Blogom a kipróbált, finom receptek tárháza: Finom étel recept, egészséges étel recept, édes sütemény, sós sütemény. Olcsó, gyorsan készülő és mutatós recept képekkel.
2015. május 29., péntek
Lángos
A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a párosítás a kivételek egyike.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 szem burgonya (20 dkg)
1 tojás,
2 evőkanál étolaj,
1 teáskanál só
3 dkg élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
kb. 3 dl langyos tej,
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A krumplit megfőzzük és összetörjük. 1 dl langyos tejben, a cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és a közepébe öntjük a kovászt és a többi hozzávalót, valamint annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk. Amikor megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és tenyérnyi darabokra vagdossuk. Hagyjuk még állni 20-25 percet, majd kézzel kicsit kihúzzuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Fogyaszthatjuk fokhagymával, vagy tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
Lángos |
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 szem burgonya (20 dkg)
1 tojás,
2 evőkanál étolaj,
1 teáskanál só
3 dkg élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
kb. 3 dl langyos tej,
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A krumplit megfőzzük és összetörjük. 1 dl langyos tejben, a cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és a közepébe öntjük a kovászt és a többi hozzávalót, valamint annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk. Amikor megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és tenyérnyi darabokra vagdossuk. Hagyjuk még állni 20-25 percet, majd kézzel kicsit kihúzzuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Fogyaszthatjuk fokhagymával, vagy tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
2015. május 28., csütörtök
Csirkemell kockák sült hagymával
Egy variáció a csirkemell elkészítésére. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hétvégi ebédnek ajánlom, nagyon finom és egészséges étel.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell, (csont nélkül)
3 fej vöröshagyma,
só, bors és fűszerek ízlés szerint
Jól megy a csirkéhez pl. a kakukkfű, gyömbér, kurkuma stb.
A csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. A hagymát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. Az egészet kevés olajon átsütjük, folyamatos kevergetés mellett. Kb. 1/2 óra alatt megsül.
Kukoricás főtt rizzsel tálaltam.
U.I.:
Még finomabb, ha a csirkét már legalább két órával előbb fűszerezzük és hagyjuk állni a fűszerben. Akár egy éjszakát is állhat fűszeresen sütés előtt.
Címkék:
csirke,
Csirkemell,
ebéd,
egészséges,
egészséges étel recept,
étel recept,
hagymás,
húsos étel,
recept,
sült,
sült hús,
ünnep,
vacsora,
vöröshagyma
2015. május 27., szerda
Túrótorta
Túrótortát is készítettem a két éves unokám szülinapjára. Az édeskés túró és a savanykás gyümölcs isteni ízvilágot eredményez! Nagy melegben pedig üdítő, hűsítő finomság a hűtőből.
Hozzávalók:
Első lépés:
1 vaníliás cukor,
1/2 Rámamargarin
Ezt összekeverjük.
Második lépés:
1,5 dl langyos tej,
3 teáskanál zselatin
Ezt is összekeverjük.
Harmadik lépés:
Az első kettőt összekeverjük, majd még
1,5 dl langyos tejet keverünk bele.
A masszát kivajazott tortaformába öntjük, hűtőben tesszük, amikor megdermedt, akkor kirakjuk tetszés szerinti gyümölccsel. ( Én epret és narancsot használtam fel hozzá.)
2 epres gyümölcs zselével öntöttem le. Visszatettem a hűtőbe. Szilárdulás után levettem a forma oldalát, tejszínhabbal díszítettem, amibe habfixálót is tettem.
Nagy sikert aratott!
Túró hatásai a szervezetre: itt
Túrótorta |
Hozzávalók:
1/2 kg túró,
15 dkg porcukor,1 vaníliás cukor,
1/2 Rámamargarin
Ezt összekeverjük.
Második lépés:
1,5 dl langyos tej,
3 teáskanál zselatin
Ezt is összekeverjük.
Harmadik lépés:
Az első kettőt összekeverjük, majd még
1,5 dl langyos tejet keverünk bele.
A masszát kivajazott tortaformába öntjük, hűtőben tesszük, amikor megdermedt, akkor kirakjuk tetszés szerinti gyümölccsel. ( Én epret és narancsot használtam fel hozzá.)
2 epres gyümölcs zselével öntöttem le. Visszatettem a hűtőbe. Szilárdulás után levettem a forma oldalát, tejszínhabbal díszítettem, amibe habfixálót is tettem.
Nagy sikert aratott!
Túró hatásai a szervezetre: itt
2015. május 16., szombat
Túrós pite
A legfinomabb túrós pite receptem, mi nagyon szeretjük. Igen kiadós sütemény. Egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg Rámamargarin,
15 dkg cukor,
1 csapott kávéskanál só,
3 tojássárgája,
2 dl tejföl
1/2 citrom leve, citromhéj
A töltelékhez:
1/2 kg túró,
3 közepes nagyságú krumpli,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag mazsola,
3 evőkanál cukor, (ízlés szerint lehet változtatni)
3 tojás habja,
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük hozzáadjuk a margarint, a tojássárgákat, a citromot és annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Összegyúrjuk és két cipóra osztjuk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk a cipókat. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk a tésztát, majd erre tesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
A töltelékhez megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. Ízesítjük vaníliával, mazsolával, cukorral. Alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjék habját. Ez a krém kerül a két tésztalap közé.
Forró sütőben sütjük. Nekem 25 perc alatt sült meg. A tetejét meghintjük porcukorral. Szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg Rámamargarin,
15 dkg cukor,
1 csapott kávéskanál só,
3 tojássárgája,
2 dl tejföl
1/2 citrom leve, citromhéj
A töltelékhez:
1/2 kg túró,
3 közepes nagyságú krumpli,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag mazsola,
3 evőkanál cukor, (ízlés szerint lehet változtatni)
3 tojás habja,
Túrós pite |
Elkészítése:
A poranyagokat összekeverjük hozzáadjuk a margarint, a tojássárgákat, a citromot és annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Összegyúrjuk és két cipóra osztjuk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk a cipókat. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk a tésztát, majd erre tesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
A töltelékhez megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. Ízesítjük vaníliával, mazsolával, cukorral. Alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjék habját. Ez a krém kerül a két tésztalap közé.
Forró sütőben sütjük. Nekem 25 perc alatt sült meg. A tetejét meghintjük porcukorral. Szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá!
2015. május 7., csütörtök
Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában
Magyaros fűszerkeverékkel pácoltam, szezámmagos bundában sütöttem. Isteni finom lett! A fűszerkeverék házi készítésű...a nagyi titka...Franciasalátával és rizzsel tálalva.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell,
magyaros fűszerkeverék, amit magunk készítünk,
ízlés szerint só,
egy kevés liszt,
egy kevés szezámmag,
olaj a sütéshez
A magyaros fűszerkeverékhez:
Elkészítése:
Este a csirkemellet négybe vágtam, majd még mindegyik darabot kettévágtam, hogy ne legyen olyan vastag. Megsóztam a szeleteket, elkészítettem a fűszerkeveréket és beleforgattam a húsokat, lefedtem és a hűtőbe tettem.
Másnap csak egy kis szezámmagos lisztbe forgattam és olajban megsütöttem. Frissen tálaltam.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell,
magyaros fűszerkeverék, amit magunk készítünk,
ízlés szerint só,
egy kevés liszt,
egy kevés szezámmag,
olaj a sütéshez
A magyaros fűszerkeverékhez:
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt magyarbors,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 kávéskanál kurkuma,
1/2 kávéskanál gyömbér,
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény,
1/4 kávéskanál szerecsendió,
Összekeverjük a poranyagokat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 1 dl olajat öntünk rá, elkeverjük és ezzel pácoljuk be a húsokat.
Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában |
Este a csirkemellet négybe vágtam, majd még mindegyik darabot kettévágtam, hogy ne legyen olyan vastag. Megsóztam a szeleteket, elkészítettem a fűszerkeveréket és beleforgattam a húsokat, lefedtem és a hűtőbe tettem.
Másnap csak egy kis szezámmagos lisztbe forgattam és olajban megsütöttem. Frissen tálaltam.
Címkék:
csirke,
Csirkemell,
ebéd,
egészséges étel recept,
egyszerű,
étel recept,
fokhagyma,
fűszeres,
gyors,
gyömbér,
húsos étel,
kurkuma,
nagyi titkai,
vacsora
2015. május 5., kedd
Franciasaláta
A vasárnapi ebéd részét képezte nálunk a franciasaláta. Sült húsok mellé kiváló köretnek, hidegtálak elmaradhatatlan része. Friss zöldségektől vitamindús, a házi majonéztől pedig ízletesebb étel.
Hozzávalók:
4 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
2 szem alma,
2 savanyú uborka (közepes méretű)
2 tojás,
10 dkg cukorborsó,
2 szem krumpli,
Majonézhez:
fél kávéskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál mustár,
2 dl olaj,
2 tojássárgája,
kevés citromlé,
kevés fehér bors
2 dl tejföl
Elkészítése:
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit, cukorborsót kevés vízben megfőzzük, A tojást is megfőzzük külön edényben. Az almát és az uborkát felkockázzuk. A kihűlt tojásokat apróra vágjuk. Hidegen keverjük össze a zöldségeket a majonézünkkel.
A majonéz készítése:
Habverővel kikeverjük a tojássárgákat, a cukort, a borsot és a sót. Addig keverjük, míg világosabb színű habos lesz. Ezután adjuk hozzá az olajat cseppenként jól elkeverve, Sűrűnek kell lennie. Majd ezután belekeverjük a mustárt és a citromlét, végül hozzátesszük a tejfölt is. Jól elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük Lehűtjük, 1-2 órát állni hagyjuk és tálalható.
U.i.:
A cukor, só, bors és mustár mennyisége szájíz szerint változhat. Ki, hogyan szereti. Kapható franciasaláta alap, abból is el lehet készíteni és kész majonézzel is készülhet. Természetesen így gyorsabb, de ha friss zöldségekből készül sokkal vitamindúsabb és finomabb ízű.
Hozzávalók:
4 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
2 szem alma,
2 savanyú uborka (közepes méretű)
2 tojás,
10 dkg cukorborsó,
2 szem krumpli,
Majonézhez:
fél kávéskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál mustár,
2 dl olaj,
2 tojássárgája,
kevés citromlé,
kevés fehér bors
2 dl tejföl
Franciasaláta |
Elkészítése:
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit, cukorborsót kevés vízben megfőzzük, A tojást is megfőzzük külön edényben. Az almát és az uborkát felkockázzuk. A kihűlt tojásokat apróra vágjuk. Hidegen keverjük össze a zöldségeket a majonézünkkel.
A majonéz készítése:
Habverővel kikeverjük a tojássárgákat, a cukort, a borsot és a sót. Addig keverjük, míg világosabb színű habos lesz. Ezután adjuk hozzá az olajat cseppenként jól elkeverve, Sűrűnek kell lennie. Majd ezután belekeverjük a mustárt és a citromlét, végül hozzátesszük a tejfölt is. Jól elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük Lehűtjük, 1-2 órát állni hagyjuk és tálalható.
U.i.:
A cukor, só, bors és mustár mennyisége szájíz szerint változhat. Ki, hogyan szereti. Kapható franciasaláta alap, abból is el lehet készíteni és kész majonézzel is készülhet. Természetesen így gyorsabb, de ha friss zöldségekből készül sokkal vitamindúsabb és finomabb ízű.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)