2016. december 20., kedd

Mézeskalács vár

Idén is készültem az unokáimnak egy kis meglepetéssel. Mézeskalács receptjéből készítettem egy várat. Ez az első váram, meg eddig nem csináltam ilyet. A házikónak is nagyon örültek, bízom benne, hogy ennek is nagyon fognak örülni.
Mézeskalács recept itt.
Mézeskalács vár

Keménypapírból kivágtam a sablonokat.
16 db 5 x 15 cm-es téglalapot,
4 x 20 cm-es téglalap, ami a közepébe került.
4 x 11 x 10 cm -es téglalap az oldalfalaknak, azért 11, mert így adta ki, hogy felül legyen mind a két végén kocka.
A tetőnek pedig 2 5 x 5-ös négyzetből, csináltam a 4 háromszöget, na ez egy kicsit lehetett volna nagyobb is.
Az ablakokat és a kaput sütés előtt vágtam ki. Ha nagyon stabilra szeretnénk készíteni, akkor alapot is vágjunk neki és arra ragasszuk, én készítettem külön alapot, hanem csak ráraktam egy tálcára.
Kivágtam a tésztából őket, megsütöttem, majd főtt tojásfehérje habjával díszítettem. Hagytam megszáradni. Másnap ragasztottam össze. A ragasztónak kristálycukrot karamellizáltam, ebbe mártottam a széleket. Gyorsan összeragadt. De nagyon kell vigyázni, mert ha hozzáérünk, megégethetjük magunkat. Nekem sikerült is egy-két hólyagot összeszedni.

2016. december 15., csütörtök

Sonkás alagút

Vendégvárónak is ajánlom, nagyon finom, nekem nagyon ízlik. A zöldségek és a felvágott variálhatóak, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon.
Sonkás alagút

Hozzávalók:

20 dkg szeletelt gépsonka,
10 dkg parizer,
1 pár főtt virsli,
4 főtt tojás,
1 főtt sárgarépa,
2 savanyú uborka,
3 dl tejföl,
1 nagy majonéz,
1 db húsleveskocka,
1 dl víz,
1 csomag zselatin

Elkészítése:

A parizert, főtt tojást, sárgarépát, uborkát apró kockákra vágjuk. A vízből és a húsleveskockából levest készítünk, majd ebbe feloldjuk a zselatint. Összekeverjük a tejfölt és a majonézt, majd belekeverjük az aprólékot. Végül, hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest.
Alufóliát teszünk egy őzgerincformába, majd az egészet kibéleljük a gépsonkával, csak annyit hagyunk, amit a tetejére teszünk. A gépsonkára öntjük a masszánk felét, erre rakjuk a virsliket, majd a massza másik fele következik és az egészet betakarjuk a maradék gépsonka szeletekkel. Ráhajtjuk a fóliát és hűtőszekrénybe hagyjuk megdermedni.

Jó étvágyat hozzá!



2016. november 5., szombat

Diós sütemény

Egyszerű és nagyon-nagyon finom. Nem tart sokáig az elkészítése...
Diós sütemény

Hozzávalók:

A két laphoz:
30 dkg liszt,
15 dkg margarin,
2 tojássárgája,
1/2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
 9 dkg porcukor,
csipetnyi só

Töltelékhez:

5 dkg vaj,
17 dkg porcukor,
2 dl tej,
17 dkg darált dió,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojásfehérje,
14 dkg liszt

Kenéshez:
Baracklekvár
Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a a tojássárgákat, cukrot, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk,  két felé vágjuk és kelesztjük. Lisztezett deszkán külön-külön kisodorjuk a lapokat. Az első felét tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, azután kerül bele a töltelék és betakarjuk a tészta másik felével.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is. Ezt a krémet öntjük a két lap közé. Forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tetejére szórhatunk porcukrot is.

U.I.: Mákkal is nagyon finom!

2016. október 31., hétfő

Brassói aprópecsenye

A hosszú hétvégén brassóit készítettem. Nagyon szeretjük. Ez a recept az első szakácskönyvemből való, Szakácskönyv fiataloknak Végh Júliától. Ez a könyv 1984-ben jelent meg. Sokat használtam a házasságunk elején, számos receptet azóta is így készítek el. Ezt a receptet 1948- ban Gróf Nándor a MÁV utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest- Brassó között haladó vonaton. Zsolnay Gábor szerint.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 dkg zsír,
2 gerezd fokhagyma,
kis törött bors,
1 kávéskanál pirospaprika,
kis majoránna,
só,
15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, a hús fehéredéséig tovább sütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot. Erős tűzön kevergetve lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a péppé zúzott fokhagymát, a majoránnát. Külön edényben kisütjük a vékony csíkokra vágott szalonnát és elkeverjük a közben megpirult hússal. Ha szükséges utánaízesítünk. Kevés vizet öntünk alá. Ha elkészült, egészen rövid, tartalmas, barnás színű leve lesz. Sült burgonyával tálaljuk. 

U.I.: A szűzpecsenyét nem mindig sikerült beszereznem, ilyenkor sertéscomból készítettem, úgy is ugyanolyan finom.

2016. október 28., péntek

Variációk almás sütire

Az almás sütiknek itt az ideje...
Nagy sikert aratott a kevert almás süteményem. Nagyon sok hozzá szólás érkezett, sokan a cukor mennyiségét sokallták. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, attól függően, hogy az alma milyen édes, tehát a cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. Most megosztom néhány kedves hozzászóló receptjét is. Nagyon szépen köszönöm a recepteket! Lehet válogatni, kinek- kinek ízlése szerint...
Az én receptem itt található.
Almás kevert süti

 Harmat Edit kedves olvasó receptje:

"5 db alma reszelve,
1 bögre cukor, 
3 db tojás,
3/4 bögre étolaj, 
2 kávéskanál fahéj,
1.1/2 bögre liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
Ezeket keverjük össze, és lehet sütni. 170-180. fokon, 35-40 percig. Nagyon szépen köszönöm a vissza jelzéseket. Jó étvágyat hozzá."

Marika Ámanné így sütötte...

"Ez nagyon jó ! Az előbb vettem ki a sütőből. Annyi különbséggel,hogy 
30-40 dkg alma,
30 dkg liszt,
3 tojás,
30 dkg cukor, 
többi ugyan az,csak zsiradék nélkül."

Irén Bartalisné Bábler véleménye:

"Én már évek óta sütöm, nem egészen ezt a verziót, de a 40 dkg cukrot ehhez a mennyiséghez soknak tartom.Az én receptem:
 1 kg reszelt alma(nettó)
30 dkg liszt,
 30 dkg cukor,
3 egész tojás,
1 kávéskanál fahéj,
2 csomag sütőpor, 
20 dkg darált dió,(én szoktam rumba áztatott mazsolát és 1-2 kanál rumot is) és a tetejére csokimázt ! Évek óta a család kedvence!"

2016. október 8., szombat

Almarózsa

Almából akartam valami finomat készíteni. Régóta nézegettem mások almarózsáit, úgy gondoltam, hogy én is megpróbálom.
 Nem kell hozzá sok minden, és az eredmény azon kívül, hogy nagyon finom, mutatós is. Ráadásul félóra alatt megvan.
Almarózsa


Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta,
3 db alma,
3 evőkanál cukor,
2 teáskanál fahéj,
0.5 citrom,
2 evőkanál baracklekvár,
1 evőkanál víz

Elkészítése:
Almakiszúró segítségével kiszedjük a magházat az almából, majd ketté vágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almaszeleteket meglocsoljuk fél citrom levével, majd annyi vizet öntönk rá, hogy éppen csak ellepje az almákat. Ízesítjük 3 evőkanál cukorral és két evőkanál fahéjjal. Mikróban 3 percig főzzük. Leszűrjük, vigyázva arra, hogy ne törjenek szét, de meg is puhuljanak egy kicsit.
Két evőkanál sárgabarack lekvárhoz adunk egy evőkanál vizet, ezt egy percre a mikróba tesszük, kivéve jól elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztát.
A tésztát vékonyra nyújtjuk. A téglalap alakú vékony tésztát hat hosszú csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük a lekvárral, majd a szelet almákat ráhelyezzük szorosan egymásmellé a tésztára, úgy, hogy egy kicsit lelógjanak a tésztáról, meghintjük fahéjjal, majd ráhajtjuk a tészta alsó felét. Az egészet óvatosan feltekerjük, majd szilikonos muffin formába helyezzük. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha megsült kiszedjük és meghintjük porcukorral.

U.I.:
Az alma főzésére kell nagyon figyelni, mert ha nem főtt meg törik, ha túl főtt szintén törik.

2016. október 2., vasárnap

Finom diós szelet

Itt az ősz, érik a dió, Szezonja van a dióval készített sütik készítésének. Ma egy habos-, diós-, vaníliás kevert süteményt sütöttem. Nagyon finom lett!
Finom diós szelet

A tésztához:
30 dkg cukor,
4 egész tojás,
10 evőkanál víz,
10 dkg darált dió,
20 dkg liszt,
fél csomag sütőpor

A krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
kevés rum,
5 dkg darált dió,

Mázhoz:
35 dkg cukor,
5 tojásfehérje,
párcsepp citromlé

Díszítéshez:
tortadara

Elkészítése:

A cukrot a tojássárgákkal és a vízzel habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a habos krémhez, beletesszük a diót is és átkeverjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük,  Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Amíg sül a tészta elkészítjük a pudingot. Kevés tejbe simára keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk és beleöntjük a masszát és keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot. Majd a kihűlt masszával és a dióval is jól kikeverjük. Ezt a krémet kenjük a kihűlt tésztára.
A mázhoz a cukrot és a tojásfehérjéket pár csepp citromlével gőz felett habosra verjük. Ez kerül a tetejére, tortadarával díszíthetjük. Én ezt kihagytam.

2016. szeptember 25., vasárnap

Weekend pogácsa

A városunk szüreti felvonulásának sikeréhez én is hozzájárultam süteménnyel, pontosabban pogácsával. Ezt a receptet a komaasszonyomtól kaptam sok-sok évvel korábban. Hétvégére nagyon praktikus, mert péntek este gyorsan összegyúrjuk, majd másnap csak sütni kell, ezért hétvégi pogácsa a neve. Frissen nagyon finom!
Weekend pogácsa
Hozzávalók:

1 kg liszt,
40 dkg rámamargarin,
5 dkg élesztő elmorzsolva,
1 tejföl,
3 egész tojás,
50 dkg főtt, áttört burgonya,
3 kávéskanál só

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hagyjuk hűlni. A lisztet elkeverjük a sóval, ezután az élesztőt morzsoljuk a lisztbe, aztán a margarint tesszük bele és  szétmorzsoljuk a liszttel, apró morzsalékosra.
Beleütjük a tojásokat, a főtt krumplit is hozzáadjuk, végül a tejfölt. ( Én 3 evőkanálnyi tejfölt tettem bele.) Jól összegyúrjuk, majd hideg helyre tesszük. Másnap átgyúrjuk, kisodorjuk, a tetejét rácsosan bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, én 10 dkg sajtot is szórtam rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Forró sütőben  20 perc alatt kisütjük.

U.I.: Hétvégi kirándulásokhoz ideális.

2016. augusztus 20., szombat

Paradicsomlé télire

Kedvező áron sikerült vennem paradicsomot, így mindjárt vettem 15 kg. Régebben saját magunk termeltük meg a család számára szükséges éves mennyiséget. Így rendelkezésemre állnak ilyen méretű edények.
Paradicsomlé
Hozzávalók:
sok paradicsom,
cukor,
tartósítószer

Elkészítése:

Egyik nap a paradicsomokat megmostam, kivágtam a nem megfelelő részeket, négybe vágtam.
Egy nagy erre a célra rendszeresített edényben feltettem főni. Amikor megfőtt, hagytam kihűlni.
Másnap paradicsom passzírozón átnyomtam az egészet.
Egy mérőkancsóval megmértem a lémennyiségét.
Minden liter léhez, tettem 3 evőkanál cukrot ( ez ízlés szerint változtatható), majd az egészet felforraltam, Én a 10 l léhez tettem 2 kávéskanálnyi tartósítót. Régebben szalicilt használtam, most nátrium benzoátot  raktam bele. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Harmadik nap felcímkéztem és a helyükre raktam a finom nedűt.

Ivólének is nagyon finom, Paradicsomlevest, töltött paprikát, indiai curryt, stb. szoktam belőle csinálni.
U.I.:
Régen tölcséren keresztül töltöttem sörös üvegekbe, de ezekbe az üvegekbe sokkal egyszerűbb és gyorsabb belemerni.

2016. augusztus 16., kedd

Lecsó télire

Leszedtem az első adag paprikát, paradicsomot a biokertemből. Lecsót tettem el belőle télire tartósítószer mentesen, régi jól bevált recept alapján.

Hozzávalók.

5 kg paprika,
1 kg vöröshagyma,
1 kg paradicsom,
10-20 dkg só,
1 üveg napraforgó étolaj

Elkészítése:

Megmostam és felszeleteltem az ép és egészséges zöldségeket. Az olaj felét felmelegítettem és ebbe fonnyasztottam meg a hagymát, majd bele tettem a paprikát is. Együtt sütöttem, egy kevés vizet is öntöttem alá, hogy ne égjen le. Majd amikor már a paprika is jól összeesett, hozzáadtam a paradicsomot is. Sóztam, ajánlom a kóstolást a sózásnál. Amikor elkészült tiszta üvegekbe töltöttem, nem teljesen tele, mert a tetejére kb. egy ujjnyi olajat is töltöttem. Ez az olaj zárja le a lecsót, így nem romlik meg. Majd lezártam és száraz dunsztba hagytam kihűlni. 

2016. augusztus 13., szombat

Mirinda szelet

A napokban többször is eszembe jutott ez a süti, hát megsütöttem.

Hozzávalók:

Tésztához:
6 egész tojás,
12 dkg cukor,
10 dkg liszt,
2 g kakaópor,
1 dl napraforgó olaj,
0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:
50 dkg túró,
25 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés reszelt citromhéj, és citromlé

A tetejére:
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 evőkanál cukor,
7,5 dl Mirinda üdítőital

Elkészítése:


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd beletesszük a sütőporral elkevert lisztet, kakaót, olajat. Átkeverjük és belekerül a tojások habja is, tovább keverjük. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe önjük és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük ( tűpróbával ellenőrizhetjük). 23x40 tepsibe sütöttem, 
    Hagyjuk kihűlni.
  2. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, ezután kerül bele a túró és az ízesítők, tovább keverjük. 
  3. A tetejéhez a pudingporhoz adjuk a cukrot, majd az üdítőt is elkeverjük és sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.
  4. A tésztára kenjük a túrós tölteléket, erre tesszük a Mirindás pudingot. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órát. 


2016. augusztus 7., vasárnap

Krumplis pogácsa

A nagyanyám sokszor csinált ilyen krumplis pogácsát és nagyon szerettük. A lányomnak mai napig az egyik kedvence.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli,
40 dkg liszt,
só ízlés szerint,
2 egész tojás,
1 evőkanál zsír,
sütéshez: házi zsír

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük. A levet leöntjük a krumpliról, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és az evőkanál zsírt. Összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, kiszaggatjuk. Alaposan zsírozott tepsibe rakjuk a pogácsákat és mindegyik pogácsa tetejére teszünk zsírt. Forró sütőben sütjük, akkor jó, ha sülés közben tocsog a zsírban. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatjuk a pogácsákat és a másik felét is pirosra sütjük. 

2016. július 24., vasárnap

Fűszeres csirke hagymával, tejföllel sütve

 Egyszerű, de nagyszerű ebéd. Gyorsan kész és nagyon finom!
Fűszeres csirke hagymával, tejföllel, sajttal sütve

Hozzávalók:

1 csirkemell,
csirke fűszersó,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
450 gr tejföl,
a forgatáshoz liszt,
20 dkg trapista sajt reszelve,
2 evőkanál étolaj.

Elkészítése:
A megmosott csirkemellet felszeltem fél cm vastagra. A fűszersóval beszórtam, a fokhagymát lereszeltem és elosztottam egyenletesen a húsokon. Hagytam állni egy kicsit. Majd lisztbe forgattam a szeleteket, és beleraktam egy olajjal kikent tepsibe. Egy vöröshagymát felkarikáztam és a húsokra tettem. Ezután a tejfölbe kevertem az olajat, 1 evőkanál lisztet, 2 gerezd reszelt fokhagymát, és egy kevés csirke fűszersót. Ezzel a keverékkel beborítottam a szeleteket és reszelt sajttal megszórtam. Fóliával letakartam, előmelegített sütőben sütöttem 1/2 órát, majd a fóliát levéve kb. 10 percig pirítottam. Rizzsel tálaltam.
Valami fenséges íze van!
Jó étvágyat hozzá!

2016. július 16., szombat

Bazsalikomos- gyömbéres cukkinikrémleves

Gyorsan elkészülő, egészséges, egyszerű de finom krémlevest készítettem. Fél óra alatt készen voltam vele.
A lágy krémleves a ropogós kenyérkockákkal nagyon jó páros.
Hozzávalók:

1 közepes nagyságú cukkini,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 erőleves kocka,
őrölt fekete bors, bazsalikom ízlés szerint,
1 késhegynyi gyömbérpor,
5 dl víz

Elkészítése:

A hagymát felkockáztam és kevés zsiradékon üvegesre pároltam. A cukkinit is kisebb kockákra vágtam, hozzáadtam a hagymához. Együtt pároltam még egy kicsit, majd felöntöttem fél liter vízzel. Belemorzsoltam a leveskockát, forrástól számítva kb. 20 percig főztem. Amikor már majdnem kész volt, akkor tettem bele a borsot és a gyömbért. Sózni nem sóztam, mert nekem elég volt az a só mennyiség, amit a leveskocka tartalmazott. Mindenki saját szájíze szerint sózzon utána. Használhatunk más leveskockát is pl. hús-, zöldségleves kockát. Amikor már puha volt a cukkini, levettem a tűzről és összeturmixoltam. Kenyérkockákat pirítottam mellé.

U.I.:
A magas illóolaj tartalmú, nemes aromájú fűszereket érdemes a főzés befejezte előtt nem sokkal hozzáadni, mert a hosszas főzés hatására elveszthetik aromájukat.
Ilyen fűszerek pl. a fekete bors, szegfűbors, babérlevél, köménymag, zeller,  

2016. július 9., szombat

Pincés meggy télire

Ez a változat nem lesz túl édes, mégis elálló. Az az igazság, hogy én 5 kg meggyhez 2,5 kg cukrot használtam régen egy kávés kanál tartósítóval. Nekem így mindig elállt a meggyem, nem romlott meg, de jó édes volt. A levét szörpként ittuk meg. Ahogy most készítettem az egy egészségesebb változat, amit egy kedves ismerősöm ajánlott. Azt mondta, hogy neki sem romlott meg még soha.
Pincés meggy

Hozzávalók:
5 kg meggy,
1 kg cukor,
1 kávés kanál tartósító

Elkészítése:

A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a tartósítót, megkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva hűvös helyre tesszük. Régen a pincébe szokták levinni, innét ered a neve is. Időnként megkevergetjük, 24- 48 órát hagyjuk állni. Majd tiszta csavaros üvegekbe töltjük lé nélkül. Amikor megtelt az üvegünk meggyel, csak annyi levet öntünk rá,hogy ellepje a meggyet. Azonnal lezárjuk az üvegeket és már kerülhetnek is a helyükre.

A megmaradt meggylét szörpnek üvegekbe töltöttem. 

2016. július 5., kedd

Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Maradt csirkemellem, amit nem akartam már elkészíteni, de féltem, hogy megromlik, ezért bepácoltam és 24 órán át volt a pácban. Másnap sütöttem ki. Nagyon ízletes, puha porhanyós lett a hús.
Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Hozzávalók:

1 kg csirkemell,
2 dl tejföl,
6 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
3 evőkanál liszt,
6 evőkanál zsemlemorzsa,
ízlés szerint só és bors,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A húst vékony szeletekre vágtam. A tojást felvertem és a tejfölbe kevertem az apróra zúzott fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Ebbe a pácba helyeztem bele a hússzeleteket. Egy napra a hűtőbe tettem.  12 óra pácolás is elég neki, de minél tovább áll a pácban, annál ízletesebb lesz. Szóval másnap a lisztet és a morzsát összekevertem és ebbe a keverékbe forgattam bele a tejfölös, fokhagymás húst. Forró olajban kisütöttem, majd a szalmakrumplit is ebben a fűszeres olajban sütöttem ki. Friss zöldségekkel tálaltam.

2016. június 20., hétfő

Cseresznye befőtt

Üvegbe zártam a nyár ízeit. A friss, egészséges, ropogós cseresznyéből befőttet készítettem. Így télen is élvezhetem ennek a finom gyümölcsnek az ízét.

Hozzávalók:

1 hét dl üvegre számítva:
4 evőkanál cukor,
5 szem szegfűszeg,
1/2 kávéskanál fahéj,
1 késhegynyi tartósító,
víz,
cseresznye

Elkészítése:

A teljesen érett, ép, egészséges cseresznyét a szárától megtisztítottam, alaposan megmostam.  Hét decis üvegeket kimostam, majd az utolsó öblítésnél egy kis tartósítót tettem az öblítővízbe és így hagytam megszáradni az üvegeket. Ezután egyenként félig megtöltöttem a cseresznyével az üveget, erre két evőkanál cukrot tettem, majd teleraktam cseresznyével. A tetejére ismét 2 evőkanál cukrot tettem (így összesen 4 evőkanál cukrot használtam egy üvegre). Az üveg alját óvatosan megveregettem, hogy minél több férjen az üvegbe. Egy késhegynyi tartósítót tettem minden üvegbe, ízesítettem 5 szem szegfűszeggel, fél kávéskanál fahéjjal, majd felöntöttem vízzel. Rácsavartam a kupakot. Majd amikor minden cseresznyém üvegbe volt, beleállítottam egy nagy lábasba őket. A lábas aljára tettem kis újságpapírt. Ezután felöntöttem a lábast, annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen. A forrástól számítva 10 percig gőzöltem,majd a lábasba hagytam kihűlni. Teljesen kihűlve másnap tettem a helyükre.
Cseresznye befőtt

2016. június 18., szombat

Cseresznye leves

Érik a cseresznye, most élvezem a piros bogyósok áldott hatását az érfalaimra. Annyit eszek, amennyit csak bírok. Nyersen és különböző módon elkészítve. Most levest készítettem belőle. Isteni ebben a melegben ez a jól behűtött vitaminbomba!
Cseresznye leves

Hozzávalók:

30 dkg cseresznye,
6 dl víz,
5 szem szegfűszeg,
1/2 kávéskanál fahéj,
csipet só,
2 evőkanál cukor,
2 evőkanál tejföl, (tejszínnel is jó, de én a tejföllel jobban szeretem)
1 evőkanál liszt,
citromhéj, citromlé

Elkészítése:

Az épp egészséges cseresznyét megmossuk és feltesszük főni a fűszerekkel együtt. 5 percig főzzük. Ezalatt lisztből és a tejfölből habarást készítünk, a levesből vett lével felhígítjuk, majd szűrőkanálon keresztül hozzáadjuk a habarást a leveshez. Újból felforraljuk még 5 percig főzzük. Leveses tálba öntve, hagyjuk hűlni, majd hűtőszekrénybe rakjuk. Jól behűtjük.

Ui.:
Ebből a mennyiségből három tányérnyi levesem lett. Meggyel és más gyümölcsökkel is finom!


2016. április 26., kedd

Fagyi szelet

Nagyon édes szájú vagyok, és időről- időre megkívánom a finom, fenséges krémes sütiket. Ízből, krémből nincs hiánya ennek a süteménynek!

Hozzávalók: 

6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből piskótát sütünk. A piskóta elkészítése itt .

A krémhez:
4 tojássárga,
4 evőkanál liszt,
4 dl tej,
20 dkg vaj,
12 kg porcukor,
2 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
4 tojásfehérje,
10 evőkanál cukor,
barna tortadara

Elkészítése:
A tojások sárgáját a liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral
Fagyi szelet
habosra keverjük és a kihűlt masszát hozzáadjuk, jól elkeverjük.

A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett felverjük.

A piskótára kenjük a vaníliakrémet, ennek a tetejére simítjuk a tojáshabot és tortadarával megszórjuk.

2016. március 27., vasárnap

Mixelt kávétorta nem csak húsvétra

Húsvétra kávétortát is készítettem, nagyon finomra sikerült. Egyszerűen csak össze kell mixelni a hozzávalókat és megsütni...
Mixelt kávétorta 

Hozzávalók:

Tésztához:
4 egész tojás,
200 g porcukor,
1 kávéskanál darált szemes kávé,
1 csomag sütőpor,
150 g barackíz,
1 dl szirup,
2 evőkanál rum,
120 g búzadarás liszt ( fele-fele arányban)

Krémhez:
2 tojássárga,
1 evőkanál erős feketekávé,
1 dl tej,
14 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg vaj

Elkészítése:

A  tojásokat, porcukrot, darált kávét, sütőport, és a barackízt öt percig mixeljük. Hozzáadjuk a szirupot, rumot, és a darás lisztet. Jól átmixeljük és forró sütőben sütjük.
Én közepes tortaformában sütöttem. Először nagy lángon, majd kb. 10 perc múlva takarékon sütöttem  tovább kb. 45 percig.  Ha kihűlt kettévágjuk és kávékrémmel töltjük meg.

A krémhez a tojássárgákat, kávét, tejet, cukrot, és a kakaót összekeverjük és gőz felett sűrűre főzzük, majd amikor kihűlt hozzákeverjük a habosra vert vajhoz. Ezzel töltjük meg a tortát, az oldalát és a tetejét is ezzel a krémmel kenjük meg.
Húsvét lévén tojáscukorkával és színes tortadarával díszítettem, de a recept szerint a tojásfehérjék főtt habját is használhatjuk díszítésnek.

2016. március 24., csütörtök

Tiramisu

Finom sütés nélküli  babapiskótás, mascarpone sajttal készült torta. Isteni finom! Könnyen  és  gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
3 evőkanál cukor,
3 tojás,
Amaretto likőr, vagy rum esetleg mandula likőr
25 dkg mascarpone sajt,
1 vaníliás cukor,
1 csomag babapiskóta,
1-2 dl fekete kávé,
kakaópor

Elkészítése:
A tojássárgákat a három evőkanál cukorral habosra keverjük, likőrrel ízesítjük, majd 25 dkg mascarpone sajttal összekeverjük.
A 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral felverjük, majd a krémhez adjuk, és óvatosan belekeverjük.
A babapiskótát fekete kávéba áztatjuk. De vigyázzunk, hogy ne ázzon szét!
Egy közepes, kapcsos tortaformába rakjuk a kávés babapiskótát szorosan egymás mellé egy sorban, Erre egy sor krém kerül, a szélét is körberakjuk babapiskótával, majd megint piskóta és ismét krém. A tetején vastagon hagyjunk krémet, hűtőbe tesszük, legalább két órára, de minél tovább van a hűtőben, annál jobban összeérnek az ízek. A tortaforma oldalát eltávolítjuk, a tortát megszórjuk kakaóporral, és egy szép szalaggal átkötjük, és már kész is az ünnepi tortánk.

Áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok!

2016. március 19., szombat

Tarka sós sütemény

Egy fajta tésztából készítettem háromféle, színes sós süteményt. Frissen a legfinomabb! Gyerekek kedvence.
Tarka sós sütemény

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg margarin,
1 evőkanál 10 % ecet,
6 evőkanál hideg víz,
1 kiskanál só,

Színesítéshez:
paradicsompüré,
zöld fűszer (petrezselyemzöld, metélő hagyma, édeskömény zöldje, stb.)
5+5 dkg reszelt sajt

A kenéshez:
1 tojás

Elkészítése: 

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. A kezünk melege ne túl sokáig érje. Cipót formálunk belőle és lisztezett folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 3 felé vágjuk. Az egyik részbe annyi paradicsompürét keverünk, hogy szép rózsaszín legyen.
A másikba kerül a reszelt sajt, a harmadik részbe, pedig a zöld fűszer.
A rózsaszínből perec kiszúróval, pereceket készítünk, a tetejét is megkenjük paradicsompürével, vagy kehcsöppel. A sajtosat téglalap alakúra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajtot reszelünk rá és derelye metszővel ujjnyi széles csíkokat vágunk, így kerül a tepsibe. A harmadikból derelye metszővel háromszögeket vágunk, megkenjük tojással, tepsibe rakjuk és aranysárgára sütjük.

UI.: Véletlenül megcseréltem a formákat, így lett a sajtosból háromszög és a zöld fűszeresből rúd.
        Az eredeti megoldással még mutatósabb.


2016. március 18., péntek

Színes szemek

Finom ropogós keksz gyümölcsökkel, csak úgy eteti magát! Nem drága sütemény, gyorsan elkészül.
Színes szemek

Hozzávalók:

180 g vaj,
130 g cukor,
1 vaníliás cukor,
rum aroma,
250 g liszt,
2 kiskanál sütőpor,
kristálycukor,
gyümölcs

Elkészítése:

A vajat, cukrot, aromát jól elkeverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk. A tésztából cseresznye nagyságú golyókat formálunk. Ezeket a kristálycukorba belenyomjuk és a nem cukros felével a sütőlapra helyezzük, Hagyjunk neki helyet, mert szét fog terülni. Színes gyümölcsökkel, kandírozott gyümölccsel, vagy aszalt gyümölccsel díszítjük. Én aszalt szilvát és körtét raktam rá. Előmelegített sütőben sütjük.
Többféle süteményt készítettem, ez volt az első, ami elfogyott! Ízlett mindenkinek.

Jó étvágyat hozzá!

2016. március 17., csütörtök

Rakott csirkemell

Különleges, ízletes és kiadós rakottas. Mindenki kedvence!
Rakott csirkemell

Hozzávalók:

Négy szelet csirkemell filé,
2 paprika,
1 kaliforniai paprika,
2 hegyes erős paprika,
8 szelet bacon,
4 szelet sonka,
2 szál újhagyma,
20 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál mustár,
só, bors ízlés szerint,
szárnyas fűszerkeverék,
4 dl tejföl,
étolaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeleteljük, egy kicsit kiklopfoljuk, és szárnyas fűszerkeverékkel, sóval, borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe tesszük és megkenjük mustárral. Minden szeletre teszünk bacont. A paprikát és a hagymát felszeletjük, mindegyik fajta paprikából és hagymából teszünk a húsokra. Erre kerül egy-egy szelet sonka. Az egészet megkenjük tejföllel és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb. 30-40 perc a sütési idő). Zöldséges rizst készítettem mellé.

2016. március 16., szerda

Budai szelet

A legfinomabb  karamellkrémes sütemény receptem, 35 éve került bele a receptes füzetembe. Azóta sütögetem újra és újra. A finom karamellkrém mellett a csokimáz is igazán különleges.
Budai szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 tojás,
1/2 kávéskanál szódabikarbóna,
Kb. 2 dl tejföl

Töltelékhez:
15 dkg kristálycukor,
1/2 l tej,
3 evőkanál liszt,
15 dkg vaj,
2 evőkanál porcukor,
1 evőkanál tej

Csokoládémázhoz:
16 dkg margarin,
16 dkg porcukor,
1 kávéskanál kakaó,
2 kávéskanál liszt,
2 evőkanál tej

Elkészítése:
A tésztához a cukrot, a vajjal és a tojással habosra keverjük, majd beleöntjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk, pihentetjük félórát. Tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
A következő töltelékkel töltjük:
A 15 dkg cukrot  barnára pirítjuk, óvatosan felöntjük a 1/4 l forró tejjel és addig forraljuk, amíg teljesen felolvad. Beleöntjük folyamatos kevergetés mellett a másik 1/4 l tejet, amibe előzőleg beletesszük a  lisztet és simára keverjük. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A krémhez a vajat a cukorral és a tejjel habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt karamelles masszát, és jól elkeverjük. A két tésztalap közé kenjük. A tetejére öntjük a csokimázat, amit úgy készítünk, hogy a margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót és folyamatosan kevergetve a lisztet és a tejet. Addig keverjük míg összeáll. Levesszük a tűzről és azonnal a tésztára kenjük.

2016. március 5., szombat

Hímes tojásaim

Idén saját készítésű kifújt és vakart tojásokat készítek az unokáimnak. Amikor a főzéshez, sütéshez tojásra van szükségem, akkor nem feltöröm a tojást, hanem kifújom. Így gyűjtöttem a tojáshéjakat.
A tojásokat alaposan megmostam, majd egyik végén kisebb, a másik végén nagyobb lyukat fúrtam. A kisebb lyukon keresztül fújtam ki a tojásokat. Tojás festékkel megfestettem, majd egy tördelhető pengés ipari késsel mintákat vakartam a tojásokra, végül színtelen körömlakkal lekentem.
Íme az eredmény:

2016. február 14., vasárnap

Burgonyás sárgarépakrém

Vitamindús, könnyen emészthető, kímélő ez a krém. Szárnyas húsok mellé köretnek nagyon finom, vagy feltéttel főzelékként is fogyasztható. Eperoham utáni diétás ételek egyike főfogásként.  Vegetáriánusok is kipróbálhatják. A sárgarépa karotin tartalmú ( A vitamin elő anyaga), ami zsírban oldódó vitamin, ezért mindig egy kis zsiradékkal együtt készítjük el.
Burgonyás sárgarépakrém

Hozzávalók: (1 személyre)

1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 szem burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál napraforgóolaj,
ízlés szerint só és ételízesítő.

Elkészítése:

Felszeleteljük a zöldségeket, és a fokhagymával együtt beletesszük egy lábasba. Felöntjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Megfőzzük, hozzáadjuk az olajat, és az ízesítőket. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, krumplipüré állagú lesz.

U.I.:  Egy fájdalmas epegörcsön vagyok túl, és most diétáznom kell. Kétségbe estem, hogy mit fogok én enni, ha nem ehetek magyaros, fűszeres ételeket. Megtapasztaltam, hogy a diétás étel is lehet finom!

2016. február 1., hétfő

Diós-meggyes palacsinta vaníliaöntettel

A kisebbik fiam kérésére sütöttem ezt a palacsintát.  Egy tartalmas leves és desszertként ez a palacsinta elég ebédre. Nagyon laktató és ízletes étel.
Diós-meggyes palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:
 Az arány ez, ahány tojás, annyiszor vesszük a többi anyagot is.
Én két tojással készítettem, 10 palacsinta lett belőle.
1 tojás,
1 dl tej,
1 dl szódavíz,
10 dkg liszt,
csipet só
a sütéshez zsír, vagy olaj

A töltelékhez:

20 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
1 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál sárgabaracklekvár,
1 üveg meggybefőtt,

Az öntethez:

1/2 csomag vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
3 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A keverőtálba raktam a hozzávalókat, előbb a tojást, majd a folyékonyat, végül a lisztet és gépi habverővel simára kevertem. Palacsinta sütőbe felforrósítottam egy evőkanál zsírt, majd egy kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát öntöttem bele, Mindkét felét átsütöttem. A kisült palacsintákat diós krémmel töltöttem meg.
A diós krémhez a tejet felforraltam, és belekevertem a diót, cukrot, vaníliás cukrot. Amikor a tűzről levettem, akkor kevertem bele a baracklekvárt, Ezzel töltöttem meg a palacsintákat, majd meggyet szórtam rá. Összehajtogattam és vanília öntettel tálaltam.
Az öntethez felforraltam a tejet, egy kevés hideg tejjel kikevertem a pudingport, cukrot, és vaníliás cukrot. A forró tejbe öntöttem és simára kevertem. A töltött palacsintára öntöttem.
Nagyon finom, 1-2 palacsintával jó lehet lakni.
Jó étvágyat hozzá!

2016. január 31., vasárnap

Mexikói csilis bab

Ma egy finom ínyencséget készítettem a gyerekeimnek, nagyon szeretik a bab minden formáját. Ezért egy pikáns ízű, mexikói fűszerezésű babot főztem darált hússal.

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús,
1 nagy fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 piros paprika,
1 zöld paprika,
20 dkg sűrített paradicsom,
vörös bab konzerv (400 gr-os),
csemege kukorica konzerv ( 400 gr-os),
1 teáskanál erős Pista, vagy 2 csili paprika,
1 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fekete bors,
1 teáskanál fűszerkömény,
2 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika,
1 teáskanál oregano,
2 teáskanál zeller zöld, vagy petrezselyemzöld,
kevés reszelt citromhéj,
1 teáskanál porcukor,
3 evőkanál napraforgóolaj,

Elkészítése:

Forró olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkockázott paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és folyamatosan kevergetve 10 percig nagy lángon pirítjuk. Ezután öntjük hozzá a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Felforraljuk, majd bele tesszük a babot és a kukoricát, ha szükséges még kevés vizet önthetünk alá. 10 percig főzzük még, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel tálaljuk.

U.I.: A fűszerek helyett, használhatunk mexikói alapport is.


2016. január 24., vasárnap

Mézes-ketchupos-csípős és szezámmagos falatok

Nagyon szeretem az édes-csípős ételeket. Igazán különleges ízkombináció. Aki eddig még nem próbálta érdemes kipróbálnia.

Hozzávalók:

20 dkg sertéscomb (1 főre számolva)
só, bors ízlés szerint,
1 tojás,
1/2 dl  tejes víz, (fele-fele arányban)
4 evőkanál liszt,

szószhoz:
2 evőkanál ketchup,
3 evőkanál méz,
Erős Pista ízlés szerint,
szezámmag

Elkészítése:

A húst kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Sűrű palacsinta tésztát készítünk a vízből, tojásból és a lisztből, csipet sót is teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Ebbe forgatjuk bele a húskockákat. Majd bő, forró olajban a bundás húsok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.Lassan sütjük, hogy jól átsüljön, Majd kiszedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
A szószhoz a mézet, ketchupot és az Erős Pistát összekeverjük, szórunk bele ízlés szerint szezámmagot és ebbe forgatjuk a kisült húsokat.
Én főtt rizzsel és sült krumplival tálaltam.

U.i.: Ezt az ötlet HahoPihe Konyhája adta. Csak a saját ízlésemre átdolgoztam egy kicsit. Ő csirkemellből készítette, de nekem csak comb volt itthon, így hát ebből készítettem. Annyira megtetszett, hogy azonnal el kellett készítenem, és nem bántam meg, nagyon finomra sikerült.

2016. január 19., kedd

Tócsni, avagy krumplis-lepény

Gyorsan szerettem volna valami finomat, és eszembe jutott a krumplilepény! Nagyon finom, ropogós klasszikus, gyorsan elkészíthető és olcsó étel. Rég ettem már ilyet, nagyon jól esett!

Hozzávalók:

1 főre:(öt lepény)
 2 szem burgonya,
1 kisebb vöröshagymának a fele,
2 evőkanál tejföl,
2 evőkanál liszt,
1/4 kávéskanál só,
bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez.
Tócsni

Elkészítése:

A krumplit és a vöröshagymát nyersen lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, a tejföllel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy keményebb masszát kapjunk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, ebbe tesszük kanalanként a masszát, majd kanállal ellapítjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétával a felesleges olajat felitatjuk. Melegen tálaljuk, én fokhagymamártást készítettem mellé.
Tálalhatjuk tejföllel, amit fokhagymával ízesítünk, ketchuppel, vagy sajttal, de a friss saláták is jól illenek mellé.

U.I.:
Az eredeti receptben 1 tojás kell hozzá, de én tojás helyett tejfölt használtam, nekem így jobban ízlik.
Friss zöld fűszerekkel is lehet ízesíteni, pl. petrezselyemzölddel stb.

2016. január 9., szombat

Csokoládé torta

Annám nagyon szereti a csokitortát, ezért készítettem egyet. Amikor utoljára nálam jártak, azt kérte,  " Mamikám legközelebb, mire jövök kerek tortát csinálj nekem!" Hát lehet ilyen kérésnek ellenállni? Ugye, hogy nem! Én legalábbis nem tudtam... Látva unokáim ragyogó arcát, megérte a fáradtságot!
Csokoládé torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
7 egész tojás,
17 dkg cukor,
17 dkg darált dió,
2 evőkanál kakaó,
1 kiskanál rétesliszt,
késhegynyi sütőpor

Krémhez:
2 tojássárga,
1 evőkanál erős feketekávé,
1 dl tej,
14 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg vaj,

Tetejére:
tejszínhab,
meggy,

Oldalára szeletelt mandula.

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután a dió és a kakaó kerül bele, végül egy kiskanál réteslisztbe elkevert késhegynyi sütőport is belekeverjük.
Egy kizsírozott, kilisztezett közepes tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt sül meg. Eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklángon sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. A sütőben még állni hagyjuk (nyitott ajtónál).
Ha kihűlt három lapra vágjuk. és megkenjük a krémmel a tetejét is.
A krém készítése:
Két tojássárgáját az 1 evőkanál kávéval, tejjel, cukorral, és a kakaóval simára keverjük. Gőzüstben sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve belekeverjük a vajat.
Ezzel töltjük meg a tortát, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük vele. Az oldalára szórunk szeletelt mandulát. A tetejét tejszínhabbal, meggyel díszítjük. 

2015. december 30., szerda

B.Ú.É.K!


Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

B.Ú.É.K!

  Borongós napok tűnjetek tova,
Okkal szomorú ne legyél soha!
Lépteid kísérje töretlen szerencse,
Derűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
Oszoljanak el az óévnek sötét árnyai,

Gúzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!


Új évet hozzon a nesztelen iramló idő,
Jöjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

Évek ha múltok, ha elszálltok napok,
Vidámságot, örömet számolatlan adjatok!
Elfusson most az óévnek malaca,
Többé ne legyen senkinek panasza!

Kerüljön betegség, bánat messzire,
Írmagjuk is vesszen mind a semmibe!
Vágyaid sorra valóra váljanak,
Álnok szavak többé ne bántsanak!
Növekedjen az igaz barátok tábora,
Okosan élj, ne legyél ostoba!

Kívánom neked, legyen 365 szép ünneped!

 

2015. december 20., vasárnap

Mézeskalács házikó

Unokáimnak idén is készítettem mézeskalács házikót karácsonyra. Tavaly is nagyon örültek a kis házikónak. A receptjét nem írom le még egyszer a mézeskalácsnál már leírtam.
Recept itt.

Mézeskalács házikó
Az alapjának egy tálcát használtam sablonnak és körbe vágtam a tésztán.
Keménypapírból vágtam ki egy 18 cm x 12 cm-es téglalapot sablonnak. A vékonyra sodort tésztából 4 ilyen téglalapot csináltam ezek lesznek a házikó két hosszabbik oldala és a teteje.
Ugyancsak papírból vágtam egy 12 cm x 12 cm -es kockát, a kocka a tetején van egy háromszög, aminek a két szára  8 -8 cm -es. Ezt egyben vágtam körbe a papírból. Ezt a sablont 2 x vágtam ki a tésztából. Még a nyers tésztán jelöltem ki az ablakokat és ki is vágtam. Ezután forró sütőben megsütöttem. Gyorsan sül. Hagytam kihűlni.
Az írókához 2 tojásfehérjét, 14 dkg porcukorral és pár csepp citromlével gőz felett  kemény habbá vertem.
Egy nejlonzacskót kilyukasztottam az egyik végén, ebbe töltöttem a habot és ezzel díszítettem a lapokat. A tetejét terülőmázzal vontam be. Ezt úgy készítettem, hogy az írókához pár csepp vizet adtam és ecsettel vittem fel a tésztára. Hagytam megszáradni a habot. Másnap következett az összeállítása, ugyancsak írókával, amit a házikó belsejében vittem fel. Ezzel az írókával díszítettem az apró mézes-kalácskákat is.

2015. december 7., hétfő

Paprikás pogácsa

Ez a tömör, ropogós pogácsa a kisebbik lányom egyik kedvence, nekem kicsit kemény, én jobban szeretem az omlósat. Nagyanyám szokott ilyet sütni.
Paprikás pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 kávéskanál só,
4 kávéskanál piros fűszerpaprika,
1 kávéskanál őrölt fekete bors,
2 tojás + 1 a kenéshez,
2 evőkanál tejföl,
1 evőkanál zsír,
Kb. 2 dl víz

Elkészítése:

A lisztet a fűszerekkel és a sóval elkeverjük, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ezután adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt és a vizet. Összegyúrjuk és nyolc részre osztjuk és egyenként még átgyúrjuk. A kis gombócokat külön-külön kisodorjuk. Késsel rácsosra vagdossuk a tetejüket és felvert tojással megkenjük. Lisztezett, zsírozott sütőlemezre rakjuk és  előmelegített sütőben megsütjük.

2015. november 27., péntek

Szívtorta

Mama légyszíves csinálj nekem csokitortát!- kérte a kis unokám. Mami pedig elolvadva neki látott a sütéshez...
Szívformát választottam, hogy kifejezzem érzelmeimet iránta.
A nyáron kaptam torta receptet egy kedves ismerősömtől. Liszt nélkül készül a tortalap. Liszt nélkül még nem sütöttem tortát ez volt az első, de nem az utolsó.
Szívtorta 

Hozzávalók:
A tortához:
8 egész tojás,
15 dkg porcukor,
21 dkg dió, (mandula, vagy mogyoró is jó)
5 dkg reszelt csokoládé,
1 kávéskanál őrölt feketekávé,
1 teáskanál kakaópor

Krémhez:
5 tojássárgája,
5 evőkanál feketekávé,
15 dkg porcukor,
1 kávéskanál liszt,
5 dkg reszelt csokoládé,
1 kávéskanál kakaó,
30 dkg vaj

Elkészítése:

A nyolc tojássárgáját a porcukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a diót, kakaót, csokoládét és a kávét, jól kikevertem. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és lazán belekevertem a masszába.
Ezután zsírozott, lisztezett szívformába öntöttem és forró sütőben sütöttem. 10-15 percig teljes lángon, majd amikor feljött a tészta és kezdett pirulni, akkor takarékon sütöttem kb. még 30 percig, hogy átsüljön a tészta. Kihűlés után ketté vágtam és a következő krémmel töltöttem meg. Az oldalát és a tetejét is ezzel a krémmel vontam be. Reszelt és késsel faragott csokoládéval megszórtam a tetejét és torta gyönggyel díszítettem.
A töltelékhez a tojássárgákat a porcukorral és a többi hozzávalóval elkevertem és vízüst felett sűrűre főztem. A vajat robotgéppel habosra kevertem, majd hozzáadtam a csokikrémet és jól összekevertem.

Nagyon ízlett az egész családnak!

U.I.: Az eredeti recept nem ír lisztet a krémbe sem. Én azért tettem bele, hogy biztosan kemény legyen a krém. 

2015. október 23., péntek

Csokiszalámi

A hosszú hétvége alkalmából, olyan sütit választottam, amit mind a két vőm szeret. Nekik kedveskedtem a csokis finomsággal. Egyszerű és gyors sütés nélküli édesség.

Hozzávalók:

1/2 kg keksz,
1 csésze feketekávé,
1/2 rumaroma,

50 dkg cukor,
25 dkg Rámamargarin,
2 egész tojás,
3 evőkanál kakaó
Csokiszalámi

Elkészítése:

A kekszet kisebb-nagyobb darabokra tördeltem, meglocsoltam 1 csésze feketekávéval, amibe öntöttem rumaromát is. Csak a kemény, ropogós keksz a jó!
A margarint felolvasztottam és belekevertem a cukrot és a kakaót, folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a felvert tojásokat. Addig főztem, amíg a cukor felolvadt, majd hagytam hűlni egy kicsit.
Végül ráöntöttem a kekszre és jól összeforgattam az egészet.
Alufóliára öntöttem az egyik felét és rúd alakúra formáltam, majd a másik felével is így tettem.
Mindkét rudat hűtőszekrényben hagytam másnapig. Ekkor kibontottam és porcukorba hempergettem,  így még inkább hasonlít a szalámira.

U.I.
Előfordult már az is, hogy őzgerinc formát béleltem ki alufóliával és abba öntöttem a masszát. 

2015. október 11., vasárnap

Diós pogácsa

A tragédia óta nem volt kedvem se főzni, se sütni, de még a gép elé ülni sem! Vártam az unokáimat, így aztán nem nagy kedvel, de neki láttam a sütéshez, mert ugye a nagyi az mindig süt valami finomságot...Mivel a diónak van a szezonja, így diós pogácsával kedveskedtem a kis családomnak.
Diós pogácsa

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
20 dkg darált dió,
25 dkg margarin,
1 pohár tejföl,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
1 evőkanál cukor,
2  lapos  kávés kanál só

Kenéshez:
1 egész tojás

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekevertem, majd elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a tejfölt és a tojásokat, alaposan összegyúrtam. Kinyújtottam a tésztát kb. ujjnyi vastagra, késsel bevagdostam a tetejét először függőlegesen, majd merőlegesen is, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd megkentem  felvert tojással és egy kevés darált diót szórtam a tetejére. Zsírozott, lisztezett tepsibe raktam a kis pogácsákat, majd forró sütőben pirosra sütöttem.

Szép estét mindenkinek!
Dió gyógyhatása itt.

2015. szeptember 13., vasárnap

Fügeragú

A sok fügém, hogy ne vesszen kárba, igyekszem az étrendünkbe is beilleszteni. Ezért találtam ki ezt a ragút. Aki szereti az édes-savanyú ízeket, annak biztosan ízleni fog. Érdekes új ízek, de nekem bejött!
Sült hús mellé krumplipürével együtt tálaltam.
Fügeragú

Hozzávalók:

8 füge,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
5 evőkanál ketchup,
1 lapos evőkanál liszt,  
2 dl víz,
1 ág kakukkfű,
csipet kurkuma,
csipet törött magyarbors,
csipet só
2 evőkanál olaj,

Elkészítése:

A hagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, megszórtam a liszttel, felengedtem a vízzel. Beletettem a ketchupöt és a mézet, valamint a fűszereket is, végén került bele a felaprított füge. Körülbelül 10-15 percig főztem és már kész is volt. Még melegen tálaltam a hússal és a krumplipürével együtt.


Fügelekvár

Ennyi fügém még sohasem volt, valamit kezdenem kellett vele, most lekvárt főztem belőle, tartósítószer nélkül.
Meg is kóstoltam, isteni az íze!
Fügelekvár

Hozzávalók: 

1 kg füge,
20 dkg cukor, ( a füge is jó édes, ezért nem raktam hozzá több cukrot.)

Elkészítése:

A fügét megmostam, majd négybe vágtam és elkevertem a cukorral. 24 órát hagytam pihenni. Másnap  egy lábasban felfőztem, addig főztem, amíg a kellő sűrűséget elérte. Ezután csírátlanított üvegbe töltöttem, lezártam és meleg dunsztba tettem.

A füge gyógyhatásai itt.

2015. szeptember 12., szombat

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos: A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a páros...

Kókusz kocka

Nagyon régen sütöttem már ezt a sütit, ezért esett erre a finomságra a választásom.
Kókusz kocka

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg cukor,
2 egész tojás,
5 dkg zsír,
4 evőkanál méz,
1/2 l tej,
35 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.

Krémhez:
25 dkg margarin,
5 dkg kakaó,
4 evőkanál rum,
38 dkg cukor,
10 evőkanál tej,
2 csomag kókuszreszelék

Elkészítése:

A cukrot, tojást és a zsírt kikevertem, beletettem a mézet és a tejet is, ezzel is elkevertem. Végül beleraktam a sütőporral elkevert lisztet is. Habverővel kikevertem, majd zsírozott, lisztezett tepsibe öntöttem és megsütöttem. Kb. 40 perc alatt sül meg. Hagytam kihűlni, majd felkockáztam a tésztát.
A krémhez a margarint felolvasztottam, belekevertem a cukrot, majd a kakaót, végül a rum és a tej került bele. Felfőztem közepes sűrűségűre, hagytam hűlni egy kicsit. Beleforgattam a tészta kockákat, úgy hogy mindenhol érje a csokikrém, majd azonnal kókuszreszelékbe hempergettem.

Másképpen:

Kókusz szelet:  ( Dédi receptje)
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 tojás,
3 dkg vaj,
2 evőkanál olvasztott méz,
1 sütőpor,
1 1/2 dl tej.
Az egészet jól kikeverni, zsírozott tepsibe, nem túl erős tűznél sütni.
Krém:
22 dkg vaj,
1/4 dl rum,
3 evőkanál tej,
25 dkg cukor,
2 dkg kakaópor.

A forgatáshoz:
2 csomag kókuszreszelék

Ezeket összefőzzük, míg a cukor elolvad. A 4 x 4 cm-re vágott kockákat a krémbe forgatjuk, és kókuszreszelékbe belehempergetjük.  

2015. szeptember 6., vasárnap

Körte csemege

A körte héjában és magában a gyümölcsben sok fajta vitamin,ásványi anyag, fehérje-alkotórész van, egymással harmonikus egyensúlyban. Ezek az ember anyagcseréjében jól hasznosulnak.
Tartalmaz káliumot, nátriumot, rezet, cinket, kalciumot, foszfort.  Magas a folsav tartalma, ami a vérképzéshez szükséges, valamint a "boldogsághormon" termelődését segíti elő.
Nagyon fontos tulajdonsága, hogy elősegíti a nehézfémek és a mérgező anyagok (ólom, higany), és a különféle konzerváló anyagok megkötését, semlegesítését, valamint ezek kiürülését a szervezetből.
Salaktalanítja a beleket, a káliumnak köszönhetően szabályozza a vízháztartást.  A körte víz tartalma magas, ezért folyadék pótlásra is ehetjük. C vitamin tartalma az immunrendszert erősíti. 
Megszünteti a székrekedést, segít emésztési zavarokban is. A különféle vese- és húgyhólyag bántalmakat is csökkentheti.
Vilmoskörte

Hozzávalók:

4 édes körte,
2 evőkanál citromlé,
2 evőkanál méz

Elkészítése:

A gyümölcsöt mossuk meg, vágjuk fel, vegyük ki a magokat. Nyomkodjuk szét, vagy vágjuk kockákra.
Keverjük össze a citromlével és a mézzel. Csészében azonnal tálaljuk.

Nekem most érik a Vilmoskörtém, isteni finom! Édes, lédús, puha, mint a vaj...

A körte ideális gyümölcssaláták, desszertek, kompótok, gyümölcslevek készítéséhez, valamint müzlibe is finom. Harmonikus kísérője a sajtoknak, ( pl. a francia camembert mellé).
 Jól csillapítja a kisebb éhséget étkezések között.

Fogyasszunk belőle eleget!
Ne együnk körtét hasmenés esetén. A terhes anyák se fogyasszanak belőle nagyobb mennyiséget!