2016. március 24., csütörtök

Tiramisu

Finom sütés nélküli  babapiskótás, mascarpone sajttal készült torta. Isteni finom! Könnyen  és  gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
3 evőkanál cukor,
3 tojás,
Amaretto likőr, vagy rum esetleg mandula likőr
25 dkg mascarpone sajt,
1 vaníliás cukor,
1 csomag babapiskóta,
1-2 dl fekete kávé,
kakaópor

Elkészítése:
A tojássárgákat a három evőkanál cukorral habosra keverjük, likőrrel ízesítjük, majd 25 dkg mascarpone sajttal összekeverjük.
A 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral felverjük, majd a krémhez adjuk, és óvatosan belekeverjük.
A babapiskótát fekete kávéba áztatjuk. De vigyázzunk, hogy ne ázzon szét!
Egy közepes, kapcsos tortaformába rakjuk a kávés babapiskótát szorosan egymás mellé egy sorban, Erre egy sor krém kerül, a szélét is körberakjuk babapiskótával, majd megint piskóta és ismét krém. A tetején vastagon hagyjunk krémet, hűtőbe tesszük, legalább két órára, de minél tovább van a hűtőben, annál jobban összeérnek az ízek. A tortaforma oldalát eltávolítjuk, a tortát megszórjuk kakaóporral, és egy szép szalaggal átkötjük, és már kész is az ünnepi tortánk.

Áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok!

2016. március 19., szombat

Tarka sós sütemény

Egy fajta tésztából készítettem háromféle, színes sós süteményt. Frissen a legfinomabb! Gyerekek kedvence.
Tarka sós sütemény

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg margarin,
1 evőkanál 10 % ecet,
6 evőkanál hideg víz,
1 kiskanál só,

Színesítéshez:
paradicsompüré,
zöld fűszer (petrezselyemzöld, metélő hagyma, édeskömény zöldje, stb.)
5+5 dkg reszelt sajt

A kenéshez:
1 tojás

Elkészítése: 

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. A kezünk melege ne túl sokáig érje. Cipót formálunk belőle és lisztezett folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 3 felé vágjuk. Az egyik részbe annyi paradicsompürét keverünk, hogy szép rózsaszín legyen.
A másikba kerül a reszelt sajt, a harmadik részbe, pedig a zöld fűszer.
A rózsaszínből perec kiszúróval, pereceket készítünk, a tetejét is megkenjük paradicsompürével, vagy kehcsöppel. A sajtosat téglalap alakúra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajtot reszelünk rá és derelye metszővel ujjnyi széles csíkokat vágunk, így kerül a tepsibe. A harmadikból derelye metszővel háromszögeket vágunk, megkenjük tojással, tepsibe rakjuk és aranysárgára sütjük.

UI.: Véletlenül megcseréltem a formákat, így lett a sajtosból háromszög és a zöld fűszeresből rúd.
        Az eredeti megoldással még mutatósabb.


2016. március 18., péntek

Színes szemek

Finom ropogós keksz gyümölcsökkel, csak úgy eteti magát! Nem drága sütemény, gyorsan elkészül.
Színes szemek

Hozzávalók:

180 g vaj,
130 g cukor,
1 vaníliás cukor,
rum aroma,
250 g liszt,
2 kiskanál sütőpor,
kristálycukor,
gyümölcs

Elkészítése:

A vajat, cukrot, aromát jól elkeverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk. A tésztából cseresznye nagyságú golyókat formálunk. Ezeket a kristálycukorba belenyomjuk és a nem cukros felével a sütőlapra helyezzük, Hagyjunk neki helyet, mert szét fog terülni. Színes gyümölcsökkel, kandírozott gyümölccsel, vagy aszalt gyümölccsel díszítjük. Én aszalt szilvát és körtét raktam rá. Előmelegített sütőben sütjük.
Többféle süteményt készítettem, ez volt az első, ami elfogyott! Ízlett mindenkinek.

Jó étvágyat hozzá!

