2021. március 21., vasárnap

Rádiós szelet

Beától egy újabb finomság! Létre hoztam egy címkét Bea receptjei néven. Ha erre a címkére szűrtök, akkor az általa készült finomságok jelennek meg! Bea már több évtizede kiváló háziasszony, jó szakácsnő. Köszönöm neked, hogy megosztod velünk a receptjeidet, tapasztalataidat!

Rádiós szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg liszt,

12 dkg zsír,

3 tojássárgája,

2 dkg élesztő,

3 evőkanál tej,

Habhoz:

3 tojásfehérje habbá verve,

15 dkg cukor,

25 dkg dió

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, beleütjük a  tojást és beleöntjük az élesztős tejet, jól kidolgozzuk. 3 cipóra osztjuk, vékonyra kinyújtjuk a lapokat bekenjük lekvárral. Két ellenkező oldalról feltekerjük mindkét oldalt, annyira, hogy 2 cm maradjon középen. Ide  halmozzuk a habos diót. keleszteni nem kell. Közepes, hagyományos tepsibe (20x30) előmelegített 180 fokos sütőben pirosodásig sütjük.

U:I: Azért rádiós szelet, mert rákerül a dió!😊



2021. március 20., szombat

Négerkocka 2.

 Tettem már fel négerkocka receptet, ez egy másik kicsit eltérő recept Bea konyhájából.

Nagyon jól néz ki és istenien finom! Köszönöm Győrfi Józsefné! Beám ez valami fantasztikus!

Négerkocka


Hozzávalók:

6 tojás,

6 evőkanál cukor,

1 evőkanál méz,

2 dkg kakaópor,

1/2 csomag sütőpor,

10 dkg liszt

Hab a tetejére:

20 dkg cukor,

4 db tojásfehérje

Csokimáz:

2 evőkanál porcukor,

3 evőkanál kakaópor,

4 evőkanál  tej,

10 dkg Ráma margarin

Elkészítése:

A tojássárgákat a cukorral és a mézzel habosra keverjük. A lisztbe keverjük a sütőport és a kakaót. A tojássárgás cukorhoz keverjük a poranyagokat, majd a tojások felvert habját is beleforgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kihűlt a tészta lekvárral lekenjük, erre simítjuk tojáshabot. A habhoz a tojásfehérjéket a cukorral együtt gőz felett keményre verjük, majd rákenjük a lekvározott tésztára, elsimítjuk. Megvárjuk, hogy a tojáshab is kihűljön és csak akkor tesszük rá a csokimázat. 

A mázhoz a cukrot elkeverjük a kakaóval és a tejben sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a szeletelt margarint, azonnal lehet a habra önteni és széles késsel rásimítani. 


2021. március 17., szerda

Bögrés diós szelet

 Ezt a nagyon finom diós szeletet kolléganőm Győrfi Józsefné készítette a hétvégén. Köszönöm szépen Beám!

Egyszerű, isteni finom bögrés sütemény! További előnye, hogy csak egy tojás kell hozzá.

Bögrés diós szelet


Hozzávalók:

A tésztához:

1 tojás,

1 bögre liszt,

1 bögre kristály cukor,

1 bögre darált dió,

1 bögre tej,

1 dl olaj,

1 cs. vaníliás cukor,

1 cs. sütőpor,

Krém:

2 csomag vaníliás puding,

6 dl tej,

6 evőkanál porcukor,

15 dkg vaj, (vagy margarin)

Tetejére: csokireszelék

Elkészítése:

A tojást habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral,  majd hozzáadjuk a tejet és az olajat, elkeverjük, végül a többi hozzávaló is belekerül. Az egészet egy kb. 20 x 30 cm zsírozott, lisztezett (vagy zsírpapírral bélelt) tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Eközben a pudingporból és a tejből pudingot főzünk. A vajat habosra keverjük a 6 kanál porcukorral. A kihűlt pudingot belekeverjük a vajkrémbe.

Amikor a tészta kihűlt rákenjük ezt a krémet. Csokireszelékkel megszórjuk és szeleteljük.

Jó étvágyat!

U.I.: Szakál Gáborné elkészítette laktóz mentes változatban.

 Ételallergiások itt elérik a laktózmentes változatot is:

 



2021. március 16., kedd

Briós

 Váncza József okleveles gyógyszerész az édesapjával együtt kifejlesztették a sütőport 1925-ben. Kezdetekben a lakásukban gyártották. Hamarosan bővítették a repertoárjukat készítettek még puding- és parféporokat, vanillint és citromos cukrot is. Adtak ki receptes füzetet is. Ebből a nagyon régi Váncza receptes füzetből osztom meg veletek a Briós receptjét.

