2021. április 26., hétfő

Zsíros pogácsa

Nagyon egyszerű pogácsa, bő fél óra alatt elkészül. A másik nagy előnye, hogy másnap és harmadnap is ugyanolyan puha, omlós, mint az első nap és nem utolsó sorban nagyon finom! Győrfiné Bea készítette és  fotózta. Köszönöm!
Zsíros pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

20 dkg fagyos zsír,

1 tojás,

1 csomag sütőpor,

1/2 evőkanál só,

2 dl tejföl

Elkészítése:

A sütőport és a sót elkeverjük a liszttel, majd elmorzsoljuk a zsírt a liszttel. Bele kerül a tojás és a tejföl is. Összegyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, bevagdossuk a tésztát, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval. megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt pirosodásig sütjük.



2021. április 24., szombat

Non plus ultra

Ez az eredeti Non plus ultra receptje. Régi klasszikus omlós tészta, nem hiába nevezik az apró sütemények királynőjének. Horváth Ilona Szakácskönyvének 3. bővített kiadásából való ez a recept. Ez a könyv a nagymamámé volt, nekem is van egy későbbi kiadása, lassan már szét esik, annyit forgattam. A recept változatlan mind a két kiadásban. 

 

Non plus ultra

Hozzávalók:

20 dkg liszt,

20 dkg vaj,

5 dkg vaníliás cukor,

2 tojássárgája

Bevonat:

20 dkg porcukor,

2 tojásfehérje,

20 dkg barack-, vagy málna lekvár

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Majd ezután kerül bele a cukor, vaníliás cukor és a tojások sárgája. Gyorsan összedolgozzuk, majd letakarva 1/2 órára hideg helyre tesszük. Vékonyra kinyújtjuk (kb. 2 mm-esre) és apró pogácsa szaggatóval (2- 3 cm-is) kiszúrjuk és tepsibe tesszük. A tojásfehérjét a a porcukorral és pár csepp citromlével habbá verjük. A hab ne legyen túl kemény! Kis kanállal mindegyik karika tetejére egy kis halmot rakunk. Közép meleg sütőben  jó 10 percig világosra sütjük. ( Légkeveréses sütőben 160 fok 10 percig). 

Az egyik tésztakorongra teszünk egy mokkáskanál lekvárt és összeragasztjuk egy másikkal, úgy, hogy a hab kívül legyen.

2021. április 14., szerda

Hűtős kenyér

Ilyen finom ízű kenyeret még nem ettem! A kenyér sütős csoportokban a király liszt nem ismeretlen. Nagyon finom ízű kenyeret lehet belőle készíteni! Gazdag aminosavakban, a sikér tartalma nagyon magas és ami a lényeg nem tartalmaz adalékokat, csak a natúr búzát ezért kissé sárgás színű a liszt.Na, de most már jöjjön a recept, ha megkóstolod mindig ilyet ennél. Csontos Diána sütötte és osztotta meg velünk ezt a finom kenyeret.
Hűtős kenyér

  
Hozzávalók:
91 dkg liszt ( 455 gramm király búza liszt és 455 gramm BL 80-as kenyér liszt)
2.5 dkg élesztő,
6 dl víz,
2-3 teáskanál só (ízlés szerint)
Elkészítése:
 Este összegyúrtam a hozzávalókat, nem kell dagasztani! 2 órát pihent konyharuhával letakarva a konyha pulton, majd átmozgattam és kelesztőtálba tettem, lezártam és hűtőbe tettem éjszakára. Reggel kivettem két óra múlva hajtogattam, majd 30 percig pihent letakarva, majd újra hajtogattam, 30 perc pihenés letakarva, majd formázás. Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, bevágtam a tetejét, amikor szépen megemelkedett ment az előmelegített (230 fok) gőzös sütőbe. (Spriccelős flakonnal alaposan telespricceltem a sütőt és a vekniket is, a sütőbe is állítottam egy kis lábas vizet)  35- 40 percig kell sütni. Két vekni lett belőle.  
hűtős kenyérkék



2021. március 28., vasárnap

Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve

 Ma különleges ebédet készítettem. Próbáljátok ki nagyon finom! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Fasírt golyók sajttal töltve, baconbe tekerve


Hozzávalók:

1/2 kg darált hús,

1 szikkadt zsemle,

2 gerezd fokhagyma,

2 tojás,

só, bors ízlés szerint,

1 teáskanál őrölt pirospaprika,

kemény füstölt sajt, (kockára vágva)

2 csomag bacon szalonna

Elkészítése:

A darált húshoz adjuk a vízben áztatott, kifacsart zsemléket, az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a tojásokat és fűszerezzük. Jól összedolgozzuk a masszát. Kis golyókat formálunk belőlük, mindegyik közepébe nyomunk egy kocka sajtot, majd két bacon szalonnát tekerünk rá. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kis baconös golyókat beletesszük egy kizsírozott tepsibe. 40-45 perc alatt pirosra sütjük.

Fűszeres krumplit és  savanyú erős, hegyes paprikát tettem mellé. 



Medvehagyma eltevése

 A fiatal leveleket salátának, mártásnak,  fűszernövénynek szokták használni. A legnépszerűbb a medvehagymás pogácsa, palacsinta, tócsni. Nagyon egészséges, méregtelenít, érelmeszesedés ellen is jót tesz, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést.   A szezon idején gyűjtött medvehagymát eltehetjük későbbre többféle módon is. 

