2018. január 27., szombat

Fánk egy kis csavarral

Ezt a mexikói fánk receptet Nassolda oldalán találtam. elkészítettem én is. Nagyon finom lett!
Fánk egy kis csavarral

Hozzávalók: 
A fánkhoz:
2 teáskanál cukor,
2 csipet só,
3 evőkanál olaj,
3.3 dl víz,
20 dkg liszt ( Én most ehhez Nagyi titka teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)

A szóráshoz:
 10 dkg porcukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A vizet felforraltam a cukorral, sóval, olajjal együtt, majd  lehúztam a tűzhelyről és bele kevertem a lisztet és visszatettem a tűzre még egy kicsit. Amikor jól összeállt a tészta akkor jó. A tészta jó kemény lett, annak is kell lennie. A recept írója habzsákból nyomta ki, de sajnos én ehhez gyenge voltam. Nem tudtam kinyomni a habzsákból, de szerettem volna belőle enni, így nem adtam fel. Beletöltöttem a tésztát a puskás ki nyomomba és abból sikerült szépen kinyomni. Nagyjából egy forma rudakra vágtam a tésztát, majd egy kicsit megcsavartam a rudakat. Bő forró olajban aranybarnára sütöttem. Leitattam róluk az olajat. fahéjas porcukorral megszórtam. Az eredeti receptben fahéjas kristálycukorba forgatta a recept készítője a kisült fánkokat.
Csokiszószba mártogatva még finomabb.

2018. január 21., vasárnap

Sajtos- túrós rudak

Karácsonykor sütöttem, pillanatok alatt elfogyott. Nem tudtam róla képet készíteni. Most megsütöttem újra. Elrontani sem lehet, olyan egyszerű! Nagyon finom! Anna unokám kedvence! 😊
Sajtos- túrós rudak
Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal.  Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.

2017. december 30., szombat

B.Ú.É.K!

Nagyon boldog , eredményekben gazdag, szerencsés újévet kívánok minden kedves olvasómnak!
Jó sütés- főzést, sok-sok finomságot az asztalaitokra az új évben is!
Nagyi

2017. december 23., szombat

Áldott, békés, meghitt ünnepeket kívánok!

Boldog karácsonyt kívánok 

minden kedves olvasómnak és családjának!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”
Szilágyi Domokos

https://media1.tenor.com/images/ad44caee40fc9c8b240293b366cbb967/tenor.gif?itemid=7424347

2017. november 30., csütörtök

Együtt sütés a gyerekekkel



 Amikor még a gyerekek kicsik, nagy élmény számukra, hogy belekóstolhatnak a konyhai titkok rejtelmeibe és maguk is kipróbálhatják a sütés- főzés folyamatait. Nórám 4 , Annám 6 éves és ujjongva fogadták, amikor felajánlottam nekik, hogy készítsünk együtt mézeskalácsot.
Unokáim dolgoznak serényen.

 Kimértem az anyagokat (csak negyed adagot). Annus segített összeállítani a tésztát, majd két részre osztottuk azt. Mindketten egyszerre sodorhatták a tésztát, majd ami kiszúrót felleltem a házba, azt mind odaadtam nekik, hogy dolgozhassanak serényen. De a fantáziájuk is beindult és készítettek gombát, meg macit, még mese alakot is megformáztak a tésztából. Nagyon belemélyedtek és élvezték a mókát.
A tepsibe együtt raktuk a kis formákat, én megsütöttem, ők pedig neki láttak kidíszíteni a kis kalácsokat. Különböző színű decor tollat adtam nekik, megmutattam hogyan működik és azzal írókázták a kis sütiket. Olyannyira belemerültünk a díszítésbe mindannyian, hogy a második tepsi tésztát, majdnem elégettem, jól megpirult. Közben persze folyt a kóstolás, igen csak ízlett a kis kincseimnek. Készült Anyának is meg Apának is személyre szabott kalácska. A család minden tagja kapott a nevével ellátott sütikét. Bő 3 órán át készültek a szebbnél szebb csodák és nem unták meg! Amikor a szüleik hazaértek, büszkén, egymás szavába vágva mutatták meg munkájukat. Remélem, amikor nagyok lesznek, majd akkor is fogják szeretni és csinálni. Nagyon büszke vagyok rájuk!

2017. november 28., kedd

Diós patkó

Karácsonyi sütinek is kiváló, előre elkészíthető, akár két hétig is eláll ( ha el nem fogy addig).
Diós patkó

Hozzávalók:
25  dkg darált dió,
20  dkg Nagyi titka búza finomliszt,
40 dkg porcukor,
25 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
Mártogatáshoz:
10 dkg étcsokoládé, ( én Tibi étcsokit használtam)
2 dkg vaj

Elkészítése:
Mindent összekeverünk a vaj kivételével, amikor jól elkevertük a hozzávalókat, akkor adjuk hozzá a vajat és egy masszává gyúrjuk. A tésztát ceruza vastagságúra sodorjuk. Kb. 8-10 centisre daraboljuk, patkó alakúra hajtjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben (170 fokon), kb. negyed óráig sütjük. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal együtt.
Amikor kihűlt a tészta, olvasztott csokoládéba mártjuk a patkók mind a két végét, porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!

