Nagyon finom, én nagyon szerettem, de igen csak régen ettem ilyet. Boros- Gadár Anita posztja juttatta ismét eszembe ezt a finomságot.
|
Húsos krumpligombóc |
Hozzávalók:
A krumpligombóchoz:
60 dkg burgonya (az új burgonya erre a célra nem jó),
1 egész tojás,
30 dkg finom liszt
A pörkölthöz: ( lehet pörkölt maradékból is készíteni)
35 dkg darált sertéshús,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors ízlés szerint,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
450 g tejföl,
fűszerkömény ízlés szerint, (valamint ízlés szerinti fűszerek)
Elkészítése:
A krumplit megmossuk, hámozzuk és felaprítjuk, majd sós vízben megfőzzük, szűrjük, és összetörjük.
A vöröshagymát felkockázva kevés zsíron( vagy olajon) megdinszteljük, beletesszük a darált húst és tovább dinszteljük még kb. 5 percig. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Felengedjük vizzel kb. (1-2dl) és puhára főzzük. Kicsit több leve legyen, mint ahogy a pörköltnek szoktuk. Ha megfőtt, leszűrjük és ledaráljuk a húst. A tejföl 2/3 részét 1 csapott evőkanál liszttel és fél pohár vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a pörkölt szaftot, majd felforraljuk, éppen csak összerottyantjuk. A ledarált húshoz adunk egy kanálkával és elkeverjük.
Az áttört krumpliból, lisztből, tojásból csipet sóval tésztát készítünk. Kinyújtjuk a tésztát és kockára vágjuk. Mindegyik közepébe halmocskákat rakunk a darált húsból, majd gombócokat formálunk. Forrásban levő sós vízben megfőzzük, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor jó. Tálba szedjük és a tejfölös szafttal leöntjük. A maradék tejföllel díszítjük. Forrón tálaljuk. Igen laktató étel.
U..: Van, hogy egy kávéskanál mustárt is teszek a tejfölös szaftba, akkor amikor újra felforraljuk. Én így jobban szeretem.