2019. november 10., vasárnap

2019. október 10., csütörtök

2019. október 6., vasárnap

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Sakk szelet

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Sakk szelet:
Ez a margarinos sütemény nagyon mutatós. Az édes tészta, a savanykás lekvár és dió igazán finom ízharmóniát eredményez. Egy sárga és egy ka...

2019. szeptember 23., hétfő

Szüreti felvonulás Igalban


A második kapu volt a templomtéri. Itt készítettem ezt a kis ízelítőt.  Fogadjátok szeretettel tőlem.



























2019. szeptember 22., vasárnap

Kevert almás süti

Itt van a szüret ideje, az érett gyümölcs és a beérett termés betakarításának ideje.
Városkánkban ma van a szüreti felvonulás. Ilyenkor az állomásokon szokás megkínálni a felvonulókat egy kis süteménnyel, itallal...  Egyszerű, gyors almás sütivel járulok hozzá az ünnep sikeréhez.

Hozzávalók:
5 szem alma,
1 pohár kefir,
1 kefires pohár cukor,
1 tojás,
2 kefires pohár liszt,
1 kefires pohár étolaj,
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Az almát meghámoztam, a magházát kivágtam, kockákra szeltem. A kefirt, tojást, cukrot és fahéjat habosra kevertem, majd hozzá kevertem az olajat, végül a liszttel is elkevertem. Beleforgattam az almát és zsírral kikent, kilisztezett tepsibe öntöttem (sütőpapírral is bélelhetjük a tepsit). Előmelegített ( 200 fok) sütőben megsütöttem kb. fél óra alatt. (Amikor a teteje aranybarnára pirul akkor jó, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e), majd kihűlve szeleteltem.

 Az illata mennyei...hát még az íze...!


2019. június 15., szombat

Bodzaszörp házilag

Bodzaszörpöt készítettem. Na, nem nagy adagot, ekkora adagot bárki tud otthon készíteni. A bodza meghűlés  esetén is jótékony hatású, valamint csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom! Az unokáim szeretik.

Hozzávalók:
10-12 bodzavirág,
1.5 l víz, 
1 kg cukor,
1 citrom,
1 evőkanál citromsav,
1 lapos mokkáskanál tartósító, ( Én natrium benzoátot használtam.)

Elkészítése:
A vízet felforraltam, majd kihűtöttem. A cukorból 10-15 dkg karamellizáltam, majd lassan felengedtem a forralt vízzel, kb. 2dl vízet öntöttem rá. Óvatosan kell ráönteni, mert könnyen kifuthat a karamell. A maradék langyos vízben feloldottam a maradék cukrot, beletettem a citromsavat és a tartósítót. 
A bodzát nem mostam meg, hanem hagytam 2-3 órát egy tálcára terítve, hogy a bogarak, ha vannak benne kitudjanak repülni. (Van aki megmossa, de akkor az értékes virágpora is kimosódik belőle. Én ezért nem mosom meg.)
A virágokat beletettem egy porcelán tálba, rákarikáztam a citromot. A két cukros lét összekevertem és ráöntöttem a bodzavirágokra, citromkarikákra. 
Megkevertem, rátettem a tetejét, majd hűvős helyre tettem. 5 napig minden nap megkevertem egyszer-kétszer. Az ötödik nap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Mehetett is a helyére a kamrába. Lehet petpalackba is tölteni, olyankor célszerű összenyomni a palackot annyira, hogy a lé egészen a tetejére feljöjjön és úgy rácsavarni a kupakot, így légmentesen zárjuk le. 

U.I.:
Ha tudjuk, hogy gyorsan el fog fogyni a szörpünk, akkor a tartósítót el is hagyhatjuk, mert hűtőszekrényben 1-2 hétig a nélkül is eláll.


2019. január 1., kedd

Boldog új évet kívánok!

Venczel Alexandra:Köszöntő


Bort búzát, békességet,
Otthonodba melegséget,
Lányodnak egészséget,
Dolgos napokra könnyedséget,
Otthonodba szeretetet,
Gyengéknek erősséget,
Új utad legyen szerencsés,
Jég hátán is megélj,
Életed könnyű legyen,
Véleményed mindig legyen,
Engem el ne feledj,
Tenéked én ezt kívánom az új évre.



2018. május 10., csütörtök

Raffaello golyók

Egy nagyon egyszerű és finom sütés nélküli kókuszos finomságot készítettem.
Nem sok minden kell hozzá és nagyon finom.
Raffaello golyók

Hozzávalók:
3 evőkanál liszt,
5 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
10 dkg Rámamargarin,
30 dkg kókuszreszelék,
mandula

Elkészítése:

A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot a tejjel csomómentesre keverjük, felfőzzük. Hozzákeverjük a margarint és 20 dkg kókuszreszeléket. Egy picit még főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt kis golyókat formálunk, melynek a közepébe egy mandulát nyomunk. A maradék kókuszba beleforgatjuk.
Gyorsan megvan, mutatós és mennyei íze van. 

