2022. december 1., csütörtök

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa 

 Hozzávalók:

50 dkg liszt,

15 dkg zsír, 

40dkg darált töpörtyű,

2 dl tejföl,

3 dkg élesztő,

1 dl langyos tej,

Só ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk az anyagokat, összgyúrjuk, kinyújtjuk, a töpörtyű krémet rákenjük. 4-5x hajtogattjuk, 30 percig pihentetjük a hajtogatások között. Kisodorjuk, bevagdossuk, tojással lekenjük, kiszaggatjuk, majd előmelegített sütőben 170 fokon sütjük, amíg szépen megpirul, kb. 25- 30 perc a sütési idő. 



















2022. szeptember 4., vasárnap

Kvircedli


 A móri Lamberg kastélyban jártam, ahol a  sváb tájházat is megnéztem. Itt kaptam ezt a nagyon régi jellegzetes móri sváb sütemény receptet.
Kvircedli

Hozzávalók:


6 egész tojás,

2 tojássárgája,

1 csomag szalalkáli,

60 dkg kristálycukor,

1 citrom reszelt héja,

90 dkg liszt.

Elkészítése:

A kristálycukrot a tojásokkal és a tojássárgájával kikeverjük, ( Kb. 30 percig), majd hozzáadjuk a lisztet, a szalalkálit és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm-es vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét a nyomó formával megmintazzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk . Másnap vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten sütjük. Nem szabad barnára sütni, a színe maradjon sárga!

Nyomó forma 

U.i.: A képen még macskapracli és nuszstangli is van. Ezek receptjeit is felteszem.




2022. augusztus 30., kedd

Vegeta házilag

 Ezt a házi vegeta receptet Botlik Máriától kaptuk, neki nagyon bevált.


Hozzávalók:

1kg sárgarépa,

1 kg fehér répa,

1 kg színes paprika,

40 dkg vöröshagyma,

40dkg zeller,

20 dkg karalábé,

1 fej fokhagyma,

2 csokor petrezselyem zöld,

1 csokor zeller zöld,

3 evőkanál só

Házi vegeta

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, a paprikát kicsumazzuk, a magokat eltávolítjuk. Robotgéppel jól felaprítunk mindent, majd hozzákeverjük a sót is. Ezután a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és száraz, meleg  helyre tesszük. Lefedjük konyharuhával, hogy ne érje por és ne szálljanak rá a bogarak. Levegőn szárítjuk, kb. 3-5 nap alatt elkészül. Sütőben is száríthatjuk, ha az időjárás kedvezőtlen. 50 fokon kell aszalni egy éjszakán át. Amikor már száraz, átöntjük egy másik edénybe és jól összetörjük. Utána még szárítjuk 1-2 órán át, majd jól záródó üvegekbe töltjük.



2022. augusztus 28., vasárnap

Hamburger buci

 A házilag készített hamburger buci sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti. 

Hamburger buci

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
100 g joghurt,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
2 evőkanál cukor,
1 teáskanál só,
40 g étolaj,
1 tojás, + 1 tojás a keneshez,
Szóráshoz szezámmag, de ez el is hagyható.

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben, kis cukor hozzáadásával  felfuttajuk, hozzáadjuk a liszthez, beletesszük mindent, dagasztjuk és amikor duplája megkelt formázzuk. (8 buci )
Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk szezámmaggal. Kelesztjük, amikor szépen feljöttek előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

U.i.: Horváth Károlyné receptje és fotója
A buci unokája kedvence.
Köszönöm szépen a hozzájárulását a közzé tételhez!

Csemege uborka télire

 Debreceni konzervgyár csemege uborka receptje.

 

Csemege uborka télire 

Hozzávalók:

1 l víz,

17 dkg cukor,

2 dkg só,

1 dl 20%-os ecet, ( vagy 2 dl 10 %-os),

1 mokkáskanál borkénpor

Elkészítése:

A felforralt és kihűtött vízhez keverjük a hozzávalókat. Fuszerezhetjuk ízlésünk szerint. Ráöntjük az üvegbe rakott uborkára. Lezárjuk és mehet a helyére. Érdemes legalább 5 l levet készíteni, ha nem fogyna el a következő eltevésnél felhasználható. Aki nem szereti édesen, kevesebb cukorral készítse.  

A fotó forrása: Shutterstock 

2022. augusztus 27., szombat

Nyaralás Prágában

Ez az év igazán sok kalandot tartogatott számomra! Több nemzeti ételt is megkóstólhattam. Nagy élményekkel lettem gazdagabb.😍 Múlt héten a cseh konyha ízeit volt szerencsém megismerni. Nekem nagyon ízlett minden! Gyerekeimmel és unokáimmal töltöttem egy csodálatos hetet Prágában. Felejthetetlen élményben volt részem. Köszönöm gyerekeim! Köszönöm Istenem! Mutatok pár képet a csodálatos városról és persze néhány étel képet is...




















2022. augusztus 7., vasárnap

Cukkinikrémleves

Cukkini szezon idején, ebben a melegben nem is kívántam mást, mint egy finom cukkini krémlevest. Könnyen elkészíthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,rost tartalmú és sok vizet tartalmaz, nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Hozzávalók: 50dkg cukkini, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, 3 g zsiradék ( én kacsazsírt használtam), 1 dl főzőtejszín. Elkészítése: A kockára vágott hagymát a zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a felkockázott cukkinit is. Sóztam, borsoztam. Dinszteltem még 3 percig, majd felöntöttem az előre elkészített húsleves alaplével. Főztem még kb. 10 percet, majd összeturmixoltam az egészet. Belekevertem a tejszínt, szerecsendióval is ízesítettem, újra felforraltam és kész is lett. Gyöngy alakú levesbetéttel tálaltam. TvA tejszínnek köszönhetően igazán laktató és finom volt.