Szárított medvehagyma


Szárítás:

A megmosott medvehagymát felaprítjuk és megszárítjuk. Jól szellőző helyen, naptól védve szárítjuk. Naponta megforgatjuk egy kicsit, majd üvegekbe töltjük. A hőmérséklet függvénye, hogy mennyi idő alatt szárad ki. Kb. 3-7 nap  alatt kiszárad. Aszalóban alacsony hőfokon (35-40) szárítsuk, majd ha már nem tartalmaz nedvességet tiszta, jól záródó üvegbe  tesszük és mehet a polcra. Fokhagymára emlékeztető illata van.

Fagyasztás:

 Felaprítjuk és zacskóba tesszük, a fagyasztóban eláll sokáig.

 Krém :

Krémlevesnek, mártásnak, főzeléknek, szendvicskrémnek lehet felhasználni a különböző krémeket.

1 csokor medvehagyma, 

1 dl olívaolaj, 

3 gerezd fokhagyma,

1 kiskanál só

A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, összetörjük, a fokhagymát is megtisztítjuk, majd pépesítjük az egészet a többi hozzávalóval együtt. Ehhez a mennyiséghez egy 250 g üvegre, vagy több kisebb üvegre lesz szükségünk. Az üveg tetejét olajjal zárjuk le, majd rá a tető és kész is.


Pesztó:

Egy olaszos ételt, pesztót is készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk kenyérre kenve, vagy más tésztafélék alapanyagaként is. Sok féle képpen elkészíthető. Paradicsommal, sajttal is szokták készíteni.

1 csokor medvehagyma,

6 dkg mandula, (vagy más olajos mag, mint pl. dió, fenyőmag)

5 dkg parmezán sajt, (vagy más kemény sajt)

só, bors ízlés szerint,

0.5 dl olívaolaj

A medvehagymát összevágjuk és pépesre törjük, hozzáadjuk a mandulát és a többi hozzávalót és még tovább törjük, célszerű ezt egy mozsárban végezni. Kisebb fajta üvegekbe tesszük, majd olajat öntünk a tetejére, ami jól lezárja a tetejét a levegőtől. Rátesszük a tetőt és mehet a helyére.

2021. március 24., szerda

Joghurt torta

Bea napot ünnepeltünk, Beám ezúttal is kitett magáért, ezt a csodás joghurt tortát készítette nekünk. Nagyon-nagyon finom volt! Ezúton is köszönjük!

Joghurt torta


Hozzávalók:

Piskótához:

4 tojás,

4 evőkanál cukor,

4 evőkanál liszt

Krémhez:

4 dl joghurt (2 x 2 dl),

4 dl tejszín,

10 dkg porcukor,

3 evőkanál citromlé,

1 vaníliás cukor,

rumaroma,

1 csomag zselatin,

kell még:

3 evőkanál lekvár, 

gyümölcs, vagy befőtt amennyit csak szeretnél (itt barack, kiwi, áfonya volt használva hozzá)

 1 csomag színtelen tortazselé

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütünk. A piskótát kivesszük a tortaformából és megtisztítjuk a formát, majd visszahelyezzük a piskótalapot. A kihűlt piskóta tetejét megkenjük a rumaromás lekvárral.

A krémhez 2 dl joghurtot langyosra melegítünk, 1 csomag zselatint teszünk hozzá. A másik 2 dl joghurtba kerül a porcukor, citromlé, vaníliás cukor és a rumaroma. Végül a két joghurtot összekeverjük és lassan hozzáadagoljuk a habosra vert tejszínhez. A krém felét rákenjük a piskótára, hűtőbe tesszük, amikor megdermedt megpakoljuk gyümölccsel, majd rákerül a másik adag krém is. Ezt is hagyjuk megdermedni a hűtőben. Végül amikor már jól lehűlt, megdermedt a krém, akkor a tetejét is gyümölccsel díszítjük.  Majd elkészítjük az utasításoknak megfelelően a zselét és langyosan és óvatosan ráöntjük a torta tetejére. Amikor megdermedt a zselé, körbe vágjuk és leszedjük a tortaformát róla. 

Készítette: Győrfi Józsefné (A mi Beánk)

Érdemes elkészíteni, nem túl édes, nagyon finom torta. Jó étvágyat hozzá!

2021. március 21., vasárnap

Rádiós szelet

Beától egy újabb finomság! Létre hoztam egy címkét Bea receptjei néven. Ha erre a címkére szűrtök, akkor az általa készült finomságok jelennek meg! Bea már több évtizede kiváló háziasszony, jó szakácsnő. Köszönöm neked, hogy megosztod velünk a receptjeidet, tapasztalataidat!

Rádiós szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg liszt,

12 dkg zsír,

3 tojássárgája,

2 dkg élesztő,

3 evőkanál tej,

Habhoz:

3 tojásfehérje habbá verve,

15 dkg cukor,

25 dkg dió

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, beleütjük a  tojást és beleöntjük az élesztős tejet, jól kidolgozzuk. 3 cipóra osztjuk, vékonyra kinyújtjuk a lapokat bekenjük lekvárral. Két ellenkező oldalról feltekerjük mindkét oldalt, annyira, hogy 2 cm maradjon középen. Ide  halmozzuk a habos diót. keleszteni nem kell. Közepes, hagyományos tepsibe (20x30) előmelegített 180 fokos sütőben pirosodásig sütjük.

U:I: Azért rádiós szelet, mert rákerül a dió!😊