U.I.:
Dió helyett földimogyoróval, mákkal, vagy kókusszal is finom! Kifli formába nyomkodva is süthetjük.


2017. november 9., csütörtök

Diós rácsos linzer

Dió szezon, hát diós süti...
Nagyon régi recept alapján készült. Sülés közben igazán étvágy gerjesztő, hangulat javító illatok terjengtek a konyhámban. Isteni finom!
Diós rácsos linzer

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg ráma margarin, (16 dkg zsírral is készülhet)
15 dkg porcukor,
10 dkg darált dió,
1 db tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
2 evőkanál tejföl,
reszelt citromhéj,
őrölt fahéj ( 1 kávéskanál)
csipet só

A kenéshez:
Házi baracklekvár
A töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
3 egész tojás,
1 csomag vaníliás cukor
A rács kenéshez: 
1 tojás

Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a puha margarint és elmorzsoljuk a liszttel. Amikor már elég morzsalékos, akkor adjuk hozzá a diót, a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a fahéjat. Jól elkeverjük ezután kerül bele a tejföl és a villával picit felvert tojás. Összegyúrjuk és a tészta 1/3 részéből és 2/3 részéből gombócot formálunk. Fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral ( Én 22X38 cm-es tepsit használtam). A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a tepsibe rakjuk. Megkenjük a lekvárral.
Elkészítjük a krémet: A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a vaníliás cukrot, ezzel is elkeverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket belekeverjük. A tölteléket rákenjük a lekváros tésztára.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, majd átlósan ráhelyezzük a tésztára, berácsozzuk a tésztát. Megkenjük villával felvert tojással a rácsokat. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Szeleteljük, porcukrot is hinthetünk rá.

2017. november 1., szerda

Diós habkarika

Itt a dió szezon újra. Eljött a diós sütik ideje. Most egy nagyon régi receptet vettem elő, szerintem a Non plusz ultrának az őse is lehetne ez a recept, hasonlít hozzá, de mégsem az. Diós- rumos aprósütemény.
Diós habkarika

Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg zsír, (házi zsírt használtam)
1 kávéskanál sütőpor,
3 tojás sárgája
1/2 rum aroma

Habhoz:
3 tojás fehérje,
25 dkg porcukor,
10 dkg darált dió

Krémhez:
10 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 dkg kakaó,
2 tojás,
a maradék rumaroma

Elkészítése:
 A tészta készítésénél először elmorzsoljuk a vajat és a zsírt a liszttel, majd amikor már elég morzsalékos hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk és pihentetjük fél órát. Vékonyra kinyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. Zsírpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és elkészítjük a habot.
 A tojásfehérjét a cukorral gőz felett felverjük, és a végén a tojáshabba keverjük a darált diót. Kis halmokat teszünk a tésztára, (én habkinyomót használtam) és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, körülbelül negyed óra alatt megsütjük.
 A krémhez a tojásokat és a cukrot összefőzzük egy evőkanál liszttel, a vajat habosra keverjük a kakaóval és a rumaromával. Amikor kihűlt a tojáskrém, összekeverjük a vajjal. 1-1 korongot összeragasztunk a krémmel.

2017. szeptember 17., vasárnap

Kelt, hajtogatott krumplis pogácsa

A hétvégén volt nálunk a szüreti felvonulás. Amelyen részt vett a város apraja-nagyja.
A felvonulók számára én Magdaléna krumplis pogácsáját választottam és sütöttem meg. Amikor kisült megkóstoltam, hát alig bírtam abba hagyni, szinte etette magát.
Kelt, hajtogatott krumplis pogácsa

Hozzávalók:
1 kg nagyi titka búza finomliszt,
1 púpos evőkanál só,
5 dkg élesztő,
1,5 dl tej,
1 teáskanál cukor,
1.5 dl napraforgó étolaj,
2 tojás,
kb. 6 dl langyos tej,
4 db főtt krumpli,
25 dkg rámamargarin

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a 1.5 dl tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást, az olajat, a felfuttatott élesztőt és fokozatosan adagolva a tejet. Jól kidagasztjuk, lelisztezzük, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.  Deszkára borítva, átgyúrjuk, kisodorjuk. Ráreszeljük a kihűlt  krumplit és a margarint is. Feltekerjük, majd félbe hatjuk.
Pihen 10 percet, majd újra ez az eljárás még kétszer.
Végül kisodorjuk 2-3 cm vastagra, bemetéljük a tetejét és kiszaggatjuk. kizsírozott tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Frissen levesek mellé fenomenális ez a pogácsa! Érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!

