2021. március 17., szerda

Bögrés diós szelet

 Ezt a nagyon finom diós szeletet kolléganőm Győrfi Józsefné készítette a hétvégén. Köszönöm szépen Beám!

Egyszerű, isteni finom bögrés sütemény! További előnye, hogy csak egy tojás kell hozzá.

Bögrés diós szelet


Hozzávalók:

A tésztához:

1 tojás,

1 bögre liszt,

1 bögre kristály cukor,

1 bögre darált dió,

1 bögre tej,

1 dl olaj,

1 cs. vaníliás cukor,

1 cs. sütőpor,

Krém:

2 csomag vaníliás puding,

6 dl tej,

6 evőkanál porcukor,

15 dkg vaj, (vagy margarin)

Tetejére: csokireszelék

Elkészítése:

A tojást habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral,  majd hozzáadjuk a tejet és az olajat, elkeverjük, végül a többi hozzávaló is belekerül. Az egészet egy kb. 20 x 30 cm zsírozott, lisztezett (vagy zsírpapírral bélelt) tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Eközben a pudingporból és a tejből pudingot főzünk. A vajat habosra keverjük a 6 kanál porcukorral. A kihűlt pudingot belekeverjük a vajkrémbe.

Amikor a tészta kihűlt rákenjük ezt a krémet. Csokireszelékkel megszórjuk és szeleteljük.

Jó étvágyat!

U.I.: Szakál Gáborné elkészítette laktóz mentes változatban.

 Ételallergiások itt elérik a laktózmentes változatot is:

 



2021. március 16., kedd

Briós

 Váncza József okleveles gyógyszerész az édesapjával együtt kifejlesztették a sütőport 1925-ben. Kezdetekben a lakásukban gyártották. Hamarosan bővítették a repertoárjukat készítettek még puding- és parféporokat, vanillint és citromos cukrot is. Adtak ki receptes füzetet is. Ebből a nagyon régi Váncza receptes füzetből osztom meg veletek a Briós receptjét.

Briós recept

2021. március 9., kedd

Édes tölcsér házilag

 Igaz, még nincs itt a fagyizás ideje, de hamarosan jönnek majd az első gyümölcsök, amiből isteni fagyikat készíthetünk. Ebben az édes tölcsérben tálalt fagyi a gyerekek kedvence lesz! (Na meg az enyém is!) Ezt az édes tölcsért Tormási Anikónak köszönhetem. Ő készítette és fotózta. Köszönöm Anikó!

Édes tölcsér

Hozzávalók: ( 6 adaghoz)

2 db tojásfehérje,

67 g porcukor,

67 g vaj,

100 g finomliszt,

10 g habtejszín

Elkészítése:

A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a tojásfehérjéket és jól kidolgozom, majd belekerül a habtejszín és a liszt, ismét jól átdolgozom. Ezután 1/2 evőkanalanként kisütöm a sütőben kb. 3 percig.  Ami lehet gofri sütő, vagy a modernebb Momert ostyasütő. Még melegen felcsavarom.

Az ostyát lehet variálni, ha mézeset szeretnénk, akkor 1 evőkanálnyit kell beletenni. Ha esetleg sósat, pl. mogyorósat, akkor a mogyorót apróra daráljuk és 1 1/2 kanálnyit rakunk bele még.

Ezek az ostyák ilyen ostyasütővel készültek:

Ostyasütő

Mivel még nincs gyümölcs szezon, így úgy gondoltam, hogy vanília fagyival már most is elkészíthető.

Vanília fagyi:

800 ml tej,

200 ml (állati )tejszín,

2 db vaníliarúd,

10 db tojássárgája,

260 g cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem és folyamatosan kevergetve 85 fokig felfőzőm, tovább nem szabad, mert akkor rántotta lesz belőle. A tűzről levéve keverőgéppel alaposan kihabosítom. Langyosan lapos edénybe öntöm, beteszem a mélyhűtőbe kb. 3- 4 órára, közben óránként átkeverem. 

Jó étvágyat hozzá!



2021. március 3., szerda

Sajtos pogácsa

 A legfinomabb pogácsa, ez a kedvenc pogácsám az unokáim is nagyon szeretik. Ezt a pogácsát most a lányom sütötte.  Frissen isteni finom! 

Sajtos pogácsa


Hozzávalók:

60 dkg liszt,

30 dkg reszelt sajt,

30 dkg vaj,

1 csapott evőkanál só,

1/2 dl tej,

3 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

1 tojás,

2 dl tejföl

A tetejére 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral. 

A lisztbe keverem a sót, majd belemorzsolom a vajat. Amikor elég morzsalékos hozzáteszem a sajtot és azzal is elkeverem. Ezután kerül bele az élesztős tej, tejföl, és a tojás. 

Lisztezett edénybe teszem,letakarom és legalább két órát, de akár egy éjszakát is lehet pihentetni a hűtőszekrényben. (Van hogy este összegyúrom és reggel sütöm ki.) Ujjnyi vastagságúra kinyújtom, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom a kis pogácsákat. A felvert tojással lekenem és mindegyik tetejére teszek reszelt sajtot. A tepsiben még hagyom kelni fél órát, aztán a sütőbe teszem. 220 fokos sütőben 20 perc alatt megsülnek.



