2024. augusztus 11., vasárnap

Kókuszos csiga

Hozzávalók:

 
Tésztához: 

1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája. 

  Töltelékhez

3 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 1 csomag kókuszreszelék.

  Elkészítése:

 Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, alaposan összedolgozzuk, 4 cipóra osztjuk, 1/2 órát pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett habbá verjük, bele keverjük a kókuszreszeléket. A tésztát kb. 30*40 cm-re nyújtjuk, rákenjük a krémet. Feltekerjük, majd kb. 2 cm-es darabokra szeleteljük. Vágott felükre fordítva tepsibe rakjuk és világos sárgára megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

2024. március 21., csütörtök

Márványos muffin

 Hozzávalók: 

30 dkg liszt,

25 dkg cukor,

12 dkg vaj,

2 egész tojás,

1.5 dl tej,

1 evőkanál kakaó, 

1 csomag vaníliás cukor,

1 csomag sütőpor

Elkészítése:

A vajat kikeverjük a cukorral és a tojásokkal. Mikor már habos, akkor a lisztbe kevert sütőport, felváltva a tejjel, hozzádolgozzuk. A tésztát két felé vesszük, az egyik felébe kakaót keverünk. A muffin sütőbe először a sárga tésztát öntjük, majd erre rá csurgatjuk a kakaós tésztát. Villával kicsit összevegyítjük, hogy márványos legyen. (Én áfonyát is tettem bele, de más gyümölccsel is gazdagíthatjuk). 170 fokon 20 percig  sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e, ha nem ragad rá, akkor jó.

U.I.:

A receptet  Tomolya Mária készítette el, Az Ő fotója is. Marika nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem, velünk! 

Márványos muffin

2024. március 20., szerda

Húsvéti kalács


 Gyönyörű ez a kalács! Húsvét velejárója a kövesztett sonka, a megmaradt sonkából is elkészíthető, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét.


Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

Töltelék:

60 g krémsajt,

150 g sajt,

100 g sonka,

100g savanyúság,

3 db főtt tojás,

A kenéshez: 

1 egész tojás,

Mártogató:

40 g vaj, 

40 g liszt,

300 ml tej,

10 g kakukkfű,

5 g fekete bors,

5 g fokhagyma,

petrezselyemzöld, vagy más zöld fűszer.

50 g parmezán 

Elkészítése:

Sütőpapíron a tésztát vékony, téglalap formára kinyújtunk. A hosszabbik oldalát kb.1cm-enként bevagdossuk, olyan hosszan, mint egy tojás kerülete. Hármas fonást készítünk a bevagdosott részekből. A másik felére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, a fonásokat ráhajtjuk a tésztára. Megkenjük felvert tojással, sütjük. Kívül ropogós, belül krémes az olvadó sajttól. 

A töltelékhez lereszeljük a sajtot, főtt tojást, apróra vágjuk a sonkát, savanyút. Eloszlatjuk egy csíkban a fonással ellentétes oldalon a tésztán és feltekerjük.

A mártogatóhoz a vajjal és liszttel rántást készítünk, felengedjük tejjel, beletesszük a reszelt parmezánt, a tört fokhagymát, fűszerezzük. Összeforraljuk és kész is van.

U.I.:

Egy román nyelvű videón láttam és nekem nagyon megtetszett. Én biztosan meg fogom sütni. A képet a videóból fotóztam. A linket is ide szerettem volna illeszteni, de sajnos eltűnt a látókörömből, már nem találtam meg újra. De a recept az meg van, aminek nagyon örülök 😍

2023. július 29., szombat

Rántott cukkini forró levegős sütőben sütve

 Nem régiben vettem forró levegős sütőt. Nagyon szeretem a zsírban sült ételeket és nem igazán mondanék le róluk. Az egészségem érdekében gondoltam a bő olaj helyett a forró  levegős sütőre. Magyar használati utasítást sajnos nem kaptam hozzá, de mostanra már rájöttem, hogyan is működik. Először rántott cukkinit készítettem benne. Hagyományos módon a szeletelt cukkinit sóztam, lisztbe, tojásba és morzsába forgattam. Olívaolajjal megkentem és behelyeztem a sütő kosárba. Hét szelet fért el egyszerre a 3.6 l tartályba. Beállítottam 180 fokon 15 percre. A sütési idő vége felé egyszer megforgattam a szeleteket. Negyed óra múlva kész volt az ebédem. Félve kóstoltam meg, de nagyon kellemesen csalódtam. Nagyon finom volt. Belül puha, kívül ropogós lett.

