2020. június 7., vasárnap

Őszibarack süti

Már megosztottam veletek egy őszibarack sütemény receptjét. Ezt most találtam és nagyon megtetszett. Ízvilágban is kicsit eltér az első variációtól. Míg az első diós ez pedig baracklekváros ízesítésű. Csodálatos barackok születnek belőle. Így ide mentem a receptet magamnak és a kedves olvasóimnak.
Őszibarack süti
Ezeket a barackokat Kakas Mónika készítette és fényképezte. A képen van egy valódi barack is a sütik között. Gratulálok neki! Remek munka!
Hozzávalók:
75 dkg liszt,
2 csomag sütőpor,
2 tojássárgája,
25 dkg margarin,
 2 dl tej,
30 dkg porcukor

A töltelékhez:
0,5 dl rum,
1/2 üveg barack lekvár,
2 evőkanál kristálycukor

A tetejére:
vérnarancs aroma,
 kb. 10 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A margarint, a porcukrot, a tejet és a tojássárgáját összekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd az egészet összedolgozzuk. 2 órát állni hagyjuk, majd diónyi golyókat formálunk belőle, tepsibe tesszük és világosra sütjük. Amikor a tészta kihűlt a közepét kikaparjuk és a közepéből visszamaradt morzsát összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. ezzel a masszával töltjük meg az üreges gombócokat. Kettőt- kettőt összeragasztunk. A barackjaink külsejét  vérnarancs aromával teljesen lekenjük, vagy csak egy- egy pirosabb foltot teszünk rá. Ízlés szerint kristálycukorba, vagy porcukorba forgatjuk. Tetejét örökzölddel, vagy zöld marcipánból készült levélkékkel díszítjük.


2020. június 3., szerda

Tejes bableves

Egy nagyon régi étel, nagyanyáink sokszor készítették. Tájegységenként eltérő a készítési módja.
Most három elkészítési módot osztok meg veletek az olvasói hozzászólásokból. Olvasva a kommenteket igen csak kedvelt étele volt a családoknak.
Szárazbab

1. variáció:
 Hajdúnánási olvasónk írta:  "Mi is fejtett vagy zöldbabból, de szárazbabból is készült. Feltettük sós vízbe főlni, majd készítettünk rántást, amit tejjel engedtük fel és azzal sűrítettük a levest. Tettünk bele ecetet és cukrot is, vagyis édes-savanyú bableves volt."

2. variáció:
"A tejes bableves nálunk fejtett babból készül. Felteszem főni a babot annyi vízbe, amennyi ellepi, fokhagymát, kicsi vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát, kicsi zellergumót, sót teszek bele. (Nyáron paradicsomot, paprikát, zeller zöldjét és petrezselyemzöldet is teszek bele.) Amikor majdnem megfőtt felöntöm annyi tejjel, amennyi levest akarok. Kicsit még főzőm, majd behabarom 1 evőkanál liszt és kicsi tej habarással. Csipkedettet főzők bele. Nagymamámtól tanultam, nagyon szeretjük!"

3. variáció:
"A szárazbabot előző este beáztatni, másnap hideg vízbe feltesszük főzni, csak só kell bele, de azt is csak akkor teszed a levesbe, ha elkezdett forrni. Semmi mást nem teszel bele, nincsenek zöldségek! Ha puha a bab, akkor csinálsz egy tejes, vagy tejfölős habarást, mint amikor a paprikás csirkét készíted, de nem teszel bele pirospaprikát! Ez egy végtelen egyszerű étel."

Nagyon sok féle elkészítési módja van! Kérlek benneteket, hogy kommentbe írjátok meg, hogy Ti hogyan készítitek?


2020. május 30., szombat

Gumicukorka házilag

 Frissen facsart gyümölcsléből készítjük, akkor nagyon egészséges "cukorkát" készíthetünk házilag. Mindenféle adaléktól mentesen. Nem csak frissen facsart léből, hanem szörpökből is készíthetünk gumicukorkát. Én őszibarackléből csináltam. Ízlés szerint lehet cukormentesen, vagy méz esetleg cukor hozzáadásával készíteni. Citrommal is ízesíthetjük. A recept nagyon egyszerű, bárki eltudja készíteni otthon. Bármilyen gyümölcs levével készülhet.
Gumicukorka

Hozzávalók.
2 dl gyümölcslé,
4 csapott teáskanál zselatinpor
Elkészítése:
A gyümölcslébe keverjük a zselatint és oldódásig melegítjük, felforralni nem szabad. Majd szilikonos formába öntjük, hűtőszekrényben 2 órán át dermesztjük. A szilikonos forma nem mindegy, hogy milyen. Rugalmasnak kell lennie, hogy könnyen kitudjuk nyomni belőle. Az enyémből elég nehezen jött ki.

U.i. Nem tartalmaz színezéket és ízfokozót sem, ezért nem fog úgy kinézni, mint a bolti, de legalább tudjuk, hogy mit eszünk...

