2015. április 15., szerda

Káposztás hajtóka

A nagyanyám receptje, régen nagyon sokszor készített nekünk és mi nagyon imádtuk, hogy olyan ropogós és jó káposztás...
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)

Töltelékhez:

1 kisebb fej káposzta,
só, bors

A tetejét megkenni 1 tojás
Káposztás hajtóka

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval,  majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy  jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!

2015. április 14., kedd

Túrógombóc

Nagyon finom túrós recept.Könnyen és egyszerűen elkészíthető  egészséges étel, mert a túró a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, segíti a méregtelenítést. Gazdag kalcium forrás, amelyből a kalcium felszívódása ideális, ezért csontritkulásban szenvedőknek is ajánlott.

 Hozzávalók:

1/2 kg túró,
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
10 dkg búzadara,
kevés citromlé,
vaníliás cukor,
10 dkg zsemlyemorzsa,
kevés olaj,
A tetejére tejföl, porcukor.
Túrógombóc 

Elkészítése:

A tojást szétválasztjuk, a fehérjéket habosra verjük, majd hozzákeverjük a sárgákat is. A túróhoz adjuk a tojásokat és a lisztet, meg a búzadarát is. Ízesítjük citromlével és vaníliás cukorral, összegyúrjuk és kis gombócokat formázunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük a gombócokat.
Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére.
Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlyemorzsát, teszünk hozzá 2 evőkanál cukrot, a főzővízből adunk hozzá 1 evőkanállal, jól elkeverjük és ebbe szedjük ki a gombócokat. Megrázogatjuk, hogy mindenhol érje a morzsa a gombóckákat, tálalóedénybe szedjük és vaníliás cukorral ízesített, meglangyosított tejföllel meglocsolva kínáljuk. Aki szereti, az porcukorral is meghintheti.

Jó étvágyat hozzá!

2015. április 13., hétfő

Fűszeres sült tarja

Nagyon ízletes, ünnepi fogásnak is megállja a helyét. A fűszeres tarja sütőben sütve igazán fenséges ízélményt nyújt, a füstölt házi szalonna mindezt megkoronázza, szalma burgonyával és paradicsommal tálalva.

Hozzávalók:

60 dkg tarja,
só, bors, mustár ízlés szerint,
4 gerezd fokhagyma,
Univer ketchup, (E-szám mentes)
olaj a sütéshez.
10-15 dkg füstölt házi szalonna

Elkészítése:

A tarját szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az összetört fokhagymával, megkenjük mustárral és egy kevés olajjal. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lisztbe forgatjuk a szeleteket, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megöntözzük olajjal, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük fóliával és forró sütőben sütjük, Időnként meglocsoljuk a húst a forró olajjal. Kb. 3/4 órai sütés után levesszük a fóliát róla, megkenjük ketchuppel, ismét meglocsoljuk olajjal és megpirítjuk.  Kb. 1/4 óra míg megpirul.

Közben meg sütjük a serpenyőben a szalonnát. A húst kiszedjük és a szalonnát a tetejére rakjuk.
Amikor elkészült én szalma krumplival és szeletelt paradicsommal tálaltam.

2015. április 11., szombat

Hortobágyi húsos palacsinta

 Annyi maradék pörköltem volt, hogy egy embernek sok, kettőnek kevés lett volna. Így aztán egy varázslatos fogást a hortobágyi húsos palacsintát készítettem belőle.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

pörkölt maradék,
2 dl tejföl,
6 db palacsinta,
ételrecept-maradékból
Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítése:

A pörköltből kiszedtem a húst, a szaftjához adtam 1 dl tejfölt és ezt összeforraltam. Ebből a szaftból tettem egy kicsit a húshoz és összeturmixoltam, kenhető állagú masszát kaptam, amit elosztottam a hat palacsintára, majd mindegyik oldalát behajtottam, így négyszögletes palacsintát kaptam, ezeket beletettem egy sütőtálba. A tejfölös szaftot ráöntöttem a palacsintákra, majd még meglocsoltam 1 dl tejföllel. Forró sütőben átmelegítettem a palacsintákat és azonnal tálaltam. Kettőnknek bőségesen elég volt vacsorára.
Készítettem már csirkéből, disznóhúsból is. Mindegyik finom.



