Nagyon mutatós és nagyon finom ez a kenyértészta. Alig vártuk, hogy meghűljön...Nem könnyű az elkészítése, de az eredmény magáért beszél. Szezámmagos, napraforgómagos kenyér tészta.
Hozzávalók:
760 g liszt,
250 ml langyos tej,
125 ml olaj,
2 tojás,
1 kávéskanál cukor,
2 kávéskanál só,
1 csomag élesztő,
10 dkg vaj a kenéshez,
szezám-, napraforgómag
Elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a többi alkotórésszel összekeverjük, dagasztjuk, kelesztjük. Jól kezelhető, simuló nem ragadós tésztát kapunk. Két részre osztjuk, majd a felét még öt részre. Az öt tészta darabból négyet 22 cm átmérőjű körré nyújtunk, az ötödiket 24 cm átmérőjű körré. Nagy méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, ebbe kerülnek a lapok egymás tetejére, utolsónak a nagyobb,úgy, hogy a széle körbe lelógjon. Minden lapot külön-külön megvajazunk, csak a legfelsőt nem.
A kör szélétől 1 cm-re kezdődően bevágjuk a tésztát csillag alakban nyolc helyen. A kapott háromszögeket ezután kifele hajtjuk, ezek a napraforgó külső szirmai.
Jön a másik tészta. Ennek a tésztának a negyedét félre tesszük. A 3/4 rész tésztát szintén öt egyenlő részre osztjuk.
Négyet 18 cm-es körré, az ötödiket kicsit nagyobb 20 cm-es körré nyújtjuk. Ugyan úgy, mint az előzőnél, most is minden lapot külön-külön vajazva, belerakjuk középre a 20 cm tésztával a tetején. Ezeket is a szélétől 1 cm-re indulva bevágjuk 8 részre csillag alakban. Ügyelve rá, hogy most a vágások a külső szirmok közepén legyenek, majd kihajtogatjuk a tésztát. Így a kisebb szirmok a nagyobb szirmok közé esnek. A maradék tészta lesz a közepe.
Az egész tésztát átkenjük tej-tojássárga keverékkel. Megszórjuk magokkal. A külső szirmok szezámmagosak, a közepe napraforgómagos.
Hagyjuk pihenni még 10 percet és mehet a sütőbe.
Egy igazi műalkotást kapunk, Nagyon finom, szeletelni nem lehet, csak tördelni.
Jó munkát hozzá!
A sok-sok év alatt összegyűjtött, finom receptjeimet osztom meg veletek.