Padlizsánnak, tojásgyümölcsnek, török paradicsomnak is nevezik. Hozzánk a törökök hozták be. Keleten a hosszú élet zöldségének tartják. Sok féle vitamint és ásványianyagot tartalmaz. Többek között védi a szív és érrendszert. Nem utolsó sorban nagyon finom. Az idősebb példányok kissé keserűek lehetnek, ezért célszerű fiatal padlizsánt választani.
Hozzávalók:
1 padlizsán,
1 fej vöröshagyma, vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál olívaolaj,
Friss citrom leve,
Só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A padlizsánt megsütjük előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsül. Kihűlés után a húsát kikaparjuk. A
Padlizsán krém |
vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk. Hozzáadjuk a padlizsán húsához, többi belevalóval együtt és az egészet összeturmixoljuk. Fagyasztható, így télen sem kell nélkülözni.
Pirított kenyérre kenve isteni finom! Reggelire ajánlom.
Az olívaolaj helyett, adhatunk hozzá majonézt is, azzal is finom.