2021. február 22., hétfő

Töltött lángos

 Ezt a finom töltött lángos receptet is tőletek kaptam. Tormási Anikó készítette és fotózta ezt a különleges lángost. Köszönöm szépen!

Töltött lángos

Hozzávalók:

A lángoshoz:

50 dkg liszt,

5 dkg élesztő,

1 1/2 dl meleg víz,

1 kiskanál cukor,

csipet só,

1 nagy evőkanál natúr joghurt,

2 evőkanál olaj

Töltelék:

50 dkg máj,

50 dkg vegyes zöldség (mirelit)

1 fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma,

só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítése:

  Összeállítjuk a tésztát 45 percig pihentetjük. (Az élesztőt nem kell felfuttatni.)

Addig elkészítjük a tölteléket. Az aprított hagymát megpirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk az apróra vágott májat, kevés vízzel megpároljuk. Egy másik fazékban megpároljuk a vegyes zöldséget kevés delikáttal. Amikor a máj megpuhult, akkor hozzáadjuk a sót, borsot,pirospaprikát és fokhagymát. Összerottyantjuk és elzárjuk. Amikor a párolt zöldség is kész, akkor összeborítjuk a májjal és kész is a töltelék. A  tésztát úgy töltjük, ahogy jól esik és forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat kívánok!

2021. február 21., vasárnap

Trubelka, a hagyományőrző vaníliás roló receptje

 A Trubelka receptjét Tormási Anikó készítette el és küldte nekem, amit nagyon köszönök neki! Ez egy nagyon régi recept, hagyomány őrző finomság. Sóskúton nagy hagyománya van, évente megrendezik a a Trubelka fesztivált. A családi ünnepek és lakodalmak elengedhetetlen süteménye. A hagyományos süti vaníliakrémmel készül. Eszembe juttatta, hogy az én nagymamám tejszínhabbal töltötte és megtisztított kukorica szárra tekerve sütötte. Felidéződtek régi szép emlékek...

Trubelka, vaníliás roló

Hozzávalók:

1 tészta:

350 g darált háj, 

150 g liszt,  (Nagyi titka liszt)

2 tészta:

350 g liszt, (Nagyi titka liszt)

2 dl fehér száraz bor,

1 egész tojás,

1 csipet só, 

Főtt vaníliás krém:

3 dl  2,8% -os tej,

2 evőkanál cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

2 db tojás,

2 evőkanál liszt,

vanília aroma

Elkészítése:

Első lépés: A hártyától megtisztítom és 2-3 x ledarálom a hájat.

Második lépés: A 35 dkg hájat a 15 dkg liszttel összedolgozom és félre teszem.

Harmadik lépés: Egy másik tésztát csinálok 35 dkg lisztből, a tojásból, fehérborból és csipet sóból. Összedolgozom. Ezt a tésztát kinyújtom, a közepére rakom a lisztes hájas gombócot, ráhajtogatom a tésztát és kinyújtom, majd hajtogatom.  Fél órai pihentetés után megismétlem, kinyújtom és hajtogatom 5 x 6 x , attól függően, hogy mennyi időm van. Végül négyzet alakúra kinyújtom, jó vékonyra és egy centiméteres csíkokra vágom. Kiégetett seprűnyélre tekerem. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütöm. 

A krémhez a tejet felteszem melegedni a vaníliás cukorral, amikor már melegszik hozzáadom a félüveg vaníliás aromát és a lisztet is. A két tojássárgáját kikeverem a két evőkanál cukorral és hozzácsurgatom a még nem annyira meleg tejes-lisztes keverékhez. Jó sűrűre főzöm  (kb. 5 perc). A tojásfehérjéket kemény habbá verem és a kihűlt krémbe óvatosan beleforgatom. Ettől lesz lágyabb, könnyedebb.

Azután fogom az üres roládjaimat és megtöltöm a finom krémmel. 

Ez a sütemény kis falum hagyományőrző sütije!

Tormási Anikó hagyományőrző receptje és fotója.

 Anikó köszönjük szépen és várjuk a további finom receptjeidet!

U.i: Ha esetleg nincs otthon bor, akkor 2 dl víz és  1 evőkanál 20% ecet keverékével helyettesíthető.







2021. február 8., hétfő

Müzli szelet

 

Müzli szelet

Hozzávalók:

18 dkg vaj, vagy margarin

14 dkg méz

25 dkg barnacukor

35 dkg zabpehely

1 kiskanál őrölt fahéj

10 dkg dió vagy mogyoró

8 dkg mazsola

10 dkg aszalt gyümölcs

5 dkg őrölt mandula

5 dkg szezámmag

5 dkg darabokra vágott tökmag

kevés víz

csipet só

Elkészítés: 

A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a mézet és a cukrot, amikor már elég sűrű belekerült a többi hozzávaló. Az egészet állandó keverés mellett rövid ideig összemelegítettem. Sütőpapírral bélelelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 percig sütöttem. Majd kiborítottam a tepsiből és kihűlés után vizes késsel szeleteltem.