölcsérben tálalt fagyi a gyerekek kedvence lesz! (Na meg az enyém is!) Ezt az édes tölcsért Tormási Anikónak köszönhetem. Ő készítette és fotózta. Köszönöm Anikó!
Édes tölcsér
Hozzávalók: ( 6 adaghoz)
2 db tojásfehérje,
67 g porcukor,
67 g vaj,
100 g finomliszt,
10 g habtejszín
Elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a tojásfehérjéket és jól kidolgozom, majd belekerül a habtejszín és a liszt, ismét jól átdolgozom. Ezután 1/2 evőkanalanként kisütöm a sütőben kb. 3 percig. Ami lehet gofri sütő, vagy a modernebb Momert ostyasütő. Még melegen felcsavarom.
Az ostyát lehet variálni, ha mézeset szeretnénk, akkor 1 evőkanálnyit kell beletenni. Ha esetleg sósat, pl. mogyorósat, akkor a mogyorót apróra daráljuk és 1 1/2 kanálnyit rakunk bele még.
Ezek az ostyák ilyen ostyasütővel készültek:
Ostyasütő |
Mivel még nincs gyümölcs szezon, így úgy gondoltam, hogy vanília fagyival már most is elkészíthető.
Vanília fagyi:
800 ml tej,
200 ml (állati )tejszín,
2 db vaníliarúd,
10 db tojássárgája,
260 g cukor
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem és folyamatosan kevergetve 85 fokig felfőzőm, tovább nem szabad, mert akkor rántotta lesz belőle. A tűzről levéve keverőgéppel alaposan kihabosítom. Langyosan lapos edénybe öntöm, beteszem a mélyhűtőbe kb. 3- 4 órára, közben óránként átkeverem.
Jó étvágyat hozzá!