2022. augusztus 30., kedd

Vegeta házilag

 Ezt a házi vegeta receptet Botlik Máriától kaptuk, neki nagyon bevált.


Hozzávalók:

1kg sárgarépa,

1 kg fehér répa,

1 kg színes paprika,

40 dkg vöröshagyma,

40dkg zeller,

20 dkg karalábé,

1 fej fokhagyma,

2 csokor petrezselyem zöld,

1 csokor zeller zöld,

3 evőkanál só

Házi vegeta

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, a paprikát kicsumazzuk, a magokat eltávolítjuk. Robotgéppel jól felaprítunk mindent, majd hozzákeverjük a sót is. Ezután a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és száraz, meleg  helyre tesszük. Lefedjük konyharuhával, hogy ne érje por és ne szálljanak rá a bogarak. Levegőn szárítjuk, kb. 3-5 nap alatt elkészül. Sütőben is száríthatjuk, ha az időjárás kedvezőtlen. 50 fokon kell aszalni egy éjszakán át. Amikor már száraz, átöntjük egy másik edénybe és jól összetörjük. Utána még szárítjuk 1-2 órán át, majd jól záródó üvegekbe töltjük.



2022. augusztus 28., vasárnap

Hamburger buci

 A házilag készített hamburger buci sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti. 

Hamburger buci

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
100 g joghurt,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
2 evőkanál cukor,
1 teáskanál só,
40 g étolaj,
1 tojás, + 1 tojás a keneshez,
Szóráshoz szezámmag, de ez el is hagyható.

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben, kis cukor hozzáadásával  felfuttajuk, hozzáadjuk a liszthez, beletesszük mindent, dagasztjuk és amikor duplája megkelt formázzuk. (8 buci )
Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk szezámmaggal. Kelesztjük, amikor szépen feljöttek előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

U.i.: Horváth Károlyné receptje és fotója
A buci unokája kedvence.
Köszönöm szépen a hozzájárulását a közzé tételhez!

Csemege uborka télire

 Debreceni konzervgyár csemege uborka receptje.

 

Csemege uborka télire 

Hozzávalók:

1 l víz,

17 dkg cukor,

2 dkg só,

1 dl 20%-os ecet, ( vagy 2 dl 10 %-os),

1 mokkáskanál borkénpor

Elkészítése:

A felforralt és kihűtött vízhez keverjük a hozzávalókat. Fuszerezhetjuk ízlésünk szerint. Ráöntjük az üvegbe rakott uborkára. Lezárjuk és mehet a helyére. Érdemes legalább 5 l levet készíteni, ha nem fogyna el a következő eltevésnél felhasználható. Aki nem szereti édesen, kevesebb cukorral készítse.  

A fotó forrása: Shutterstock 

2022. augusztus 27., szombat

Nyaralás Prágában

Ez az év igazán sok kalandot tartogatott számomra! Több nemzeti ételt is megkóstólhattam. Nagy élményekkel lettem gazdagabb.😍 Múlt héten a cseh konyha ízeit volt szerencsém megismerni. Nekem nagyon ízlett minden! Gyerekeimmel és unokáimmal töltöttem egy csodálatos hetet Prágában. Felejthetetlen élményben volt részem. Köszönöm gyerekeim! Köszönöm Istenem! Mutatok pár képet a csodálatos városról és persze néhány étel képet is...




















2022. augusztus 7., vasárnap

Cukkinikrémleves

Cukkini szezon idején, ebben a melegben nem is kívántam mást, mint egy finom cukkini krémlevest. Könnyen elkészíthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,rost tartalmú és sok vizet tartalmaz, nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Hozzávalók: 50dkg cukkini, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, 3 g zsiradék ( én kacsazsírt használtam), 1 dl főzőtejszín. Elkészítése: A kockára vágott hagymát a zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a felkockázott cukkinit is. Sóztam, borsoztam. Dinszteltem még 3 percig, majd felöntöttem az előre elkészített húsleves alaplével. Főztem még kb. 10 percet, majd összeturmixoltam az egészet. Belekevertem a tejszínt, szerecsendióval is ízesítettem, újra felforraltam és kész is lett. Gyöngy alakú levesbetéttel tálaltam. TvA tejszínnek köszönhetően igazán laktató és finom volt.

2022. május 21., szombat

Akácvirág bundában sütve

 Ma egy különleges csemegét készítettem, akácvirágot sütöttem palacsinta tésztában. Az akácvirág főzete a népgyógyászat szerint köhögéscsillapító és sav csökkentő hatású. Már majdnem teljesen elvirágzott az akác, de azért még találtam fiatal, telt akácvirágot. szedtem belőle, mert már idén nem lesz rá több lehetőségem. Gyerekkorom szép emléke a bundában sült virág, a mai napig szeretem nagyon. 

Akácvirág bundában sütve

Elkészítése:

10-15 fiatal akácvirágot  utaktól, vegyszeres területtől távol szedtem. Kiterítettem a teraszon egy kicsit, hogy a bogarak kimászhassanak belőle. 

1 tojásból közepesen sűrű palacsinta tésztát készítettem, majd egyenként beleforgattam a virágfürtöket a tésztába. Forró olajban aranysárgára sütöttem. Az olajat leitattam róla, majd vaníliás porcukorral megszórtam. Fügelekvárba mártogatva fogyasztottam. Az illata is isteni és nagyon finom csemege.

2022. április 29., péntek

Húsvéti perec

 A Szennai skanzenben jártunk a családdal húsvétkor. Sok érdekes programmal készültek. Többek között volt tojáskeresés,tojásfestés viasszal. Ami nekem újdonság volt, hogy a megfestett piros tojásra ecetbe mártogatott fogpiszkálóval festettünk mintát. Az ecet lemarta a festéket. Szép alkotások születtek. Ott kaptuk ezt a nagyon finom húsvéti kalács receptet is, amit most megosztok veletek. 

Húsvéti perec
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:

1 kg liszt,

2 tojássárgája,

5 dkg élesztő,

kb. 5-6 dl tej,

10 dkg olvasztott margarin,

1/2 dl étolaj,

5 evőkanák porcukor,

pici só

Elkészítése:

2 dl langyos tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, pici sóval a maradék porcukorral szárazon elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a 2 tojás sárgáját, a margarint, étolajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejjel kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrótáblán átdolgozzuk. 6 egyforma részre osztjuk, Ujjnyi vastagságú tésztát sodrunk és kerek perecnek megformázzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk és kelesztjük. Sütés előtt tojással, sütés után cukros vízzel megkenjük. 

Elkészítési idő 2 óra 25 perc

Skanzen recepttár konyhájából kaptuk.