A Trubelka receptjét Tormási Anikó készítette el és küldte nekem, amit nagyon köszönök neki! Ez egy nagyon régi recept, hagyomány őrző finomság. Sóskúton nagy hagyománya van, évente megrendezik a a Trubelka fesztivált. A családi ünnepek és lakodalmak elengedhetetlen süteménye. A hagyományos süti vaníliakrémmel készül. Eszembe juttatta, hogy az én nagymamám tejszínhabbal töltötte és megtisztított kukorica szárra tekerve sütötte. Felidéződtek régi szép emlékek...
|
Trubelka, vaníliás roló
|
Hozzávalók:
1 tészta:
350 g darált háj,
150 g liszt, (Nagyi titka liszt)
2 tészta:
350 g liszt, (Nagyi titka liszt)
2 dl fehér száraz bor,
1 egész tojás,
1 csipet só,
Főtt vaníliás krém:
3 dl 2,8% -os tej,
2 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 db tojás,
2 evőkanál liszt,
vanília aroma
Elkészítése:
Első lépés: A hártyától megtisztítom és 2-3 x ledarálom a hájat.
Második lépés: A 35 dkg hájat a 15 dkg liszttel összedolgozom és félre teszem.
Harmadik lépés: Egy másik tésztát csinálok 35 dkg lisztből, a tojásból, fehérborból és csipet sóból. Összedolgozom. Ezt a tésztát kinyújtom, a közepére rakom a lisztes hájas gombócot, ráhajtogatom a tésztát és kinyújtom, majd hajtogatom. Fél órai pihentetés után megismétlem, kinyújtom és hajtogatom 5 x 6 x , attól függően, hogy mennyi időm van. Végül négyzet alakúra kinyújtom, jó vékonyra és egy centiméteres csíkokra vágom. Kiégetett seprűnyélre tekerem. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
A krémhez a tejet felteszem melegedni a vaníliás cukorral, amikor már melegszik hozzáadom a félüveg vaníliás aromát és a lisztet is. A két tojássárgáját kikeverem a két evőkanál cukorral és hozzácsurgatom a még nem annyira meleg tejes-lisztes keverékhez. Jó sűrűre főzöm (kb. 5 perc). A tojásfehérjéket kemény habbá verem és a kihűlt krémbe óvatosan beleforgatom. Ettől lesz lágyabb, könnyedebb.
Azután fogom az üres roládjaimat és megtöltöm a finom krémmel.
Ez a sütemény kis falum hagyományőrző sütije!
Tormási Anikó hagyományőrző receptje és fotója.
Anikó köszönjük szépen és várjuk a további finom receptjeidet!
U.i: Ha esetleg nincs otthon bor, akkor 2 dl víz és 1 evőkanál 20% ecet keverékével helyettesíthető.