2018. április 4., szerda

Citromos szelet

Régi lakodalmas sütemény, amit most elővettem és megsütöttem. Tulajdonképen a lapok a mézes krémes lapjaihoz hasonlítanak, méz nélkül és citromos krémmel töltve. Egy egyszerű, olcsó sütemény, de finom!
Citromos szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
1 egész tojás,
14 dkg zsír,
1/2 csomag sütőpor,
14 dkg porcukor,
40 dkg liszt,
2 dl tejföl

Krémhez:
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,

Továbbá kell hozzá még 4-5 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük, a zsírt elmorzsoljuk a poranyaggal, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk, majd  tepsihátán, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen  egyenként megsütjük a kb. 25x40 cm darabokat (közepes tepsi méret). Világosra sütjük, kb. 10-15 perc alatt sül meg 180 fokon.

A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és a citromhéjat a  levével együtt. Kihabosítjuk. Hidegen töltjük a tésztalapokat.
A sorrend a következő: lap, a krém felét rákenjük, lap, megkenjük lekvárral, lap, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a maradék lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és szeleteljük.

2018. március 17., szombat

Kinyomós sütemény

Láttam a neten a hagyományos kinyomós sütit, amit régen darálón keresztül nyomtunk ki. Megkívántam és neki láttam a saját receptem szerint... Össze is gyúrtam már a tésztát, amikor is rájöttem, nincs meg a darálós kinyomóm. Eszembe jutott, hogy ezt puskás kinyomóval is elkészíthetem. Így született a mostani sütim.

Csokis keksz

Hozzávalók:
15 dkg margarin,
 15 dkg porcukor,
2 egész tojás,
30 dkg liszt,
2,5 evőkanál holland kakaópor,
2 kanál rum (mivel rumom nem volt, de volt narancs aromám, így azt tettem bele)

Hideg zsír a kikenéshez.

Elkészítése: 

A margarint a cukorral és a tojásokkal kikevertem, majd hozzáadtam a szárazanyagot és az aromát is. Összegyúrtam, majd puska kinyomóval kinyomtam a hideg zsírral kikent tepsibe. Azért hideg zsírral, mert így marad a tepsibe a tészta. Két nyomás adott egy tésztát, a tészta olyan állagú, hogy könnyen lehet vele dolgozni. Előmelegített sütőben(180-190 fokon) 5-10 perc alatt megsütöttem.
Kinyomós süti
A narancs aromától igazán kellemes ízű lett, de a rumos is finom!

Citromos keksz:

Hozzávalók:
500 g liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
3 egész tojás,
1/2 csomag sütőpor,
1 citrom leve, 
1/2 citrom reszelt héja
Az elkészítése ugyanaz, mint fentebb írtam.

Na és hogy egy helyen legyenek az eredeti darálós keksz receptjét is ide teszem, ez a recept az én nagyanyám kézírásával van meg egy cetlin, amit a mai napig megőriztem. Pedig én is nagymama korú vagyok.

Hozzávalók:
75 dkg liszt,
25 dkg zsír,
25 dkg porcukor,
2 egész tojás,
1/2 sütőpor,
kis tej, hogy jól gyúrható legyen. Az elkészítése ugyanaz, mint a többié.

Ezt a verziót még nem próbáltam:
70 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
25 dkg margarin,
csipet só,
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna


U.i.: Dobozba téve sokáig eláll. Tea és kávé mellé is kínálhatjuk. Nagyon finomak!

Káposztás tészta

Én mindig saját magam gyúrom hozzá a tésztát. Sokkal egészségesebb és finomabb is. Nem is idő igényes, mert mire felforr a víz kész a tészta is. Pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 egész tojás,
1 dl víz,
1 csapott kávéskanál só,
500 g liszt

1 kisebb fej káposzta,
só, bors,
2 evőkanál kacsazsír, ( olaj is lehet)

Elkészítése:

Először a káposztát lereszelem, lesózom, hagyom állni egy kicsit.  A zsírban megpirítom a káposztát, borsozom, míg készítem a tésztát néha megkeverem.
Felteszem a vizet melegedni a tészta főzéséhez.
 A tésztához valókat összegyúrom, vékonyra kisodrom, megszórom liszttel és feltekerem a sodrófára, majd hosszanti irányban elvágom a tésztát a sodrófa tetején, kiveszem a sodrófát és a tésztát hosszanti irányban elfelezem, majd egymásra hajtom. Kb. 2 cm-es csíkokat metélek, 3-4-et összefogva elfordítom 90 fokban és kockákra metélem a csíkokat.  Mire ezzel végzek forr a víz is, beleteszem a tésztát, átkeverem, a megfőtt tészta feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedem az addigra megsült káposztára. Összekeverem és már tálalhatom is.
Káposztás tészta

Ui.:
Sokan először pirítanak a zsiradékban 1 evőkanál cukrot és erre teszik a káposztát, állítólag így finomabb. 

2018. február 24., szombat

Fánk sütés közösen a mi kis városunkban

Immáron 3. alkalommal szervezte meg a közös fánk sütést az Igal Városért Egyesület.
Egy nagyon kellemes, jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt. Készült szalagos fánk, forgács fánk és  házi szilvalekvárral töltött fánk is.
Köszönet az Egyesületnek és tagjaiknak!











Az igali asszonyok még a régiek technikájával gyúrják a tésztát.