2019. október 6., vasárnap

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Sakk szelet

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Sakk szelet:
Ez a margarinos sütemény nagyon mutatós. Az édes tészta, a savanykás lekvár és dió igazán finom ízharmóniát eredményez. Egy sárga és egy ka...

2019. szeptember 23., hétfő

Szüreti felvonulás Igalban


A második kapu volt a templomtéri. Itt készítettem ezt a kis ízelítőt.  Fogadjátok szeretettel tőlem.



























2019. szeptember 22., vasárnap

Kevert almás süti

Itt van a szüret ideje, az érett gyümölcs és a beérett termés betakarításának ideje.
Városkánkban ma van a szüreti felvonulás. Ilyenkor az állomásokon szokás megkínálni a felvonulókat egy kis süteménnyel, itallal...  Egyszerű, gyors almás sütivel járulok hozzá az ünnep sikeréhez.

Hozzávalók:
5 szem alma,
1 pohár kefir,
1 kefires pohár cukor,
1 tojás,
2 kefires pohár liszt,
1 kefires pohár étolaj,
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Az almát meghámoztam, a magházát kivágtam, kockákra szeltem. A kefirt, tojást, cukrot és fahéjat habosra kevertem, majd hozzá kevertem az olajat, végül a liszttel is elkevertem. Beleforgattam az almát és zsírral kikent, kilisztezett tepsibe öntöttem (sütőpapírral is bélelhetjük a tepsit). Előmelegített ( 200 fok) sütőben megsütöttem kb. fél óra alatt. (Amikor a teteje aranybarnára pirul akkor jó, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e), majd kihűlve szeleteltem.

 Az illata mennyei...hát még az íze...!


2019. június 15., szombat

Bodzaszörp házilag

Bodzaszörpöt készítettem. Na, nem nagy adagot, ekkora adagot bárki tud otthon készíteni. A bodza meghűlés  esetén is jótékony hatású, valamint csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom! Az unokáim szeretik.

Hozzávalók:
10-12 bodzavirág,
1.5 l víz, 
1 kg cukor,
1 citrom,
1 evőkanál citromsav,
1 lapos mokkáskanál tartósító, ( Én natrium benzoátot használtam.)

Elkészítése:
A vízet felforraltam, majd kihűtöttem. A cukorból 10-15 dkg karamellizáltam, majd lassan felengedtem a forralt vízzel, kb. 2dl vízet öntöttem rá. Óvatosan kell ráönteni, mert könnyen kifuthat a karamell. A maradék langyos vízben feloldottam a maradék cukrot, beletettem a citromsavat és a tartósítót. 
A bodzát nem mostam meg, hanem hagytam 2-3 órát egy tálcára terítve, hogy a bogarak, ha vannak benne kitudjanak repülni. (Van aki megmossa, de akkor az értékes virágpora is kimosódik belőle. Én ezért nem mosom meg.)
A virágokat beletettem egy porcelán tálba, rákarikáztam a citromot. A két cukros lét összekevertem és ráöntöttem a bodzavirágokra, citromkarikákra. 
Megkevertem, rátettem a tetejét, majd hűvős helyre tettem. 5 napig minden nap megkevertem egyszer-kétszer. Az ötödik nap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Mehetett is a helyére a kamrába. Lehet petpalackba is tölteni, olyankor célszerű összenyomni a palackot annyira, hogy a lé egészen a tetejére feljöjjön és úgy rácsavarni a kupakot, így légmentesen zárjuk le. 

U.I.:
Ha tudjuk, hogy gyorsan el fog fogyni a szörpünk, akkor a tartósítót el is hagyhatjuk, mert hűtőszekrényben 1-2 hétig a nélkül is eláll.


2019. január 1., kedd

Boldog új évet kívánok!

Venczel Alexandra:Köszöntő


Bort búzát, békességet,
Otthonodba melegséget,
Lányodnak egészséget,
Dolgos napokra könnyedséget,
Otthonodba szeretetet,
Gyengéknek erősséget,
Új utad legyen szerencsés,
Jég hátán is megélj,
Életed könnyű legyen,
Véleményed mindig legyen,
Engem el ne feledj,
Tenéked én ezt kívánom az új évre.



2018. május 10., csütörtök

Raffaello golyók

Egy nagyon egyszerű és finom sütés nélküli kókuszos finomságot készítettem.
Nem sok minden kell hozzá és nagyon finom.
Raffaello golyók

Hozzávalók:
3 evőkanál liszt,
5 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
10 dkg Rámamargarin,
30 dkg kókuszreszelék,
mandula

Elkészítése:

A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot a tejjel csomómentesre keverjük, felfőzzük. Hozzákeverjük a margarint és 20 dkg kókuszreszeléket. Egy picit még főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt kis golyókat formálunk, melynek a közepébe egy mandulát nyomunk. A maradék kókuszba beleforgatjuk.
Gyorsan megvan, mutatós és mennyei íze van. 

2018. április 4., szerda

Citromos szelet

Régi lakodalmas sütemény, amit most elővettem és megsütöttem. Tulajdonképen a lapok a mézes krémes lapjaihoz hasonlítanak, méz nélkül és citromos krémmel töltve. Egy egyszerű, olcsó sütemény, de finom!
Citromos szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
1 egész tojás,
14 dkg zsír,
1/2 csomag sütőpor,
14 dkg porcukor,
40 dkg liszt,
2 dl tejföl

Krémhez:
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,

Továbbá kell hozzá még 4-5 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük, a zsírt elmorzsoljuk a poranyaggal, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk, majd  tepsihátán, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen  egyenként megsütjük a kb. 25x40 cm darabokat (közepes tepsi méret). Világosra sütjük, kb. 10-15 perc alatt sül meg 180 fokon.

A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és a citromhéjat a  levével együtt. Kihabosítjuk. Hidegen töltjük a tésztalapokat.
A sorrend a következő: lap, a krém felét rákenjük, lap, megkenjük lekvárral, lap, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a maradék lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és szeleteljük.