2023. június 17., szombat

Padlizsán krém

 Padlizsánnak, tojásgyümölcsnek, török paradicsomnak is nevezik. Hozzánk a törökök hozták be. Keleten a hosszú élet zöldségének tartják. Sok féle vitamint és ásványianyagot tartalmaz. Többek között védi a szív és érrendszert. Nem utolsó sorban nagyon finom. Az idősebb példányok kissé keserűek lehetnek, ezért célszerű fiatal padlizsánt választani.

 Hozzávalók:

1 padlizsán,

1 fej vöröshagyma, vagy lilahagyma 

2 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál olívaolaj,

Friss citrom leve,

Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A padlizsánt megsütjük előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsül. Kihűlés után a húsát kikaparjuk. A

Padlizsán krém 

vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk. Hozzáadjuk a padlizsán húsához, többi belevalóval együtt és az egészet összeturmixoljuk. Fagyasztható, így télen sem kell nélkülözni.

Pirított kenyérre kenve isteni finom! Reggelire ajánlom. 

Az olívaolaj helyett, adhatunk hozzá majonézt is, azzal is finom. 

2023. június 14., szerda

Szódabikarbóna használata a kertben

 A kerti munkánk során használhatunk olcsó, környezetbarát módszereket. Pl. a sokoldalú szódabikarbónát.


1. Lúgos hatásával csökkenti a talaj savtartalmát, így édesíti a paradicsomot.

5 liter vízhez 2 evőkanál szódapor adunk és ezzel locsoljuk a paradicsomot.

2. Ha savanyú a találjunk szódabikarbónás öntözéssel javíthatjuk a kémhatást. Így javítja a talaj minőségét.

3. Ha nem tudjuk, hogy milyen kémhatású a találjunk, akkor indikátorként is használhatjuk a szódaport. Vizet öntünk a talajra, majd rászórjuk a szódaport. Ha pezseg, akkor a talaj pH értéke alacsony, a talaj kémhatása savanyú.

4. Kézmosásra is használhatjuk. Sok olyan növény van, amit szappanos lemosással nem tudunk eltávolítani. Ilyenkor jól jön a szódabikarbóna használata kézmosónak, eltávolítja a szennyeződést.

5. Gombaölő  tulajdonsággal is rendelkezik.

5 liter vízhez 5 teáskanálnyi szódabikarbónát adunk. Ezzel permetezünk.

6.  A rózsákat is védi a lisztharmattól.  10 liter vízhez adjunk 4 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanálnyi folyékony szappant, ezzel permetezzünk.

7.  Rózsa bolhára, tetvekre 1 l vízhez adjunk 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál mosogatószert, 1 evőkanál cukrot. Ezzel permetezzük meg a rózsát. 

8. Csigariasztónak is használhatjuk. A növények köré szórjuk kávézaccal, vagy összetört tojáshéjjal keverve. Jó megoldás  az indiai futó kacsa és a lábatlan gyík is, mert ezek csigákkal táplálkoznak.

9. Hangyariasztónak is használhatjuk a szódabikarbónát. A hangyabolyra és a járataikra szórjuk a szódaport.

10. Kerti növényekre, mint pl. A káposzta, karalábé, karfiol, brokkoli is használhatjuk hernyók ellen. Szódapor és liszt egyenlő arányú keverékéből szórjunk a növényekre. A fahamu is hatásos. 


2023. június 11., vasárnap

Lecsós szelet

 Nagyon finom lecsós szelet készült, most rizs körettel. Igazából tarhonyával szeretem a legjobban, de tarhonya hiányában rizzsel is isteni finom volt.


Lecsós szelet 

Hozzávalók:

8 kisebb szelet sertés karaj,

2 nagyobb fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

4 db paprika,

4 db paradicsom,

1 evőkanál őrölt pirospaprika,

1 evőkanál sertés zsír,

2 szelet füstölt szalonna,

Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A karaj szeleteket kicsit kikloffoljuk, sózzuk és borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk.

A szalonnát felkockázzuk, zsíron  megpirítjuk és kiszedjük a serpenyőből. A szalonna zsírban a hús  szeleteket hirtelen megsütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az előzőleg kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt paprikát is, tovább sütjük. Pirospaprikával megszórjuk és kis idő múlva bele kerül a felkockázott paradicsom is. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A félig kész lecsóba visszatesszük a hús szeleteket és  addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Belekeverjük a pirított szalonna kockákat, összeforraljuk és el is készült a mennyei lakománk. Köretnek rizst vagy tarhonyát adunk mellé.


2023. április 17., hétfő

Boci szelet

Nagyon finom kakaós, túrós süti.
Hozzávalók: 
Tészta
11 evőkanál cukor, 11 evőkanál olaj, 15 evőkanál tej, 15 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 4 egész tojás,  1 sütőpor.

 Töltelék:
 0.5 kg túró, 4 evőkanál búzadara, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése
 Elkészítjük a túró tölteléket. A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral,hozzáadjuk az olajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverjük, valamint a tejet és a kakaót is, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a kakaós masszát. A túrós tölteléket teáskanalanként rászaggatjuk a tésztára. Közepes hőmérsékleten (180 fokon) sütjük kb. 30 percig. Ha kihűlt porcukorral megszórjuk.


 Jó étvágyat kívánok hozzá!

2023. március 26., vasárnap

Csokimáz

Nagyon finom csokimáz. Hozzávalók: 2 evőkanálporcukor. 3 evőkanál kakaópor. 4 evőkanál tej. Elkészítése: Összekeverjük, tűzön sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről és 10 dkg margarint keverünk bele. Kolléganőm, Bea csokimáza, isteni finom!

2022. december 1., csütörtök

Töpörtyűs pogácsa

Töpörtyűs pogácsa 

 Hozzávalók:

50 dkg liszt,

15 dkg zsír, 

40dkg darált töpörtyű,

2 dl tejföl,

3 dkg élesztő,

1 dl langyos tej,

Só ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk az anyagokat, összgyúrjuk, kinyújtjuk, a töpörtyű krémet rákenjük. 4-5x hajtogattjuk, 30 percig pihentetjük a hajtogatások között. Kisodorjuk, bevagdossuk, tojással lekenjük, kiszaggatjuk, majd előmelegített sütőben 170 fokon sütjük, amíg szépen megpirul, kb. 25- 30 perc a sütési idő. 



















2022. szeptember 4., vasárnap

Kvircedli


 A móri Lamberg kastélyban jártam, ahol a  sváb tájházat is megnéztem. Itt kaptam ezt a nagyon régi jellegzetes móri sváb sütemény receptet.
Kvircedli

Hozzávalók:


6 egész tojás,

2 tojássárgája,

1 csomag szalalkáli,

60 dkg kristálycukor,

1 citrom reszelt héja,

90 dkg liszt.

Elkészítése:

A kristálycukrot a tojásokkal és a tojássárgájával kikeverjük, ( Kb. 30 percig), majd hozzáadjuk a lisztet, a szalalkálit és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm-es vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét a nyomó formával megmintazzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk . Másnap vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten sütjük. Nem szabad barnára sütni, a színe maradjon sárga!

Nyomó forma 

U.i.: A képen még macskapracli és nuszstangli is van. Ezek receptjeit is felteszem.