Otthon is elkészíthető a kürtös kalács receptje. Ha nincs kürtöskalács sütőfád, nem számít, meg lehet oldani kreatívan. Nézd meg hogyan! Isteni finom, még melegen az íze mennyei! És azok az illatok...
Tésztához:
75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg Rama margarin
1 dl tej (langyos)
3 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Díszítéshez:
cukor
dió darált
Hozzávalók:
Tésztához:
75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg Rama margarin
1 dl tej (langyos)
3 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Díszítéshez:
cukor
dió darált
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukorral.
Az egészet beleöntjük a lisztbe, a tojásokat is beletesszük, ezután a puha margarint, és a citrom héját, vaníliás cukrot, sót is. Az egészet összedolgozzuk, dagasztjuk. Majd letakarva hagyjuk 1 órát pihenni. Amikor már a duplájára kelt, akkor lisztezett deszkán kisodorjuk, 2 cm-es csíkokra szeljük. A beolajozott nyársakra tekerjük, spirál alakban, úgy hogy a tésztacsík épphogy fedje egymást. A végét egy kicsit odanyomjuk, hogy nehogy leváljon. Ezután tojással megkenjük és beleforgatjuk a diós kristálycukorba, szépen álló helyzetben, berakjuk a tepsibe és pirosra sütjük.
A díszítésnél a diós kristálycukor helyett, (vagy mellett) lehet használni mákot, diót, kristálycukrot, fahéjat, kinek milyen a szájíze, aszerint.
Ha nincs kürtöskalács sütőfád, az sem baj. Meg lehet ezt oldani másképp is.
Lehet használni sörös, vagy üdítős dobozt (fémdoboz). Valamilyen keménypapírból készült gurigát, mint a lefogyott alufólia rúdját, vagy a lefogyott papírtörlő rúdját, stb. A lényeg bár mit is használsz, előtte vond be alufóliával, alaposan olajozd meg. Erre tekerd a tésztacsíkokat, de a szélétől egy picit hagyj el, hogy amikor leveszed a formáról, akkor megtudd fogni. Egyébként az olajnak köszönhetően könnyen lecsúszik.