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a sütési módot!


2023. június 17., szombat

Padlizsán krém

 Padlizsánnak, tojásgyümölcsnek, török paradicsomnak is nevezik. Hozzánk a törökök hozták be. Keleten a hosszú élet zöldségének tartják. Sok féle vitamint és ásványianyagot tartalmaz. Többek között védi a szív és érrendszert. Nem utolsó sorban nagyon finom. Az idősebb példányok kissé keserűek lehetnek, ezért célszerű fiatal padlizsánt választani.

 Hozzávalók:

1 padlizsán,

1 fej vöröshagyma, vagy lilahagyma 

2 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál olívaolaj,

Friss citrom leve,

Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A padlizsánt megsütjük előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsül. Kihűlés után a húsát kikaparjuk. A

Padlizsán krém 

vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk. Hozzáadjuk a padlizsán húsához, többi belevalóval együtt és az egészet összeturmixoljuk. Fagyasztható, így télen sem kell nélkülözni.

Pirított kenyérre kenve isteni finom! Reggelire ajánlom. 

Az olívaolaj helyett, adhatunk hozzá majonézt is, azzal is finom. 

2023. június 14., szerda

Szódabikarbóna használata a kertben

 A kerti munkánk során használhatunk olcsó, környezetbarát módszereket. Pl. a sokoldalú szódabikarbónát.


1. Lúgos hatásával csökkenti a talaj savtartalmát, így édesíti a paradicsomot.

5 liter vízhez 2 evőkanál szódapor adunk és ezzel locsoljuk a paradicsomot.

2. Ha savanyú a találjunk szódabikarbónás öntözéssel javíthatjuk a kémhatást. Így javítja a talaj minőségét.

3. Ha nem tudjuk, hogy milyen kémhatású a találjunk, akkor indikátorként is használhatjuk a szódaport. Vizet öntünk a talajra, majd rászórjuk a szódaport. Ha pezseg, akkor a talaj pH értéke alacsony, a talaj kémhatása savanyú.

4. Kézmosásra is használhatjuk. Sok olyan növény van, amit szappanos lemosással nem tudunk eltávolítani. Ilyenkor jól jön a szódabikarbóna használata kézmosónak, eltávolítja a szennyeződést.

5. Gombaölő  tulajdonsággal is rendelkezik.

5 liter vízhez 5 teáskanálnyi szódabikarbónát adunk. Ezzel permetezünk.

6.  A rózsákat is védi a lisztharmattól.  10 liter vízhez adjunk 4 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanálnyi folyékony szappant, ezzel permetezzünk.

7.  Rózsa bolhára, tetvekre 1 l vízhez adjunk 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál mosogatószert, 1 evőkanál cukrot. Ezzel permetezzük meg a rózsát. 

8. Csigariasztónak is használhatjuk. A növények köré szórjuk kávézaccal, vagy összetört tojáshéjjal keverve. Jó megoldás  az indiai futó kacsa és a lábatlan gyík is, mert ezek csigákkal táplálkoznak.

9. Hangyariasztónak is használhatjuk a szódabikarbónát. A hangyabolyra és a járataikra szórjuk a szódaport.

10. Kerti növényekre, mint pl. A káposzta, karalábé, karfiol, brokkoli is használhatjuk hernyók ellen. Szódapor és liszt egyenlő arányú keverékéből szórjunk a növényekre. A fahamu is hatásos. 


2023. június 11., vasárnap

Lecsós szelet

 Nagyon finom lecsós szelet készült, most rizs körettel. Igazából tarhonyával szeretem a legjobban, de tarhonya hiányában rizzsel is isteni finom volt.


Lecsós szelet 

Hozzávalók:

8 kisebb szelet sertés karaj,

2 nagyobb fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

4 db paprika,

4 db paradicsom,

1 evőkanál őrölt pirospaprika,

1 evőkanál sertés zsír,

2 szelet füstölt szalonna,

Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A karaj szeleteket kicsit kikloffoljuk, sózzuk és borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk.

A szalonnát felkockázzuk, zsíron  megpirítjuk és kiszedjük a serpenyőből. A szalonna zsírban a hús  szeleteket hirtelen megsütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az előzőleg kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt paprikát is, tovább sütjük. Pirospaprikával megszórjuk és kis idő múlva bele kerül a felkockázott paradicsom is. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A félig kész lecsóba visszatesszük a hús szeleteket és  addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Belekeverjük a pirított szalonna kockákat, összeforraljuk és el is készült a mennyei lakománk. Köretnek rizst vagy tarhonyát adunk mellé.