2015. június 5., péntek

Eperhab

Eper szezon idején egy kényeztető finomság, a jó hideg eperhab. Minden évben többször is készítek ilyen frissítő, üdítő habot eperből és málnából is ugyan így. Az eper nagyon sok rutint tartalmaz, ami az erek rugalmasságát nagyban befolyásolja, ezért is előszeretettel fogyasztom.

Hozzávalók:

20 dkg eper,
20 dkg cukor,
1 tojásfehérje

Díszítéshez:
1 dl tejszínhab,
tortadara, (ami el is maradhat)

Elkészítése:

A lecsumázott, megmosott epret a robotgépem keverőtáljába teszem a cukorral együtt, beleteszem a tojásfehérjét is. A habverővel először csak első fokozaton keverem, amikor már összetört az eper, akkor állítom a legnagyobb fokozatra és kb. 5 percig keverem. Amikor már hab szerű, akkor kiadagolom kis tálkákba és tejszínhabot nyomok a tetejére. Barna tortadarával megszórom, citromfűvel és eperszemmel díszítem. Jól behűtve isteni finom!

U.I.:
A cukor mennyiségét lehet csökkenteni...

2015. június 1., hétfő

Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Ünnepi menüm részét képezte a gombával és sajttal gazdagított sült csirkemell  szelet. Igazán jól sikerült, finom lett!
Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Hozzávalók:

1 csirkemell,
25 dkg gomba ( én csiperkét használtam),
1 nagy fej vöröshagyma,
só, bors,gyömbér, kurkuma, kakukkfű és petrezselyemzöld ízlés szerint,
kb.: 20 dkg sajt (a tetejére szórni).
olaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, fűszerezzük (só, bors, gyömbér, kurkuma). Állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
A gombát megpucoljuk és felaprítjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát is és fűszerezzük ( só, bors, petrezselyemzöld). Kb. 15-20 perc alatt kész is.
A hússzeleteket olajjal kikent tepsibe, vagy sütőtálra rakjuk, ráhalmozzuk a gombát és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben megsütjük. 1/2- 3/4 óra alatt készre sül. Melegen tálaljuk.

2015. május 29., péntek

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok:
Kifőztük Június            
                                                                                     

    Kifőztük Május                                          

Lángos

A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a párosítás a kivételek egyike.
Lángos

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 szem burgonya (20 dkg)
1 tojás,
2 evőkanál étolaj,
1 teáskanál só
3 dkg élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
kb. 3 dl langyos tej,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük és összetörjük. 1 dl langyos tejben, a cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és a közepébe öntjük a kovászt és a többi hozzávalót, valamint annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk. Amikor megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és tenyérnyi darabokra vagdossuk. Hagyjuk még állni 20-25 percet, majd kézzel kicsit kihúzzuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Fogyaszthatjuk fokhagymával, vagy tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.




2015. május 28., csütörtök

Csirkemell kockák sült hagymával


Egy variáció a csirkemell elkészítésére.  Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hétvégi ebédnek ajánlom, nagyon finom és egészséges étel.

Hozzávalók:

1 egész csirkemell, (csont nélkül)
3  fej vöröshagyma,
só, bors  és fűszerek ízlés szerint
Jól megy a csirkéhez pl. a kakukkfű, gyömbér, kurkuma stb.
Csirkemell kockák sült hagymával 
Elkészítése:

A csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük.  A hagymát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. Az egészet kevés olajon átsütjük, folyamatos  kevergetés mellett. Kb.  1/2 óra alatt megsül.
Kukoricás főtt rizzsel tálaltam.

U.I.:
Még finomabb, ha a csirkét már legalább két órával előbb fűszerezzük és hagyjuk állni a fűszerben. Akár egy éjszakát is állhat fűszeresen sütés előtt.

2015. május 27., szerda

Túrótorta

 Túrótortát is készítettem a két éves unokám szülinapjára. Az édeskés túró és a savanykás gyümölcs isteni ízvilágot eredményez! Nagy melegben pedig üdítő, hűsítő finomság a hűtőből.
Túrótorta

Hozzávalók:



Első lépés:


1/2 kg túró,
15 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1/2 Rámamargarin
      Ezt összekeverjük.

Második lépés:

1,5 dl langyos tej,
3 teáskanál zselatin
     Ezt is összekeverjük.

Harmadik lépés:

     Az első kettőt összekeverjük, majd még
1,5 dl langyos tejet keverünk bele.

A masszát kivajazott tortaformába öntjük, hűtőben tesszük, amikor megdermedt, akkor kirakjuk tetszés szerinti gyümölccsel. ( Én epret és narancsot használtam fel hozzá.)
2 epres gyümölcs zselével öntöttem le. Visszatettem a hűtőbe. Szilárdulás után levettem a forma oldalát, tejszínhabbal díszítettem, amibe habfixálót is tettem.
Nagy sikert aratott!

Túró hatásai a szervezetre: itt

2015. május 16., szombat

Túrós pite

A legfinomabb túrós pite receptem, mi nagyon szeretjük. Igen kiadós sütemény. Egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg Rámamargarin,
15 dkg cukor,
1 csapott kávéskanál só,
3 tojássárgája,
2 dl tejföl
1/2 citrom leve, citromhéj

A töltelékhez:

1/2 kg túró,
3 közepes nagyságú krumpli,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag mazsola,
3 evőkanál cukor, (ízlés szerint lehet változtatni)
3 tojás habja,
Túrós pite

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük hozzáadjuk a margarint, a tojássárgákat, a citromot és annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Összegyúrjuk és két cipóra osztjuk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk a cipókat.  Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk a tésztát, majd erre tesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
A töltelékhez megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. Ízesítjük vaníliával, mazsolával, cukorral. Alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjék habját. Ez a krém kerül a két tésztalap közé.
 Forró sütőben sütjük. Nekem 25 perc alatt sült meg. A tetejét meghintjük porcukorral. Szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!



2015. május 7., csütörtök

Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában

Magyaros fűszerkeverékkel pácoltam, szezámmagos bundában sütöttem. Isteni finom lett! A fűszerkeverék házi készítésű...a nagyi titka...Franciasalátával és rizzsel tálalva.

Hozzávalók:

1 kg csirkemell,
magyaros fűszerkeverék, amit magunk készítünk,
ízlés szerint só,
egy kevés liszt,
egy kevés szezámmag,
olaj a sütéshez

A magyaros fűszerkeverékhez:

1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt magyarbors,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 kávéskanál kurkuma,
1/2 kávéskanál gyömbér,
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény,
1/4 kávéskanál szerecsendió,


Összekeverjük a poranyagokat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 1 dl olajat öntünk rá, elkeverjük és ezzel pácoljuk be a húsokat. 
Étel recept-Sülthúsok
Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában

Elkészítése:

Este a csirkemellet négybe vágtam, majd még mindegyik darabot kettévágtam, hogy ne legyen olyan vastag. Megsóztam a szeleteket, elkészítettem a fűszerkeveréket  és beleforgattam a húsokat, lefedtem és a hűtőbe tettem.
Másnap csak egy kis szezámmagos lisztbe forgattam és olajban megsütöttem. Frissen tálaltam.

2015. május 5., kedd

Franciasaláta

A vasárnapi ebéd részét képezte nálunk a franciasaláta. Sült húsok mellé kiváló köretnek, hidegtálak elmaradhatatlan része. Friss zöldségektől vitamindús, a házi majonéztől pedig ízletesebb étel.

Hozzávalók:

4 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
2 szem alma,
2 savanyú uborka (közepes méretű)
2 tojás,
10 dkg cukorborsó,
2 szem krumpli,

Majonézhez:

fél kávéskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál mustár,
2 dl olaj,
2 tojássárgája,
kevés citromlé,
kevés fehér bors

2 dl tejföl
Franciasaláta

Elkészítése:

A zöldségeket kis kockákra vágjuk,  A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit, cukorborsót kevés vízben megfőzzük, A tojást is megfőzzük külön edényben. Az almát és az uborkát felkockázzuk. A kihűlt tojásokat apróra vágjuk. Hidegen keverjük össze a zöldségeket a majonézünkkel.
A majonéz készítése:
Habverővel kikeverjük a tojássárgákat, a cukort, a borsot és a sót. Addig keverjük, míg világosabb színű habos lesz. Ezután adjuk hozzá az olajat cseppenként jól elkeverve, Sűrűnek kell lennie. Majd ezután belekeverjük a mustárt és a citromlét, végül hozzátesszük a tejfölt is. Jól elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük Lehűtjük, 1-2 órát állni hagyjuk és tálalható.

U.i.:
A cukor, só, bors és mustár mennyisége szájíz szerint változhat. Ki, hogyan szereti. Kapható franciasaláta alap, abból is el lehet készíteni és kész majonézzel is készülhet. Természetesen így gyorsabb, de ha friss zöldségekből készül sokkal  vitamindúsabb és finomabb ízű.

2015. május 4., hétfő

Szerzői jogok

A blogon található valamennyi kép és írás az oldal szerkesztőjének szellemi tulajdonát képezi.
Az 1999. évi LXXVI törvény rendelkezik a jog védelemről.

Nem saját tartalom esetén külön jelzem a forrást, a forrás szerkesztőjének a szellemi tulajdonát képezi.

A receptjeimet, szabadon lehet vinni, elkészíteni. Megosztani, csak kizárólag a blogomra mutató linkkel és forrás megjelöléssel együtt lehet.

A szerzői jogok megsértése bűncselekmény, A jogtalanul elsajátított fotóim és írásaim jogi lépéseket von maga után.

Minden jog fenntartva!

Tejszínes gombaleves

Ha van húsleves maradékunk, akkor abból, ha nincs akkor 2 húsleves kockával elkészíthetjük ezt a nagyon finom gombalevest. A gomba ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban igen gazdag, ajánlatos időközönként az étrendünkbe illeszteni.
Hozzávalók:

1 l húsleves, (vagy 2 húsleves kockából készített),
25-30 dkg gomba ( én csiperke gombával készítettem),
1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy 1 evőkanál szárított,
1 fej vöröshagyma,
só, bors ízlés szerint,
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál zsír, vagy olaj

Elkészítése:

A felaprított vöröshagymát üvegesre dinszteljük a zsírban, ebbe rakjuk a szeletelt gombát és a petrezselyemzöldet. Fűszerezzük és felöntjük a húslével. 1/2 órát főzzük, majd a tűről levéve besűrítjük a tejszínnel és még egyszer felforraljuk.
Egyszerű, gyors és finom!

Jó étvágyat hozzá!


2015. május 3., vasárnap

Húsos kosárkák

Ezek a kis húsos kosárkák annyira megtetszettek, hogy  meg kell hogy osszam! Nagyon édesek! Húsvétra valók leginkább, de a gyerekeknek, unokáknak bármikor el lehet készíteni. Ez a recept Tepszi kreativitásának köszönhető.


Hozzávalók: 1 kg pulyka darált hús, 8 zsemle, 8 tojás + 1 tojás a lekenéshez, 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, majoranna, őrölt pirospaprika, langyos víz
A tésztához: 45 dkg BL112 félfehér kenyérliszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 evőkanál tönkölykorpa, 1 mokkáskanálnyi cukor, 2 mokkáskanálnyi só, 1 kis doboz natúr joghurt (175 gr) (ez a fent említett korpás zsemlétől +5 dkg liszttel tér el, így jobb tartása lesz a tésztának)Díszítéshez: snidling és apró tojás alakú paradicsom
Először a zsemle tésztáját készítem el, a itt megadott módon. Míg a tészta kel, addig összedolgozom a fasírt hozzávalóit: langyos vízben megáztatott zsemléket kifacsarom, hozzáadom a húshoz, ráütöm a tojásokat, belereszelem a hagymát és a fokhagymát és ízlés szerint fűszerezem. Alaposan összegyúrom, de nem forgatom morzsába, mert a pogácsákhoz, vagy ebben az esetben inkább gömböcökhöz jobban tapad a tészta.
A megkelt tésztát félbe veszem és nagyon vékonyra nyújtom, majd vékony csíkokat vágok belőle. A fasírtot kigombócozom és ráfonom a kosarakat, ahogy azt a kalács kosárnál bemutattam. A füleket külön készítem el és külön is sütöm. A füleket, ahogy a fotókon is látszik, többféleképp készíthetjük: lehet fonni, vagy két szálat sodorni.
A kész kosarakat “szájukkal lefele” sütőpapírral bélelt tepsire tettem, felvert tojással megkentem és 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem, kb 35-40 percet. A füleket nagyjából 6-8 perc alatt sütöttem meg utána. Még melegen egyenesre vágtam a fülek alját és tojással hozzáragasztottam a kosár széléhez, majd az elzárt, de még meleg sütőbe visszaraktam, hogy odaragadjon:)
Fűszálra vágott snidlinggel és félbevágott paradicsomokkal kínálom.

2015. május 2., szombat

Néger kocka

Már nagyon megettem volna ezt a finom sütit, alig találtam meg a receptjét. Neten is kerestem, de egyik sem volt az igazi, így addig kutattam utána, míg előkerült. Itt az eredménye...

Hozzávalók:

 Tésztához:
4 tojássárgája,
10 dkg rámamargarin,
25 dkg kristálycukor,
25 dkg rétesliszt,
2 dl tej,
2 dkg kakaó,
1 csomag sütőpor

Tetejére:
4 tojásfehérje,
25 dkg cukor,
kis citromlé

Mázhoz:
3 evőkanál cukor,
3 evőkanál kakaópor,
3 evőkanál víz,
7 dkg rámamargarin

barackíz a kenéshez
Édes sütemény- krémes sütemény
Néger kocka

Elkészítése:

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. A tejet hozzáadjuk a habos krémhez, elkeverjük , majd belekerülnek a poranyagok is. Habosra keverjük az egészet és lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük. Forró sütőben sütjük 25- 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.  Amíg sül, addig a cukrot és a tojásfehérjét a citromlével gőz felett kemény habbá verjük. Amikor a tészta megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük baracklekvárral, rásimítjuk a főtt habot, és visszatesszük a sütőbe száradni, de már csak takaréklángon. Addig hagyjuk a sütőben, amíg a teteje megszikkad egy kicsit. Ez kb. 10 perc alatt érhető el. Amikor már kemény a teteje, akkor kivesszük és rákenjük a mázt. Amit, úgy készítünk, hogy a cukrot, a kakaóport és a vizet összekeverjük és felfőzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint és azonnal a tésztára kenjük. Hagyjuk megszáradni, kis kockákra szeleteljük és már tálalható is.

Ui.: Annyit változtattam a recepten, hogy dupla mennyiségű tojáshabot készítettem, amihez 1 evőkanál citromlét tettem.

Jó étvágyat hozzá!

2015. május 1., péntek

Egyszerű fasírt golyók

Gyorsan és egyszerűen elkészíthetők ezek a kis húsgolyócskák. Kínálhatjuk főzelékek mellé feltétnek, vagy krumplipürével és salátákkal. Igen tápláló étel.

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús,
2 tojás,
3 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál őrölt magyarbors,
2 kávéskanál őrölt piros fűszerpaprika,
2 szikkadt zsemle, vagy (két szelet kenyér)
olaj a sütéshez
Ételrecept-húsosétel
Egyszerű fasírt golyók

Elkészítése:

Egy tálban a zsemléket leöntjük vízzel és hagyjuk ázni. Amikor átázott, akkor alaposan kinyomkodjuk és a darált húshoz adjuk. Hozzá adjuk a fűszereket, a tojásokat, az apróra zúzott fokhagymát. Jól összedolgozzuk és apró golyókat formálunk belőle. Forró olajban pirosra sütjük és szalvétával bélelt edénybe szedjük, hogy az olajat felszívja. Még melegen tálaljuk.

Ez az alap recept, lehet tovább gazdagítani szánk íze szerint, pl. petrezselyemzölddel.
Áztathatjuk víz helyett tejben is a zsemlyéket.
Gazdagíthatjuk egy fej dinsztelt vöröshagymával és a végén a kis golyókat zsemlemorzsába is forgathatjuk sütés előtt. 

2015. április 29., szerda

Hamis méz gyermekláncfűből

A gyermekláncfű, más néven pongyola pitypang minden része gyógyhatású. Kiváló vértisztító és vizelethajtó, az emésztést elősegíti, jótékony hatással van a máj és a vesék működésére, valamint levertség, állandó fáradtság érzés esetén is használható. Tartalmaz A,B,C,D vitaminokat, az ásványi anyagok közül, pedig vasat,magnéziumot,cinket, mangánt és szilíciumot is. Így aztán, mivel most virágzik, szedtem a déli órákban  150 db friss virágot. Mézet készítettem belőle.

Hozzávalók:

150 db gyermekláncfű virág,
1 kg cukor,
1 l víz,
1/2 citrom leve,
1 kávéskanál citromsav, (vagy borkősav)
Hamis méz gyermekláncfűből

Elkészítése:

Nem mostam meg, mert akkor a virágpor java elveszett volna. Hagytam egy órát állni, hogy a bogarak ki tudjanak mászni belőle.
Ezután az 1 liter hideg vízbe raktam a virágokat és felforraltam. Nem szabad, hogy nagyon forrjon. Amikor felforrt elzártam a tüzet alatta és másnapig hagytam állni. Másnap szűrőkanálon át leszűrtem, a virágokból is kinyomkodtam a nedvességet. Tettem hozzá 1 kg cukrot, a citrom levét és citromsavat. Feltettem főni, amikor felforrt takaréklángra tettem és lassan főztem, fedő nélkül. Először elég intenzív zöld színe volt, majd ahogy sűrűsödött sárga lett, akár csak a virágméz. Küllemre is és ízre is olyan lett. Kb. két órát főztem, majd üvegekbe töltöttem és jól lezártam a még forró üvegeket. Nem lett olyan sűrű, mint a valódi méz, de nagyon finom lett! Lehet, ha tovább főzőm akkor jobban besűrűsödik.

Méz helyett használható, Ehetjük vajas kenyérre téve, teába ízesítőnek, vagy akár süteménybe is.
Ha pl. gyermekláncfű teát ízesítünk vele, akkor megnöveljük a tea hatékonyságát.
Fogyasztható napi 2-3 kávéskanálnyi méz  kúra szerűen is, állandó levertség és fáradtság érzés esetén.

Most készítettem először ilyen mézet, sok jó hatással rendelkezik gondoltam én is kipróbálom.
Egyenlőre csak annyit tudok róla mondani, hogy finom, hogy meddig áll el...az majd ezután derül ki.

2015. április 27., hétfő

Stíriai metélt

Ez egy ínycsiklandozó, mennyei tészta! Túróval készült kifőtt tészta, egy zamatos krémmel nyakon öntve és sütőben összesütve...Mind a tíz ujjad megnyalod utána...

Hozzávalók:

1/2 kg túró,
1 tojás,
1 lapos kávéskanál só,
kb. 25 dkg (annyi liszt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk),
10 dkg mazsola

Öntethez:
1 vaj,
20 dkg cukor,
4 tojás,
1 vaníliás cukor,
 2 dl tejföl,

Elkészítése:

A túrót a tojással és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk a tésztát 1/2 cm vékonyra, majd széles metéltre vágjuk.(Szélesebbre, mint a túrós tésztának való metéltet.) Forró, sós vízben kifőzzük. Előkészítjük a sütőtálat, vagy tepsit, kivajazzuk, morzsával meghintjük. Erre szedjük ki a megfőtt túrós tésztát. Megszórjuk a mazsolával.

Az öntethez a négy tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, vaníliás cukrot, kikeverjük, a tejfölt ezzel is alaposan kikeverjük, majd a végén a tojások kemény habját is beleforgatjuk, de ezt már óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Ráöntjük a tésztára, úgy hogy teljesen elfedje a tésztát.
Forró sütőben kb. 30 percig szép pirosra sütjük.
A sütőtálban melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

2015. április 25., szombat

Marika tészta

Margarinos gyúrt tésztából készült kis holdacskák vágott dióval megszórva. Egyszerű és nem kell hozzá sok minden. Azért nevezem Marika tésztának, mert így hívják akitől a receptet kaptam.

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
1 sütőpor,
3 fél marék kristálycukor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
5 dkg dió
Marika tészta

Elkészítése:

A lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint, amikor már elég morzsalékos, akkor jöhet bele a tojások sárgája és a tejföl, annyi, hogy könnyen dolgozható legyen a tészta.
Ujjnyi vastagra kisodorjuk. A  tetejét megkenjük a habosra vert tojásfehérjével, megszórjuk a durvára vágott dióval, megszórhatjuk még kristálycukorral is. Pogácsaszaggatóval hold alakúra szaggatjuk. Zsírozott, lisztezett nagy tepsibe, forró sütőben halvány pirosra sütjük.

2015. április 23., csütörtök

Reggeli turmix (zöld)

Ez a reggeli ital, igen egészséges! Tisztítja szervezetünket, segít megszabadulni a méreganyagoktól. Ha reggel éhgyomorra iszod, akkor felgyorsítja az anyagcserédet, fogyókúrázóknak ajánlatos a fogyasztása.

Hozzávalók:

1 alma ( vagy más gyümölcs pl.: banán, meggy, stb.),
3 salátalevél (vagy  más zöld levelű növény pl. spenót, sóska, káposzta stb.),
1/2 citrom leve ( ha vegyszermentes a héja is jó),
kevés fahéj, ( vagy más ízesítő, pl.: menta, citromfűlevél stb.),
2 dl hideg víz,

Elkészítése:

Az almát kimagozzuk és héjastul daraboljuk, turmixgépbe tesszük a többi anyaggal együtt, összeturmixoljuk, és már fogyasztható is!

Én almával, salátával, fahéjjal készítettem, mert a fahéj serkenti a vérkeringést.  Az íze igen kellemes volt, és nagyon laktató, alig bírtam meginni, nekem sok volt egyszerre...
Jönnek a különféle idény gyümölcsök, lehet variálni az italunkat. A lényeg, hogy legyen benne gyümölcs és valamilyen zöld növény és ízesítsük szánk íze szerint.