2017. szeptember 3., vasárnap

Oreos torta

Annámnak most volt a szülinapja, oreos tortát kért tőlem. Az igazság az, hogy eddig nem ismertem ezt a tortát. Most készítettem először. Isteni finom lett! Két változatot kerestem egy sütőset és egy sütés nélkülit. Végül az mellett döntöttem, amihez én sütöttem a lapot is.
Ez a mennyiség egy 20-23 cm-es tortaformára elég.
Oreos torta

Hozzávalók: 
A tortalaphoz:
2 tojás,
4 evőkanál cukor,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál holland kakaópor,
2 evőkanál olaj,
csipetnyi sütőpor
A kémhez:
25 dkg mascarpone krémsajt,
20 dkg porcukor,
20 dkg görög joghurt,
3 dl Hulala  habtejszín,
10 gr. zselatin,
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:
1.5 dl habtejszín,
5-6 db oreo keksz

Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, kakaót és az olajat.  Olajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A kémhez a mascarponét kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a felvert habtejszínt. Beletesszük a 0.5 dl vízben feloldott zselatint, végül könnyedén beleforgatjuk az összetört kekszet. Ezt a krémet kenjük a tortalapra és jól behűtjük.
Amikor már jól áthűlt levesszük a tortaforma szélét, átrakjuk tálcára és a habtejszínnel díszítjük. A torta szélét körbe nyomjuk tejszínrózsákkal csillagcsővel ellátott habzsák segítségével. A közepére is nyomunk egyet. A tetejére reszelünk egy kis oreo kekszet, majd félbe vágott kekszeket állítunk minden második tejszínrózsába.



2017. augusztus 28., hétfő

Pizza csigák

Friss pizza csigák magyaros töltelékkel, isteni finom! Magdaléna küldte ezt a finomságot nekünk.
Pizza csigák

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg Nagyi titka búza finomliszt,
1 dkg só,
5 dkg élesztő,
Kb. 3.5 dl langyos tej,
1 kávéskanál cukor,
1 tojás,
1 dl olaj
A töltelékhez:
ketchup,
sonkaszalámi, vagy kolbász, házi szalonna, vagy házi sonka, esetleg ezek keveréke ízlésünknek megfelelően,
reszelt sajt,

Elkészítése:
1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral együtt. A liszt közepébe öntjük, hozzá adjuk a tojást, az olajat és kb. 2 dl langyos tejet, jól kidagasztjuk, majd átgyúrjuk. Két felé vesszük, kinyújtjuk a tésztát és lekenjük ketchuppel. Erre szórjuk a sonka szalámi kockákat, kolbász karikát, szalonna csíkokat, reszelt sajtot, ki mit szeret, ízlés szerint. Majd az egészet feltekerjük és pihentetés nélkül, mindjárt 3 cm szélesre szeleteljük. Kiolajozott tepsibe tesszük és a tepsibe pihentetjük addig míg a sütő bemelegszik (20 perc). Hagyjunk a keléshez helyet. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Semmivel sem kell lekenni a csigákat sütés előtt.

Nagyon szépen köszönjük ezt a finomságot Magdaléna Dikácz Kapusnákovának!
Ez a süti a Timi lányomnak biztos befutó, imádni fogja!
Jó sütést, főzést mindenkinek! 

2017. augusztus 21., hétfő

Hajtogatott krumplis pogácsa

Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Hajtogatott krumplis pogácsája.
Hajtogatott krumplis pogácsa 
Hozzávalók:
1 kg nagyi titka búza finomliszt,
2 dkg só,
5 dkg élesztőt felfuttatni
1,5 dl langyos tejben,
1 tk cukorral,
1,5 dl étolaj,
2 tojás,
kb .6 dl langyos tej,
4 db főtt, kihűlt krumpli,
25 dkg margarin.
Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást a felfuttatott élesztőt, az olajat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet.
Jól kidagasztjuk,lelisztezni,letakarni és kb. 20 percig pihentetni.
Majd deszkára borítom, átgyúrom,és kisodrom, ráreszelem a kihűlt krumplit, a hideg margarint(de lehet disznózsír is) és feltekerem, mint a kalácsot és félbe hajtom. Pihentetem 10 percig és újra ugyan ez az eljárás még 2 X.
Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Végül kisodrom 2-3 cm vastagra, bemetélem a tetejét és kiszaggatom, kizsírozott tepsibe rakom, lekenem tojássárgájával, amibe egy csöpp tejet tettem, és a tepsin kelesztem, addig a sütő melegszik.180 fokon kb. 20 -25 percig sütőm, de lehet háromszögre is metélni, és leszórni köményes sóval,szezámmal.
 Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Jó étvágyat hozzá! Levesekhez sütőm.

U.I.: Valami fenomenális ez a pogácsa, érdemes kipróbálni!
Nagyon szépen köszönjük ezt a finom pogácsa receptet Magdalénának!