2015. április 8., szerda

Diós tekercs

Piskótatekercs diós krémmel töltve, nagyon régi receptem, a gyűjteményem elejéről. Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, viszont annál finomabb.

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás,
5 evőkanál cukor,
5 evőkanál liszt,

A krémhez:
8 evőkanál porcukor,
5 evőkanál tej,
12 dkg darált dió,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,

Hinteni:
darált dió
Diós tekercs

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjéit szétválasztjuk a sárgájától. Először a tojásfehérjét verjük fel habnak, majd a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, ezután kerül bele a liszt. Aztán óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék habját, úgy hogy ne törjön meg a hab.
Beleöntjük zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen elsimítjuk. Forró sütőben sütjük. A piskótát tíz percig nem szabad megnézni, mert akkor összeesik! Kb. 15 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizhetjük.
A megsült piskótát kiborítjuk egy tiszta konyharuhára és azonnal feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot elkeverjük a tejben és felforraljuk, beletesszük a darált diót és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajat a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadjuk a diót is.

Kicsomagoljuk a piskótát, megkenjük a krémmel, hagyunk egy kis krémet a tetejére.
Feltekerjük és a tetejét is megkenjük vékonyan a krémmel, majd darált dióval megszórjuk.
Egy órára hűtőbe tesszük, majd utána srégen szeleteljük.

Mindent szeretek, ami diós ezért aztán nagyon sok diós receptem van.

2015. április 6., hétfő

Baconos csirkemell őzgerincben

A csirkemellkockák, sajt és baconszalonna kombinációja mennyei ízharmóniát alkot. Húsvéti menünk főfogása. Már az illata is étvágygerjesztő volt...
Ez a receptem megvan valahol egy fecnin.., de nem találtam meg, ezért a netten néztem körül és a Barbi konyhájából  készítettem el. Ő csirkés alagút néven tette közzé. Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók:

3 nagyobb csirkemell filé,
3 csapott evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld, vagy 1 púpozott evőkanál szárított petrezselyem,
3 jó marék reszelt trappista sajt,
só, bors,
Annyit változtattam,hogy én tettem még bele piros pritaminpaprikát is.
Ételrecept-sültek
Baconos csirkemell őzgerincben

Elkészítése:

Az őzgerincformát kibéleljük baconnel. Mégpedig úgy, hogy a szelet hol az egyik, hol a másik szélén lógjon ki és legyen a szeleteken átfedés. A forma két végét se felejtsük ki.
A csirkemelleket apróra felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojásokat villával kicsit felverjük, sózzuk, belekeverjük a tejfölt, a lisztet és a petrezselyemzöldet , a felkockázott paprikát, valamint egy marék sajtot is.
Végezetül beleforgatjuk a csirkehúst is.
A baconnel kibélelt formába jön először egy marék sajt, szépen eloszlatva, erre kerül a csirkés masszánk, majd a maradék sajt kerül a tetejére. Erre gondosan ráhajtogatjuk a lelógó szalonnát. Ahol marad rés azt kipótoljuk baconnel.
Forró sütőben sütjük, a biztonság kedvéért egy tepsibe helyezzük, ha kifolyna a leve, legyen mi felfogja. (Nekem nem folyt ki semmi.)
Szép pirosra sütjük kb. 1 óra alatt. Amikor szép piros a teteje, akkor kivesszük,óvatosan  kiborítjuk egy tepsibe és megpirítjuk a másik oldalát is.
Fenséges ízkombináció, alig vártuk hogy kész legyen!
Rizzsel és felkockázott zöldségsalátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!