2016. március 17., csütörtök

Rakott csirkemell

Különleges, ízletes és kiadós rakottas. Mindenki kedvence!
Rakott csirkemell

Hozzávalók:

Négy szelet csirkemell filé,
2 paprika,
1 kaliforniai paprika,
2 hegyes erős paprika,
8 szelet bacon,
4 szelet sonka,
2 szál újhagyma,
20 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál mustár,
só, bors ízlés szerint,
szárnyas fűszerkeverék,
4 dl tejföl,
étolaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeleteljük, egy kicsit kiklopfoljuk, és szárnyas fűszerkeverékkel, sóval, borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe tesszük és megkenjük mustárral. Minden szeletre teszünk bacont. A paprikát és a hagymát felszeletjük, mindegyik fajta paprikából és hagymából teszünk a húsokra. Erre kerül egy-egy szelet sonka. Az egészet megkenjük tejföllel és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb. 30-40 perc a sütési idő). Zöldséges rizst készítettem mellé.

2016. március 16., szerda

Budai szelet

A legfinomabb  karamellkrémes sütemény receptem, 35 éve került bele a receptes füzetembe. Azóta sütögetem újra és újra. A finom karamellkrém mellett a csokimáz is igazán különleges.
Budai szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 tojás,
1/2 kávéskanál szódabikarbóna,
Kb. 2 dl tejföl

Töltelékhez:
15 dkg kristálycukor,
1/2 l tej,
3 evőkanál liszt,
15 dkg vaj,
2 evőkanál porcukor,
1 evőkanál tej

Csokoládémázhoz:
16 dkg margarin,
16 dkg porcukor,
1 kávéskanál kakaó,
2 kávéskanál liszt,
2 evőkanál tej

Elkészítése:
A tésztához a cukrot, a vajjal és a tojással habosra keverjük, majd beleöntjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk, pihentetjük félórát. Tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
A következő töltelékkel töltjük:
A 15 dkg cukrot  barnára pirítjuk, óvatosan felöntjük a 1/4 l forró tejjel és addig forraljuk, amíg teljesen felolvad. Beleöntjük folyamatos kevergetés mellett a másik 1/4 l tejet, amibe előzőleg beletesszük a  lisztet és simára keverjük. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A krémhez a vajat a cukorral és a tejjel habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt karamelles masszát, és jól elkeverjük. A két tésztalap közé kenjük. A tetejére öntjük a csokimázat, amit úgy készítünk, hogy a margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót és folyamatosan kevergetve a lisztet és a tejet. Addig keverjük míg összeáll. Levesszük a tűzről és azonnal a tésztára kenjük.

2016. március 5., szombat

Hímes tojásaim

Idén saját készítésű kifújt és vakart tojásokat készítek az unokáimnak. Amikor a főzéshez, sütéshez tojásra van szükségem, akkor nem feltöröm a tojást, hanem kifújom. Így gyűjtöttem a tojáshéjakat.
A tojásokat alaposan megmostam, majd egyik végén kisebb, a másik végén nagyobb lyukat fúrtam. A kisebb lyukon keresztül fújtam ki a tojásokat. Tojás festékkel megfestettem, majd egy tördelhető pengés ipari késsel mintákat vakartam a tojásokra, végül színtelen körömlakkal lekentem.
Íme az eredmény:

2016. február 14., vasárnap

Burgonyás sárgarépakrém

Vitamindús, könnyen emészthető, kímélő ez a krém. Szárnyas húsok mellé köretnek nagyon finom, vagy feltéttel főzelékként is fogyasztható. Eperoham utáni diétás ételek egyike főfogásként.  Vegetáriánusok is kipróbálhatják. A sárgarépa karotin tartalmú ( A vitamin elő anyaga), ami zsírban oldódó vitamin, ezért mindig egy kis zsiradékkal együtt készítjük el.
Burgonyás sárgarépakrém

Hozzávalók: (1 személyre)

1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 szem burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál napraforgóolaj,
ízlés szerint só és ételízesítő.

Elkészítése:

Felszeleteljük a zöldségeket, és a fokhagymával együtt beletesszük egy lábasba. Felöntjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Megfőzzük, hozzáadjuk az olajat, és az ízesítőket. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, krumplipüré állagú lesz.

U.I.:  Egy fájdalmas epegörcsön vagyok túl, és most diétáznom kell. Kétségbe estem, hogy mit fogok én enni, ha nem ehetek magyaros, fűszeres ételeket. Megtapasztaltam, hogy a diétás étel is lehet finom!