A nagyanyám receptje, régen nagyon sokszor készített nekünk és mi nagyon imádtuk, hogy olyan ropogós és jó káposztás...
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)
Töltelékhez:
1 kisebb fej káposzta,
só, bors
A tetejét megkenni 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.
A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.
Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)
Töltelékhez:
1 kisebb fej káposzta,
só, bors
A tetejét megkenni 1 tojás
Káposztás hajtóka |
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.
A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.
Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!