Briós recept

2021. március 9., kedd

Édes tölcsér házilag

 Igaz, még nincs itt a fagyizás ideje, de hamarosan jönnek majd az első gyümölcsök, amiből isteni fagyikat készíthetünk. Ebben az édes tölcsérben tálalt fagyi a gyerekek kedvence lesz! (Na meg az enyém is!) Ezt az édes tölcsért Tormási Anikónak köszönhetem. Ő készítette és fotózta. Köszönöm Anikó!

Édes tölcsér

Hozzávalók: ( 6 adaghoz)

2 db tojásfehérje,

67 g porcukor,

67 g vaj,

100 g finomliszt,

10 g habtejszín

Elkészítése:

A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a tojásfehérjéket és jól kidolgozom, majd belekerül a habtejszín és a liszt, ismét jól átdolgozom. Ezután 1/2 evőkanalanként kisütöm a sütőben kb. 3 percig.  Ami lehet gofri sütő, vagy a modernebb Momert ostyasütő. Még melegen felcsavarom.

Az ostyát lehet variálni, ha mézeset szeretnénk, akkor 1 evőkanálnyit kell beletenni. Ha esetleg sósat, pl. mogyorósat, akkor a mogyorót apróra daráljuk és 1 1/2 kanálnyit rakunk bele még.

Ezek az ostyák ilyen ostyasütővel készültek:

Ostyasütő

Mivel még nincs gyümölcs szezon, így úgy gondoltam, hogy vanília fagyival már most is elkészíthető.

Vanília fagyi:

800 ml tej,

200 ml (állati )tejszín,

2 db vaníliarúd,

10 db tojássárgája,

260 g cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem és folyamatosan kevergetve 85 fokig felfőzőm, tovább nem szabad, mert akkor rántotta lesz belőle. A tűzről levéve keverőgéppel alaposan kihabosítom. Langyosan lapos edénybe öntöm, beteszem a mélyhűtőbe kb. 3- 4 órára, közben óránként átkeverem. 

Jó étvágyat hozzá!



2021. március 3., szerda

Sajtos pogácsa

 A legfinomabb pogácsa, ez a kedvenc pogácsám az unokáim is nagyon szeretik. Ezt a pogácsát most a lányom sütötte.  Frissen isteni finom! 

Sajtos pogácsa


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

30 dkg reszelt sajt,

30 dkg vaj,

1 csapott evőkanál só,

1/2 dl tej,

3 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

1 tojás,

2 dl tejföl

A tetejére 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral. 

A lisztbe keverem a sót, majd belemorzsolom a vajat. Amikor elég morzsalékos hozzáteszem a sajtot és azzal is elkeverem. Ezután kerül bele az élesztős tej, tejföl, és a tojás. 

Lisztezett edénybe teszem,letakarom és legalább két órát, de akár egy éjszakát is lehet pihentetni a hűtőszekrényben. (Van hogy este összegyúrom és reggel sütöm ki.) Ujjnyi vastagságúra kinyújtom, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom a kis pogácsákat. A felvert tojással lekenem és mindegyik tetejére teszek reszelt sajtot. A tepsiben még hagyom kelni fél órát, aztán a sütőbe teszem. 220 fokos sütőben 20 perc alatt megsülnek.



2021. február 22., hétfő

Töltött lángos

 Ezt a finom töltött lángos receptet is tőletek kaptam. Tormási Anikó készítette és fotózta ezt a különleges lángost. Köszönöm szépen!

Töltött lángos

Hozzávalók:

A lángoshoz:

50 dkg liszt,

5 dkg élesztő,

1 1/2 dl meleg víz,

1 kiskanál cukor,

csipet só,

1 nagy evőkanál natúr joghurt,

2 evőkanál olaj

Töltelék:

50 dkg máj,

50 dkg vegyes zöldség (mirelit)

1 fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma,

só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítése:

  Összeállítjuk a tésztát 45 percig pihentetjük. (Az élesztőt nem kell felfuttatni.)

Addig elkészítjük a tölteléket. Az aprított hagymát megpirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk az apróra vágott májat, kevés vízzel megpároljuk. Egy másik fazékban megpároljuk a vegyes zöldséget kevés delikáttal. Amikor a máj megpuhult, akkor hozzáadjuk a sót, borsot,pirospaprikát és fokhagymát. Összerottyantjuk és elzárjuk. Amikor a párolt zöldség is kész, akkor összeborítjuk a májjal és kész is a töltelék. A  tésztát úgy töltjük, ahogy jól esik és forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat kívánok!