2020. május 24., vasárnap

Gombával töltött fasírt kosárkák

Egy variáció darált húsra, izgalmas kombináció gombával és sajttal. Mutatós és nagyon finom! Egy kedves kolléganőmtől kaptam az ötletet, amit nagyon köszönök neki.  A lányomnak és párjának és persze nekem is nagyon ízlett!
Gombával töltött fasírt kosárkák


Hozzávalók:

A fasírthoz:

1/2 kg  sertés darált hús,
2 száraz zsemlye,
2 egész tojás,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál paprika,
1/2 kávéskanál őrölt fekete bors,
kevés zsemlyemorzsa

A töltelékhez:

1/2 kg csiperkegomba konzerv,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 kávéskanál só,
ízlés szerint őrölt fekete bors,
kevés zsiradék

A tetejére:
15-20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:
A darált húsból, az aprított fokhagymából,  a vízbe áztatott zsemlyéből ( a zsemlyét tejben is áztathatjuk), valamint a többi hozzávalóból fasírtot készítünk. Golyókat formázunk belőlük, majd kis kosárkákat formázunk belőlük. Olajozott tepsibe tesszük a kis fészkeket.
A töltelékhez  a vöröshagymát felaprítjuk. A hagymát kevés zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a szeletelt gombát, az összevágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, megpároljuk. Ezzel a töltelékkel töltjük a kis kosárkákat.
Előmelegített (200 fok) sütőben megsütjük. Amikor már kezd pirulni, rászórjuk a reszelt sajtot a töltelék tetejére, visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Főtt rizzsel és salátával tálaltam.

U.I.: A sütéshez egy nagyobb tepsire van szükség. Jó étvágyat hozzá!





2020. május 2., szombat

Vizes zsemle

 Szombat reggel boltba mentem, de olyan sokan voltak, hogy nem kerültem be 9-ig, utána már csak a nyugdíjasok vásárolhatnak délig a jelenlegi rendelet szerint. Gondoltam, majd délben visszamegyek. A face, mintha tudta volna, hogy mi történt, elém dobta a vizes zsemlét. Nem is kellett több... neki álltam sütni. Nem kell hozzá sok minden, volt itthon hozzá mindenem, élesztőm is.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt,
3 dl víz,
2,5 dkg élesztő, (vagy 1 zacskó szárított élesztő)
1 kiskanál cukor,
1 kiskanál só

Elkészítése:

A langyos vízbe beletettem az élesztőt és a kiskanál cukrot, hagytam felfutni, majd belekevertem a sót is, végül hozzáadtam a lisztet és jól átdagasztottam. (Nekem kevés volt a 3 dl víz, még adtam hozzá kb. 1 dl-t.) A dagasztótálam lezártam és hagytam pihenni 1 órát. Majd átgyúrtam és nyolc cipót formáltam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a kis bucikat, helyet hagyva a kelésnek, mert megnőnek egy kicsit. Ismét pihentettem 1/2 órát, fél időnél bekapcsoltam a sütőt, hogy előmelegedjen. Gázsütőm van, ezért az aljába tettem egy lábos vizet, hogy a gőzt biztosítsam. A kis bucik megkeltek, bevágtam a tetejüket és beraktam a   sütőbe. A recept fél óra sütést írt, és tovább hagytam, kb. 40 percig sült, mert nem találtam elég pirosnak. Kiszedve lekentem vízzel. Finom, friss és illatos, ropogós zsemlét készítettem.
Gyerek korom idézte fel bennem, amikor a pékségben süttettük a kenyereink. Már el is felejtettem ezt a finom illatot és frissességet. belül foszlós, kívül ropogós...

2020. március 15., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Itt a medvehagyma szezonja, így hát sütöttem medvehagymás pogácsát. Javítja a végtagok keringését, lassítja a koleszterin lerakódások képződését az érfalban, immunerősítő. Nem beszélve arról, hogy nagyon, de nagyon finom. A fokhagymára emlékeztető illatát is imádom.
Medvehagymás pogácsa


Hozzávalók:
50 dkg liszt,
10 dkg margarin,
10 dkg zsír,
2 kávéskanál só,
2 evőkanál tejföl,
1 dl tej,
2 tojás, (egy a kenéshez)
fél csomag élesztő,
1 kávéskanál cukor,
1 csokor medvehagyma

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam az egy deci tejben,egy kávéskanál cukorral együtt. A medvehagymát megmostam, felszeltem. A lisztbe elkevertem a sót, belemorzsoltam a margarint és a zsírt. Majd belekerült a felfuttatott élesztő, a tojás és a tejföl is. Beletettem a medvehagymát is. Összegyúrtam, félórát kelt, majd kinyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Hagytam még kelni 15 pecet a tepsiben.(Lehet hajtogatni, akár többször is félórás pihentetésekkel, annál szebb és finomabb lesz a pogácsa.) Felvert tojással megkentem és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütöttem.



2019. november 15., péntek

Sajtos tallér (gofri)

Ezt a finom ropogós sajtos kekszet szilveszterre, bulikra is ajánlom. Nem csak a gyerekek kedvence...
Kis nasira vágytam, gondoltam csinálok én is...
Sajtos tallér
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg margarin,
20 dkg sajt,
1 nagy vagy 2 kicsi tojás,
szódavíz,
1 evőkanál só,
Kömény ízlés szerint, de el is hagyható

Elkészítése:
A lisztbe belekevertem a sót. majd a margarinnal elmorzsoltam, beleraktam a többi hozzávalót és annyi szódavizet, hogy puha legyen a tészta. Jól átgyúrtam, ezután 1/2 cm vastagra nyújtottam, kis pogácsa szaggatóval kiszúrtam, majd gofri sütővel sütöttem. Fontos, hogy forró legyen a gofri sütő! Kb. 1/2 percig sütöttem az egyik felét, megfordítottam és 1/2 perc a másik felét.

Nagyon finom ropogós lett...
U.I.:
Van aki nem tesz bele sütőport, akkor talán még ropogósabb lesz. Lehet fűszerezni borssal, vagy pirospaprikával is ízlés szerint, valamint friss zöld fűszerekkel is gazdagítható.