2024. március 20., szerda

Húsvéti kalács


 Gyönyörű ez a kalács! Húsvét velejárója a kövesztett sonka, a megmaradt sonkából is elkészíthető, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét.


Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

Töltelék:

60 g krémsajt,

150 g sajt,

100 g sonka,

100g savanyúság,

3 db főtt tojás,

A kenéshez: 

1 egész tojás,

Mártogató:

40 g vaj, 

40 g liszt,

300 ml tej,

10 g kakukkfű,

5 g fekete bors,

5 g fokhagyma,

petrezselyemzöld, vagy más zöld fűszer.

50 g parmezán 

Elkészítése:

Sütőpapíron a tésztát vékony, téglalap formára kinyújtunk. A hosszabbik oldalát kb.1cm-enként bevagdossuk, olyan hosszan, mint egy tojás kerülete. Hármas fonást készítünk a bevagdosott részekből. A másik felére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, a fonásokat ráhajtjuk a tésztára. Megkenjük felvert tojással, sütjük. Kívül ropogós, belül krémes az olvadó sajttól. 

A töltelékhez lereszeljük a sajtot, főtt tojást, apróra vágjuk a sonkát, savanyút. Eloszlatjuk egy csíkban a fonással ellentétes oldalon a tésztán és feltekerjük.

A mártogatóhoz a vajjal és liszttel rántást készítünk, felengedjük tejjel, beletesszük a reszelt parmezánt, a tört fokhagymát, fűszerezzük. Összeforraljuk és kész is van.

U.I.:

Egy román nyelvű videón láttam és nekem nagyon megtetszett. Én biztosan meg fogom sütni. A képet a videóból fotóztam. A linket is ide szerettem volna illeszteni, de sajnos eltűnt a látókörömből, már nem találtam meg újra. De a recept az meg van, aminek nagyon örülök 😍

Nincsenek megjegyzések: