Fűszerkeverékek házilag |
Magyaros fűszerkeverék:
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt magyarbors,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 kávéskanál kurkuma,
1/2 kávéskanál gyömbér,
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény,
1/4 kávéskanál szerecsendió,
Összekeverjük a poranyagokat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 1 dl olajat öntünk rá, elkeverjük és ezzel pácoljuk be a húsokat. Még jobban összeérnek az ízek, ha este bepácoljuk a húst és csak másnap sütjük meg.
Gyros fűszerkeverék:
I. változat:
1 teáskanál szárított kakukkfű,
1 teáskanál szárított kakukkfű,
1/2 teáskanál fokhagymapor,
1 teáskanál őrölt pirospaprika,
1/2 teáskanál só,
késhegynyi bors
1 dl olajjal elkeverjük és a csíkokra szelt húst beleforgatjuk. Lefedve néhány órát állni hagyjuk.
II.változat:
1 kávéskanál piros fűszerpaprika,
1 káváskanál örölt bors,
1 kávéskanál majoranna,
1 kávéskanál kakukkfű,
1 kávéskanál oregánó,
1 kávéskanál fűszerkömény,
1 kávéskanál koriandermag,
0,5 teáskanál bazsalikom,
0,5 teáskanál rozmaring,
4 db babérlevél,
4 gerezd fokhagyma,
só ízlés szerint
A hozzávalókat a fokhagyma kivételével ledaráljuk, Az összezúzott fokhagymát és a sót a fűszerkeverékhez keverjük, és bedörzsöljük a húst, majd néhány órát állni hagyjuk.
Csirkés fűszerkeverék:
1 teáskanál őrölt bors,
1 teáskanál kakukkfű,
1 teáskanál rozmaring,
1 teáskanál majoránna,
1 teáskanál gyömbér,
1 teáskanál, kurkuma,
1/2 teáskanál őrölt kömény,
1-1 teáskanál őrölt fűszerpaprika (édes és erős ízlés szerint),
1 teáskanál őrölt koriander,
2 teáskanál fokhagyma granulátum, vagy 4 gerezd fokhagyma összezúzva,
A fokhagyma granulátummal kis üvegben sokáig eláll, ha friss fokhagymát teszünk bele, akkor azt a már összekevert fűszerekhez utólag keverjük bele.
Száraz pácként is használható, de adhatunk hozzá 1 dl olajat is és abban érleljük a húst.
A szokásos módon járunk el, vagyis legalább egy-két órán át hagyjuk, hogy átjárja a fűszer a húst, de egy éjszakán át is pácolhatjuk.
Mexikói fűszerkeverék:
1 evőkanál só,
1 evőkanál köménymag,
2 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 evőkanál oregano,
1/2 evőkanál őrölt fekete bors,
1 evőkanál zeller zöld, vagy 2 evőkanál petrezselyemzöld,
1 evőkanál fokhagymapor,
2 evőkanál chilipor,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál porcukor
Összekeverve, zárható üvegben sokáig eláll.
II.változat:
1 kávéskanál piros fűszerpaprika,
1 káváskanál örölt bors,
1 kávéskanál majoranna,
1 kávéskanál kakukkfű,
1 kávéskanál oregánó,
1 kávéskanál fűszerkömény,
1 kávéskanál koriandermag,
0,5 teáskanál bazsalikom,
0,5 teáskanál rozmaring,
4 db babérlevél,
4 gerezd fokhagyma,
só ízlés szerint
A hozzávalókat a fokhagyma kivételével ledaráljuk, Az összezúzott fokhagymát és a sót a fűszerkeverékhez keverjük, és bedörzsöljük a húst, majd néhány órát állni hagyjuk.
Csirkés fűszerkeverék:
1 teáskanál őrölt bors,
1 teáskanál kakukkfű,
1 teáskanál rozmaring,
1 teáskanál majoránna,
1 teáskanál gyömbér,
1 teáskanál, kurkuma,
1/2 teáskanál őrölt kömény,
1-1 teáskanál őrölt fűszerpaprika (édes és erős ízlés szerint),
1 teáskanál őrölt koriander,
2 teáskanál fokhagyma granulátum, vagy 4 gerezd fokhagyma összezúzva,
A fokhagyma granulátummal kis üvegben sokáig eláll, ha friss fokhagymát teszünk bele, akkor azt a már összekevert fűszerekhez utólag keverjük bele.
Száraz pácként is használható, de adhatunk hozzá 1 dl olajat is és abban érleljük a húst.
A szokásos módon járunk el, vagyis legalább egy-két órán át hagyjuk, hogy átjárja a fűszer a húst, de egy éjszakán át is pácolhatjuk.
Mexikói fűszerkeverék:
1 evőkanál só,
1 evőkanál köménymag,
2 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 evőkanál oregano,
1/2 evőkanál őrölt fekete bors,
1 evőkanál zeller zöld, vagy 2 evőkanál petrezselyemzöld,
1 evőkanál fokhagymapor,
2 evőkanál chilipor,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál porcukor
Összekeverve, zárható üvegben sokáig eláll.