Idén bőséges volt a sárgabarack termésünk. Ezért aztán igyekszem minél több gyümölcsöt üvegbe zárni, hogy télen is élvezhessük a finom gyümölcsök ízét.
Hozzávalók:
sárgabarack ( mennyisége tetszés szerint),
minden kg barackhoz 30 dkg cukrot számolunk,
a víz mennyisége körülbelül 1 kg barackhoz fél liter,
citromlé, (de használhatunk citromsavat is)
szegfűszeg, fahéj ízlés szerint,
Natrium benzoat tartósítónak.
Elkészítése:
A barackot, meghámozzuk, kimagozzuk, négy felé vágjuk. Citromos vízben tesszük. A vizet a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, majd kis adagokba bele tesszük a barackot. Megvárjuk, míg gyöngyözni kezd, aztán az előre elkészített üvegekbe szedjük ki a léből. Amikor elfogyott a barackunk, akkor a lébe teszünk egy kis tartósítót még egyszer felforraljuk a levet és forrón a barackokra merjük, azonnal lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Én újabban a hűtőtáskát használom erre a célra. Belerakom a lezárt üvegeket és lezárom, 24 -48 órán át hagyom benne a befőtteket, majd mehetnek a helyükre.
Ha marad lé, akkor azt üvegbe töltöm és behűtőm, vízzel, vagy szódával hígítva kitűnő üdítő.
Hozzávalók:
sárgabarack ( mennyisége tetszés szerint),
minden kg barackhoz 30 dkg cukrot számolunk,
a víz mennyisége körülbelül 1 kg barackhoz fél liter,
citromlé, (de használhatunk citromsavat is)
szegfűszeg, fahéj ízlés szerint,
Natrium benzoat tartósítónak.
Elkészítése:
A barackot, meghámozzuk, kimagozzuk, négy felé vágjuk. Citromos vízben tesszük. A vizet a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, majd kis adagokba bele tesszük a barackot. Megvárjuk, míg gyöngyözni kezd, aztán az előre elkészített üvegekbe szedjük ki a léből. Amikor elfogyott a barackunk, akkor a lébe teszünk egy kis tartósítót még egyszer felforraljuk a levet és forrón a barackokra merjük, azonnal lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Én újabban a hűtőtáskát használom erre a célra. Belerakom a lezárt üvegeket és lezárom, 24 -48 órán át hagyom benne a befőtteket, majd mehetnek a helyükre.
Ha marad lé, akkor azt üvegbe töltöm és behűtőm, vízzel, vagy szódával hígítva kitűnő üdítő.