2015. július 26., vasárnap

Sárgadinnye fagyival

Hűsítő finomság a sárgadinnye vanília- és eperfagyival.
Forró kánikulai napokon igazi felüdülést hoz ez az egyszerű, gyors és finom kis kényeztetés.
Sárgadinnye vanília-és eperfagyival

Hozzávalók:
 1 sárgadinnye,
vanília-és eperfagyi,
tortadara

Elkészítése:

Az előre hűtött gyümölcsöt felkockázzuk és fagyit kanalazunk rá, tortadarával díszítjük.
Pillanatok alatt kész.
A sárgadinnye a vaníliával különleges ízharmóniát eredményez.

2015. június 26., péntek

Csokoládés kosárkák

Mutatós kis kosárkák csokoládé krémmel és cseresznyével, vagy  meggyel a közepükön. Hát kell ennél több? Rám tört az édesség utáni vágy, hát gyorsan összedobtam egy fél adagot, így 20 kis kosárkát készítettem röpke fél óra alatt...
Csokoládés kosárkák

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg cukor,
15 dkg házi zsír,
2 egész tojás,
40 dkg liszt

A krémhez:
30 dkg cukor,
2 tojás,
3 evőkanál tej,
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj

Díszítéshez:
gyümölcs, (Én itt most cseresznyét használtam. De nagyon finom meggyel és tehetünk rá málnát, epret vagy más gyümölcsöt is. )

Elkészítése:

A cukrot a zsírral és a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Puha tésztát kapunk, amit könnyen és gyorsan bele tudunk nyomkodni a kis kosárka formákba, széleit ujjunkkal lehúzzuk. Sütőlemezre téve forró sütőben ( 200-220 fokon) 10 perc alatt készre sütjük, még forrón kiszedjük a formákból, és a következő krémmel töltjük meg.
Összekeverünk mindent a vaj kivételével. Az így kapott krémet felfőzzük, és a hőforrásról levéve, de még melegen belekeverjük a vajat. Hagyjuk egy kicsit hűlni és megtöltjük a kosárkákat, majd gyümölccsel díszítjük.

Ez az adag kb. 40 kosárka adagja, ez lehet több, vagy kevesebb attól függően, hogy ki milyen vastagon tölti bele a tésztát a formába.

Jó étvágyat hozzá! :)

2015. június 8., hétfő

Eper lekvár

Kevés eperből, kevés cukorral és tartósítószer nélkül készítettem. Így gyorsan elkészült. Kis üvegekbe töltöttem azért, hogy ha megbontom gyorsan el is fogyjon...
Az eper sem egyszerre érik be, és nem is megterhelő ennyit elkészíteni.

Hozzávalók:

70 dkg friss eper,
15 dkg cukor,
1 evőkanál citromlé,
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: 

Alaposan több vízben is  megmostam az eperszemeket. Majd egy lábasba raktam és ráöntöttem a cukrot. Kézzel összezúztam a szemeket és feltettem főni. Először fedő alatt főztem és kevergettem. Fehér hab keletkezik, azt leszedegettem róla. 10 perc erős tűzön főzés után tettem bele a friss citrom levét és a vaníliás cukrot. Forrón üvegekbe mertem, három kis üveggel lett, azonnal lezártam és hűtőtáskában hagytam kihűlni.

A kis mennyiség ötletét a http://filantropikum.com/- on találtam, Az eredeti recept ott található.
Nekem ez azért jó, mert ahogy érik az eper, úgy tudom eltenni és mindig friss az eper.

Az, hogy kevesebb cukorral mennyire elálló ezután derül ki.
Én a lekvárokhoz eddig, 40-50 dkg cukrot szoktam tenni egy kiló gyümölcshöz, az biztos hogy úgy elállt több évig is. Mindig tanul az ember... majd beszámolok róla hogy mennyire volt elálló...
Persze csak ha marad belőle..., mert megkóstoltam az íze fantasztikus!

2015. június 7., vasárnap

Tejszínes kukorica krémleves camembert sajttal

Nagyon laktató és finom leves.  Melegen mennyei, ahogy a camembert krémesen olvad a szánkban...
Hidegen, pedig üdítőleg hat a forróságban...
Tejszínes kukorica krémleves camembert sajttal

Hozzávalók:

50 dkg szemes főtt kukorica, vagy kukorica konzerv.
1 liter víz,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 nagy szem krumpli,
1-2 dl főzőtejszín, (ízlés szerint)
2 erőleves kocka,
1 csipet kurkuma, gyömbér, fehérbors,
1 csomag camembert sajt

Elkészítése:

A kukoricát a hagymákkal és a krumplival feltettem főni. Fűszereztem, majd úgy fél órai főlés után  beleöntöttem a tejszínt is és összeturmixoltam. (A krumplit sűrítőnek főztem bele, így nem kell bele rántás.) Forrón tálaltam és camembert sajt kockákat kínáltam mellé.

2015. június 5., péntek

Eperhab

Eper szezon idején egy kényeztető finomság, a jó hideg eperhab. Minden évben többször is készítek ilyen frissítő, üdítő habot eperből és málnából is ugyan így. Az eper nagyon sok rutint tartalmaz, ami az erek rugalmasságát nagyban befolyásolja, ezért is előszeretettel fogyasztom.

Hozzávalók:

20 dkg eper,
20 dkg cukor,
1 tojásfehérje

Díszítéshez:
1 dl tejszínhab,
tortadara, (ami el is maradhat)

Elkészítése:

A lecsumázott, megmosott epret a robotgépem keverőtáljába teszem a cukorral együtt, beleteszem a tojásfehérjét is. A habverővel először csak első fokozaton keverem, amikor már összetört az eper, akkor állítom a legnagyobb fokozatra és kb. 5 percig keverem. Amikor már hab szerű, akkor kiadagolom kis tálkákba és tejszínhabot nyomok a tetejére. Barna tortadarával megszórom, citromfűvel és eperszemmel díszítem. Jól behűtve isteni finom!

U.I.:
A cukor mennyiségét lehet csökkenteni...

2015. június 1., hétfő

Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Ünnepi menüm részét képezte a gombával és sajttal gazdagított sült csirkemell  szelet. Igazán jól sikerült, finom lett!
Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Hozzávalók:

1 csirkemell,
25 dkg gomba ( én csiperkét használtam),
1 nagy fej vöröshagyma,
só, bors,gyömbér, kurkuma, kakukkfű és petrezselyemzöld ízlés szerint,
kb.: 20 dkg sajt (a tetejére szórni).
olaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, fűszerezzük (só, bors, gyömbér, kurkuma). Állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
A gombát megpucoljuk és felaprítjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát is és fűszerezzük ( só, bors, petrezselyemzöld). Kb. 15-20 perc alatt kész is.
A hússzeleteket olajjal kikent tepsibe, vagy sütőtálra rakjuk, ráhalmozzuk a gombát és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben megsütjük. 1/2- 3/4 óra alatt készre sül. Melegen tálaljuk.

2015. május 29., péntek

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok:
Kifőztük Június            
                                                                                     

    Kifőztük Május