Blogom a kipróbált, finom receptek tárháza: Finom étel recept, egészséges étel recept, édes sütemény, sós sütemény. Olcsó, gyorsan készülő és mutatós recept képekkel.
2022. augusztus 27., szombat
Nyaralás Prágában
2022. augusztus 7., vasárnap
Cukkinikrémleves
2022. május 21., szombat
Akácvirág bundában sütve
Ma egy különleges csemegét készítettem, akácvirágot sütöttem palacsinta tésztában. Az akácvirág főzete a népgyógyászat szerint köhögéscsillapító és sav csökkentő hatású. Már majdnem teljesen elvirágzott az akác, de azért még találtam fiatal, telt akácvirágot. szedtem belőle, mert már idén nem lesz rá több lehetőségem. Gyerekkorom szép emléke a bundában sült virág, a mai napig szeretem nagyon.
Akácvirág bundában sütve |
Elkészítése:
10-15 fiatal akácvirágot utaktól, vegyszeres területtől távol szedtem. Kiterítettem a teraszon egy kicsit, hogy a bogarak kimászhassanak belőle.
1 tojásból közepesen sűrű palacsinta tésztát készítettem, majd egyenként beleforgattam a virágfürtöket a tésztába. Forró olajban aranysárgára sütöttem. Az olajat leitattam róla, majd vaníliás porcukorral megszórtam. Fügelekvárba mártogatva fogyasztottam. Az illata is isteni és nagyon finom csemege.
2022. április 29., péntek
Húsvéti perec
A Szennai skanzenben jártunk a családdal húsvétkor. Sok érdekes programmal készültek. Többek között volt tojáskeresés,tojásfestés viasszal. Ami nekem újdonság volt, hogy a megfestett piros tojásra ecetbe mártogatott fogpiszkálóval festettünk mintát. Az ecet lemarta a festéket. Szép alkotások születtek. Ott kaptuk ezt a nagyon finom húsvéti kalács receptet is, amit most megosztok veletek.
Húsvéti perec Jó étvágyat hozzá! |
1 kg liszt,
2 tojássárgája,
5 dkg élesztő,
kb. 5-6 dl tej,
10 dkg olvasztott margarin,
1/2 dl étolaj,
5 evőkanák porcukor,
pici só
Elkészítése:
2 dl langyos tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, pici sóval a maradék porcukorral szárazon elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a 2 tojás sárgáját, a margarint, étolajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejjel kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrótáblán átdolgozzuk. 6 egyforma részre osztjuk, Ujjnyi vastagságú tésztát sodrunk és kerek perecnek megformázzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk és kelesztjük. Sütés előtt tojással, sütés után cukros vízzel megkenjük.
Elkészítési idő 2 óra 25 perc
Skanzen recepttár konyhájából kaptuk.
2022. április 27., szerda
Tercsi süti
Nagy lányom sütötte ezt a finom ropogós tésztát. Az unokáim kedvence lett ez a vékony és ropogós sütemény. Azért Tercsi süti , mert így hívták akitől kapta...
Tercsi süti |
Hozzávalók:
37 dkg liszt,
20 dkg margarin,
pici só,
2 tojássárgája,
10 dkg porcukor,
1 kávéskanál rum,
szódavíz vagy fehérbor
kenéshez: tojásfehérje
szóráshoz: 10 dkg vágott dió és kristálycukor
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük és elmorzsoljuk a margarinnal, belekerül a tojássárgája, rum és annyi szódavíz , hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Nagyon vékonyra (késfoknyira) kinyújtjuk, fél hold alakú formákat szaggatunk belőle, megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a dióval és a kristálycukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Forró sütőben pirosra sütjük.
Hasonló recept a Marika tészta is, csak nem ennyire vékony és nem ennyire ropogós. A Marika tészta tejföllel készül, amitől omlósabb lesz a süti.
2021. december 19., vasárnap
Boci szelet
A városi karácsonyunkra vittem ezt a süteményt. Nagyon kevés időm és energiám volt a sütéshez, ezért ezt az egyszerű, de mutatós kevert tésztát választottam.
Boci szelet |
Hozzávalók:
Töltelékhez:
50 dkg túró,
4 evőkanál búzadara,
1 tojás,
20 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja
A tésztához:
4 tojás,
22 dkg kristálycukor,
15 dkg margarin,
1 csomag sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
30 dkg liszt,
1,5 dl tej.
Elkészítése:
Legelőszőr a túrót kikeverjük a többi hozzávalóval: tojással, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, darával. Hagyjuk állni egy órát, hogy a dara megduzzadjon.
A tésztához a margarint kikeverjük a cukorral habosra, majd a tojások sárgájával. Apránként adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Végül annyi tejet, hogy enyhén folyós legyen. Finoman beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tölteléket kiskanállal beleszaggatjuk.200 fokon 30 percig sütjük.
2021. december 3., péntek
Porcelán gyurmából készült karácsonyfa díszek
Hófehér, csillogó díszeket készítettem porcelán gyurmából. Ajándékba készültek.
Porcelán gyurmából készült karácsonyfa díszek |
Hozzávalók:
4 dl szódabikarbóna,
2 dl étkezési keményítő,
2.5 dl víz.
Elkészítése:
Mércének 2 dl poharat használtam. Haas kukoricakeményítővel készültek a díszek. A vízben elkevertem a porokat és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felfőztem. Gyorsan besűrűsödik, tovább kell keverni, addig míg gyurma állagú nem lesz. Még forrón kiszedtem egy nedves konyharuhára, becsomagoltam vele, hagytam hűlni és kicsit később hűtőben pihentettem tovább. Én tettem bele pár csepp levendula olajat is , akkor, amikor kivettem a hűtőből és átgyúrtam az illóolajjal, majd vékonyra kinyújtottam. kinyújtás után mintáztam a gyurmát. Csipkét, gyöngy nyakláncot, csillámokat, gyöngyöt használtam. Ezután szaggattam ki a sütinyomó formákkal. Szívószállal lyukasztottam ki, hogy később a csillogó cérnát belefűzve fellehessen akasztani a fára. Papírtörlőre szedtem fel óvatosan a formákat sütőlapáttal. Szoba hőmérsékleten szárítottam, majd másnap megforgattam őket. még egy napot száradtak. Majd belefűztem a cérnát és megkötöttem.
U.I.: Színezhetjük is őket ételfestékkel. Sütőben is szárítható, de vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg.